Malta voor setjetters: gekende filmlocaties

Malta voor setjetters: gekende filmlocaties

Het eiland Malta, bestaande uit drie bewoonde eilandjes, trekt niet enkel de doorsnee toerist aan om er te genieten van zon, azuurblauwe kusten, grotten, kliffen en de cultuurstad en tevens hoofdstad Valletta. Ook de filmmakers en regisseurs zoeken Malta geregeld op om er scènes op te nemen. De reden daartoe? Er is de schoonheid van de natuur maar ook de grote voorraad aan architecturale rijkdom. De Ridderorde van Sint-Jan Malta zal het nooit geweten hebben dat zoveel jaren later na hun verblijf hun nalatenschap aan gebouwen, monumenten en andere optrekjes zou gebruikt worden als filmdecors.

Filmtoppers

Dat niet Janneke en Mieke er enkele scènes gaan draaien voor een doordeweekse documentaire of een B-film bewijzen een paar voorbeelden: 

  • Troy, een topproductie uit 2004 die heel wat filmprijzen wegkaapte, bracht het verhaal van de Trojaanse Oorlog met Brad Pitt in de hoofdrol. Het azuurblauwe water van de Blue Lagoon op Comino, het kleinste van de drie Maltese eilanden, fungeerde als filmlocatie. Reusachtige decors werden opgetrokken nabij het Fort Ricasoli. De beelden van de Troyaanse kust werden gefilmd aan de kust van Malta.
  • Voor The Count of Monte Cristo waarvan het verhaal zich afspeelt in Marseille, Rome en Parijs zijn heel wat scènes gedraaid op Malta. De Grand Harbour van Marseille blijkt niet in Frankrijk maar op Malta te liggen. Wie nog eens de beelden ziet, moet maar eens aandachtig speuren. De typische vissershuisjes en balkons uit Malta zijn goed te herkennen.
  • Wie kent niet de serie Game of Thrones? Wist je dat heel wat filmbeelden uit de eerste serie zijn gedraaid op de Maltese eilanden? De Poort van het middeleeuwse Mdina komt in een paar afleveringen in beeld en er is gefilmd in het St. Dominic klooster in Valletta.
  • Nog andere bekende films waarvan scènes op Malta werden gedraaid zijn: Asterix & Obelix, Gladiator, the Da Vinci Code, Murder on the Orient Express.
  • Ook Vlaamse producties!  Inderdaad, films als Piet Piraat, Wickie De Viking van de Studio 100 werden deels gedraaid op Malta. Recenter werden scènes ingeblikt van de Vlaamse oorlogsfilm Torpedo.

Het toppunt tot dusver moet wel de film Popeye (1980) geweest zijn. Er werd hiervoor zelfs een volledig dorp opgetrokken. Nadat de filmploeg- en cast van de eilanden verdwenen waren, bleef het dorp behouden. Het werd nog beetje uitgebreid met entertainment attracties   en is nu één van de toppers qua locaties op Malta bij de toeristen en dit het ganse jaar door. Wie nog andere decors met eigen ogen wil zien, kan mee voor een begeleide tour waarbij tal van filmlocaties worden bezocht. Voor meer info: www.maltafilmtours.com

Wil je zelf ook naar Malta? Download alvast onze gratis reisgids Malta.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info