Nieuw museum op La Boverie in Luik

Nieuw museum op La Boverie in Luik

Luik krijgt er weldra vanaf begin mei een culturele troef bij. Het Paleis van Schone Kunsten (niet te verwarren met het Museum voor Schone Kunsten) was het hoofdpaleis tijdens de wereldtentoonstelling van 1905. Het bevindt zich op het schiereiland la Boverie gelegen op de Maas. De stad Luik wou een nieuw cultureel kunstcentrum en koos daarvoor de gebouwen van dit paleis uit.

Het project waarin zoveel mogelijk gestreefd werd om de bestaande gebouwen te behouden werd toegewezen aan de Franse architect Rudi Ricciotti. ‘Het museum bestond al en ik wilde het gebouw niet mishandelen of gijzelen. Ik ben met veel fijnzinnigheid te werk gegaan, zoals je een voorouder respecteert’, aldus Rudi Ricciotti.

Het kunstcentrum kreeg ook een nieuwe naam, la Boverie, genoemd naar het gelijknamige aanpalende natuurpark. Totaal zal het nieuwe kunstpaleis een oppervlakte van 5000 m² bestrijken. Het project mag zeer geslaagd worden genoemd. Momenteel is men bezig met de laatste werkzaamheden. De kostprijs steeg net iets boven de 23 miljoen euro. 

Kunst uit Luik en het Louvre 

Kunst vanaf de renaissance tot heden zal te zien zijn met ondersteuning in vier talen. Het mooiste van de collecties van het Museum voor Schone Kunsten zal er permanent worden tentoongesteld, zowat 300 kunstwerken in totaal. In samenwerking met het Parijse Louvre zullen veelzijdige tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Er wordt ook een ruimte vrijgehouden om jonge kunstenaars hun werk te laten zien.

Nieuw in het gebouw is een auditorium waar films zullen worden getoond en conferenties zullen plaatsvinden. 

De openingstentoonstelling ‘En plein Air’ begint op 5 mei en loopt tot 15 augustus 2016. Zoals de naam doet vermoeden zullen werken met als thema ‘openluchtactiviteiten’ hier het onderwerp vormen.

Fiets- en voetgangersbrug, gloednieuwe verbinding

Het idee was er al een tijdje om een fiets- en voetgangersbrug aan te leggen die zo een stedelijke as moet vormen tussen het HST- station Guillemins en Médiacité met tussenin het schiereilandje en dus het nieuw ingeklede museum la Boverie.  Weldra zal deze brug over een lengte van 1250 meter voltooid zijn en zo een prachtige verbinding vormen over en langs de Maas. Onderweg kom je ook voorbij de nieuwe Toren van Financiën, het Centrum voor Design en de nieuwe kades langs de Maas. 

Foto: A.M.Jacob

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info