Lichtfestival Gent 2021

Lichtfestival Gent 2021

Lichtfestival Gent van woensdag 10 november 2021 tot en met zondag 14 november 2021. De Gentse binnenstad vormt voor de 5de maal het decor voor een magisch lichtgevend schouwspel dat de schoonheid van monumenten, historische gebouwen en andere bekende stadsbeelden op een net iets andere ‘lichtende’ manier vol in de schijnwerpers brengt.

Lichtfestival Gent

Dit driejaarlijks festival die tienduizenden bezoekers trekt start telkens om 19 uur (op zondag om 18 uur) en eindigt om 24 uur. Het parcours is lichtjes gewijzigd maar blijft ca. 6,5 kilometer lang. Je kan op elke plaats langs het parcours inpikken maar telkens in één richting, zo verloopt het vlotter. 

Het Zuid en het Sint-Pietersplein zijn deze keer niet opgenomen in het parcours, spijtig want dat waren mooie startpunten bij een grote ondergrondse parking. Parkeer je onder Het Zuid dan pik je het best in vanaf de kathedraal, dat is zo'n 500 meter verder. Parkeren onder het Sint-Pietersplein is geen optie meer. Je kan dan beter de parking nemen onder de Vrijdagsmarkt, dat ligt ook niet op het parcours maar slechts 500 meter er vandaan, via de Langemunt kom je op de Groentemarkt waar je kan aansluiten.

Meer informatie op de website van Lichtfestival Gent.

Onze ervaring en beleving bij de editie 2018

Wij gingen kijken op de eerste avond met een 'brandende' nieuwsgierigheid en keerden met een 'verlicht' gevoel van opluchting terug naar huis. Wij voelen ons te bescheiden om een 'lichtend' voorbeeld te zijn, maar wij waren wél fan op de openingsavond van het Gentse Lichtfestival editie 2018. Ook deze 4e uitgave zal over de tongen gaan en zet Gent op de kaart van andere steden in binnen- en buitenland die al lichtfestivals opvoerden. Het blijft een fantastische bevreemdende belevenis voor jong en oud. En nog goed voor je beweegmomenten, want het vraagt een wandeling van toch ruim 6 kilometer. Maar die zijn zo knap ingevuld dat je bij het eind jezelf moet inhouden om het parcours een tweede maal af te leggen. En ... waarom niet eigenlijk. Het Lichtfestival Gent 2018 verdient het!

Muren van historische gebouwen die plots in stukken naar beneden vallen, een letterlijk vuurspuwende Gentse draak die je de stuipen op het lijf jaagt aan het provinciehuis, de bekende cuberdons die met dank aan de Gentse brandweer op een totaal andere manier eens onder de aandacht komen, een brandende cylindertoorts aan Portus Ganda, de maan die plots op de Kalendeberg blijkt neergedaald, een heuse safaribeleving bij de gouverneurswoning ... Het is maar een beperkte greep uit het collectief van de bijna 40 lichtkunstwerken die de Gentse binnenstad (en een beetje daarbuiten) letterlijk doen oplichten. Maar ook intimistisch geboetseerde en ingenieus opgezette kunstobjecten trekken de aandacht. En heel verrassend, soms vragen die wat hulp van de toeschouwer. Jezelf geprojecteerd zien aan de overkant van het water, het gebeurt deze dagen in Gent.

Dat in deze editie een gewijzigd en tegelijk langer parcours wordt bewandeld, is een goede beslissing geweest van de organisatoren. De 'stoet' toeschouwers trekt zich gezapig door de binnenstad zonder écht zich vast te lopen zoals dat wel gebeurde tijdens de vorige edities. Er wordt gedroomd van 1 miljoen bezoekers. Als de weergoden wat meewillen, moet dat getal moeiteloos gehaald worden. 

Een video-impressie van editie 2018

Lichtfestival 2018 from Yves Verfaillie on Vimeo.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info