Nieuw museum in Nîmes

Nieuw museum in Nîmes

In Nîmes opende op 2 juni 2018 het gloednieuwe ‘Le musée de la Romanité’. Het museum toont in één gebouw de grote rijkdom aan archeologisch materiaal van 25 eeuwen geschiedenis die in Nîmes gevonden is. Nîmes beschikt over een indrukwekkend aantal overblijfselen van de Romeinse periode: Maison Carrée, Tour Magne, Porte d’Auguste en de bekende mooie arena uiteraard. Het nieuwe museum wil tegelijk als toegangspoort dienen voor een verkenning van het antieke verleden van de stad als een venster bieden voor de ganse Romeinse beschaving in het Mediterrane gebied.

Icoon in de stad

Het museumgebouw op zich is uitzonderlijke door de gevel. De  vloeiende vormgeving moet het idee opwekken van een Romeinse toga die als het ware het gebouw omkleedt. Tegelijk wil de transparante tegelstructuur, bestaande uit duizenden glazen tegels, een link leggen met een hedendaagse mozaïek. Het contrast met de tegenoverliggende 2000 jaar oude arenatheater van Nîmes kon niet groter gecreëerd worden.

Alle registers open

Qua museale inkleding trekt men alle multimediale registers open met audiovisuele effecten, bewegende kaarten, virtuele belevingen, aangrijpende projecties, … Als toeschouwer beleef je de antieke beschaving alsof je er zelf deel van uitmaakte.

Er is aanpalend een 3500 m² mediterrane tuin. Even rondstappen in het groen kan voor een welgekomen ontspanningsmoment zorgen tussen het ‘doorlopen’ van eeuwenoude geschiedenis. Wie letterlijk in hogere sferen wil komen, moet naar het dakterras om er een exceptioneel 360° uitzicht over de stad te krijgen. Een museumshop, een café en restaurant maken het plaatje volledig.

Chronologische indeling

De permanente expositie bestaat uit een chronologisch overzicht van de Romeinse beschaving in Nîmes verdeeld over vier thema’s. Alles begint ergens in de 7de eeuw v.C. Er is de Gallische periode, gevolgd door het  Romeinse tijdperk, de middeleeuwen en de Romeinse erfenis (nalatenschap). Mozaïeken, schilderijen, beeldhouwwerk, objecten, … maar eveneens alledaagse voorwerpen, schaalmodellen om de architectuur en urbanisatie uit die periodes beter te begrijpen enz. Werkelijk alles komt aan bod. Rode draad is de intentie om te tonen hoe het Romeinse nagebleven patrimonium de ontwikkeling van Nîmes van vandaag heeft beïnvloed. Meer info op  www.museeromanite.com

Enkele cijfers over het museum:

  • 10 000 m² totale oppervlakte waarvan 3500 m² tentoonstellingsruimte
  • 5500 voorwerpen uit een collectie van 25 000 
  • 25 eeuwen geschiedenis
  • archeologische tuin van 3500 m²
  • panoramisch dakterras met 360° view over stad en omgeving

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info