Lichtfestival Gent 2018

Lichtfestival Gent 2018

Lichtfestival Gent vindt plaats van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2018. De Gentse binnenstad vormt voor de 4de maal het decor voor een magisch lichtgevend schouwspel dat de schoonheid van monumenten, historische gebouwen en andere bekende stadsbeelden op een net iets andere ‘lichtende’ manier vol in de schijnwerpers brengt.

Bekijk hier het foto- en videoverslag van het Lichtfestival 2018!

Onze ervaring en beleving

Wij gingen kijken op de eerste avond met een 'brandende' nieuwsgierigheid en keerden met een 'verlicht' gevoel van opluchting terug naar huis. Wij voelen ons te bescheiden om een 'lichtend' voorbeeld te zijn, maar wij waren wél fan op de openingsavond van het Gentse Lichtfestival editie 2018. Ook deze 4e uitgave zal over de tongen gaan en zet Gent op de kaart van andere steden in binnen- en buitenland die al lichtfestivals opvoerden. Het blijft een fantastische bevreemdende belevenis voor jong en oud. En nog goed voor je beweegmomenten, want het vraagt een wandeling van toch ruim 6 kilometer. Maar die zijn zo knap ingevuld dat je bij het eind jezelf moet inhouden om het parcours een tweede maal af te leggen. En ... waarom niet eigenlijk. Het Lichtfestival Gent 2018 verdient het!

Muren van historische gebouwen die plots in stukken naar beneden vallen, een letterlijk vuurspuwende Gentse draak die je de stuipen op het lijf jaagt aan het provinciehuis, de bekende cuberdons die met dank aan de Gentse brandweer op een totaal andere manier eens onder de aandacht komen, een brandende cylindertoorts aan Portus Ganda, de maan die plots op de Kalendeberg blijkt neergedaald, een heuse safaribeleving bij de gouverneurswoning ... Het is maar een beperkte greep uit het collectief van de bijna 40 lichtkunstwerken die de Gentse binnenstad (en een beetje daarbuiten) letterlijk doen oplichten. Maar ook intimistisch geboetseerde en ingenieus opgezette kunstobjecten trekken de aandacht. En heel verrassend, soms vragen die wat hulp van de toeschouwer. Jezelf geprojecteerd zien aan de overkant van het water, het gebeurt deze dagen in Gent.

Dat in deze editie een gewijzigd en tegelijk langer parcours wordt bewandeld, is een goede beslissing geweest van de organisatoren. De 'stoet' toeschouwers trekt zich gezapig door de binnenstad zonder écht zich vast te lopen zoals dat wel gebeurde tijdens de vorige edities. Er wordt gedroomd van 1 miljoen bezoekers. Als de weergoden wat meewillen, moet dat getal moeiteloos gehaald worden.  

Nieuw 

Er zijn voor deze 4de editie enkele nieuwigheden. Het Lichtfestival duurt één dag langer dan voorheen en er is een gewijzigd parcours. Iedereen zal tijdens dit vijfdaagse lichtfeest opnieuw kunnen genieten van een pleiade aan zowel internationale lichtkunstenaars als lokale kunstenaars. Bovendien biedt het spektakel een podium aan aankomend talent.

Ooh’s en waaw’s

Lichtsculpturen groot en klein, spektakelrijke projecties, stemming gevende lichtinstallaties, 3D projecties, videomapping… Meer dan 40 lichtkunstwerken zullen nu ook de Gentse binnenstad omtoveren in een feeërieke ‘lichtstad’ waar de ‘ooh’s en de waaw’s’ zonder twijfel geregeld zullen weerklinken onder de tienduizenden toeschouwers.

Parcours

Het vernieuwde parcours van het Lichtfestival Gent strekt zich uit over exact 6,6 km, vanaf het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zondernaampark. Er  is evenwel géén begin- of eindpunt. Iedereen kan instappen waar die wil, maar de looprichting dient, om logische redenen, wel gerespecteerd te worden. Een plannetje kan bekomen worden op 4 infopunten langs het parcours. Of je kan het downloaden op de website van het Lichtfestival Gent.

Het spreekt voor zich dat de mooiste historische monumenten en gebouwen zijn opgenomen op het traject, dat trouwens tijdens de uren van het Lichtfestival volledig verkeersvrij zal zijn (al blijven er de nodige maatregelen gelden voor bewoners op en langs het parcours). Niet alleen het historische hart van Gent zal in een zee van licht baden, maar ook het Kunstenkwartier, universiteitsgebouwen, gebouwen en plekjes die gelinkt zijn met het Gentse industriële verleden enz.

Toegankelijkheid

Met meer dan 600 000 bezoekers was het laatste Lichtfestival in 2015 een overdonderend succes, maar het mag voor Gent nog altijd iets meer zijn. Om de massa zo goed als mogelijk optimaal te laten genieten van het spektakel is daarom beslist het Lichtfestival een dag langer te laten duren en bovendien een uur later te laten beginnen (19.00 u i.p.v. 18.00 u) wat de in het centrum werkende mensen moet toelaten nog vlotjes de stad uit te geraken én de bewoners na de werkdag hun woning te bereiken.

Sowieso zal het druk worden, zullen de centrumparkings snel volzet zijn. Dan bieden de Park & Rides misschien soelaas. Het is dan ook raadzaam om gebruik te maken van het openbaar vervoer (routeplanners op www.delijn.be en www.nmbs.be) of neem de fiets. Er worden extra fietsstallingen voorzien aan de rand van het parcours.

Praktisch

Lichtfestival Gent, gratis: van woensdag 31 januari tot en met zaterdag 3 februari 2018, van 19.00 tot 24.00 u en op zondag 4 februari van 18.00 tot 24.00 u.  
Wie het parcours van het Lichtfestival wil downloaden, de lijst van de kunstwerken en nog meer info wil, kan dat doen via hun website.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Monasterium PoortAckere *** inclusief ontbijtbuffet

    Gent 4 dagen in historisch hotel***

    Pal in het historische centrum van Gent ligt Monasterium PoortAckere***. De kamers zijn eenvoudig maar kregen een moderne restyling. Verblijf inclusief ontbijtbuffet

    va.€ 117 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info