Nieuw museum in Nîmes

Nieuw museum in Nîmes

In Nîmes opent op 2 juni 2018 het gloednieuwe ‘Le musée de la romanité’. Het museum zal nu in één gebouw de grote rijkdom aan archeologisch materiaal van 22 eeuwen geschiedenis die in Nîmes is gevonden kunnen tonen aan het publiek. Nîmes beschikt over een indrukwekkend aantal overblijfselen van de Romeinse periode: Maison Carrée, Tour Magne, Porte d’Auguste en de bekende mooie arena uiteraard. Het nieuwe museum wil tegelijk als toegangspoort dienen voor een verkenning van het antieke verleden van de stad als een venster bieden voor de ganse Romeinse beschaving in het Mediterrane gebied.

Icoon in de stad

Het museumgebouw wordt bijna zeker een icoon op zich wegens de uitzonderlijke gevel. De  vloeiende vormgeving moet het idee bij je opwekken van een Romeinse toga die als het ware het gebouw omkleedt. Tegelijk wil de transparante tegelstructuur, bestaande uit duizenden glazen tegels, een link leggen met een hedendaagse mozaïek. Het contrast met de tegenoverliggende 2000 jaar oude arenatheater van Nîmes kon niet groter gecreëerd worden.

Alle registers open

Qua museale inkleding trekt men alle multimediale registers open met audiovisuele effecten, bewegende kaarten, virtuele belevingen, aangrijpende projecties, … Als toeschouwer beleef je de antieke beschaving alsof je er zelf deel van uitmaakte. Zo zal je beter de context kunnen begrijpen van wat getoond wordt.

Niet alleen het uitgestalde zal de aandacht nemen, ook de 3500 meter grote mediterrane tuin wil dat doen. Even rondstappen in het groen kan voor een welgekomen ontspanningsmoment zorgen tussen het ‘doorlopen’ van eeuwenoude geschiedenis. Wie letterlijk in hogere sferen wil komen, moet maar het dakterras op om er een exceptioneel uitzicht over de stad te krijgen. Een museumshop, een café en restaurant maken het plaatje volledig af.

Chronologische indeling

De permanente expositie bestaat uit een chronologisch overzicht van de Romeinse beschaving in Nîmes verdeeld over vier thema’s. Alles begint ergens in de 7de eeuw v.C. Er is de Gallische periode, gevolgd door het  Romeinse tijdperk, de middeleeuwen en de Romeinse erfenis (nalatenschap). Mozaïeken, schilderijen, beeldhouwwerk, objecten, … maar eveneens alledaagse voorwerpen, schaalmodellen om de architectuur en urbanisatie uit die periodes beter te begrijpen enz. Werkelijk alles komt aan bod. Rode draad wordt de intentie om te tonen hoe het Romeinse nagebleven patrimonium de ontwikkeling van Nîmes van vandaag heeft beïnvloed. Wie vooraf al wat meer wil lezen over het nieuwe museum kan hier terecht: www.museeromanite.com

Enkele cijfers over het museum:

  • 10 000 m² totale oppervlakte waarvan 3500 m² tentoonstellingsruimte
  • 5500 voorwerpen zullen worden getoond uit een collectie van 25 000 
  • 22 eeuwen geschiedenis
  • archeologische tuin van 3400 m²
  • 4 jaar zal het geduurd hebben om het museum klaar te hebben

Gladiateurs, héros du Colisée

Tegelijk met de inhuldiging op 2 juni zwaaien ook de deuren open van de tijdelijke reizende expo ‘Gladiateurs, héros du Colisée’. Wie ze bij ons in Tongeren miste, krijgt dus nog een kans, de laatste want na Nîmes gaan de lichten over deze expo definitief uit. Vanaf 2 juni tot 24 september 2018.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info