Oise, een streek vol charme

Oise, een streek vol charme

Het Franse departement biedt een waaier van charmevolle bezienswaardigheden in steden en dorpjes: kastelen, religieus erfgoed, veel groen, groene fietswegen, oorlogsgetuigen, enz. En toch is de l’Oise wat miskend. Op 11 november 1918 kwam de regio wél onder de aandacht bij de ondertekening van de Wapenstilstand. Een historische gebeurtenis die inderdaad in de l’Oise plaatsvond in de treinwagon van generaal Foch die als bureau was ingericht. Wat maakt de l’Oise nu zo charmant? We proberen het aan te tonen met enkele iconische plekken.

Chantilly

Het Kasteeldomein van Chantilly wordt graag bezocht bij een verkenning van de l’Oise. Dat je vandaag het kasteel, dat het kunstmuseum Musée Condé bevat, en het omliggende park kan bezoeken is te danken aan Hendrik van Orléans, hertog van Aumale (1822-1897). Hij was trouwens de zoon van de laatste koning der Fransen, Louis-Philippe. Niet alleen het kasteel en omliggende domein was zijn levenswerk. Dat kan ook gezegd worden van de kunstcollectie die hij verzamelde. Tot één van die verzamelingen behoort een reeks etsen van Rembrandt, die nu voor het eerst aan het publiek wordt getoond.

‘Rembrandt au musée Condé’ is een expositie die nog loopt tot en met 3 juni 2018. Er worden 22 etsen tentoongesteld, allemaal originele werken van de grootmeester Rembrandt uit eigen collectie. Daarnaast kan je naar tekeningen kijken van zijn leerlingen.

Chantilly wordt beschouwd als de hoofdstad van het paard. Op 16 juni 2018 opent een  unieke tentoonstelling: Peindre les Courses. Niet over coureurs maar over paarden zoals ze uitgebeeld werden in de figuratieve kunst van de 18de tot eind 19de eeuw. De expo omvat bijna 70 werken waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen e.a. telkens met het ‘koersende paard’ in de hoofdrol. De kunstwerken worden ontleend uit gerenommeerde musea (Louvre, musée d’Orsay, … Drie Franse kunstenaars tekenen er present: Edgar Degas, Théodore Géricault en George Stubbs. Zij lieten zich inspireren door kunstenaars uit Engeland die al langer rond het thema van ‘paardensport’ schilderden. De expositie loopt van 16 juni tot 14 oktober 2018. Meer details op www.domainedechantilly.com

Er is nog meer te ontdekken en te beleven op het kasteeldomein. Vanaf 1 april tot en met 4 november vindt  op bepaalde data een wervelend spectaculaire paardenshow plaats met paarden uit Andalusië en Portugal die na drie jaar doorgedreven training voor het eerst hun kunstjes mogen showen voor het grote publiek. Voor meer details zie: www.domainedechantilly.com/fr/event/nature/

Clairière de l’Armistice

Clairière de l’Armistice is een oorlogsmuseum in de bossen van Forêt Domaniale de Compiègne waar de ondertekening van het vredesakkoord gebeurde tussen de geallieerden en de Duitsers wat het einde van de Groote Oorlog bezegelde. De stad Compiègne zelf ligt op ca. 6 km. Op de museumsite vind je de treinwagon waarin de ondertekening plaatsvond, al is het wel een nagemaakte versie. Hitler gebood immers om de originele wagon in 1940 naar Duitsland over te brengen om die vervolgens te vernietigen.

Het museum heropent nu 100 jaar later na de Wapenstilstand ondertekening in een andere gedaante. Naast de al vroeger getoonde 700 foto’s uit de loopgraven, kan je nu nog veel meer gaan bekijken. De ruimte werd uitgebreid met 500 m². Er is een nieuwe scenografie ontwikkeld en je doorloopt het museum nu in tien verschillende etappes.Tevens wordt ook de periode tussen de twee wereldoorlogen belicht en wordt ingegaan op de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog.

De  trekpleister van het museum ‘de Wagon de l’Armistice’ maakt nu elke dag deel uit van een lichtshow telkens in de voormiddag en bij valavond. Overigens kan je nog naar een 3D-film kijken en is er een zaal ingericht rond de Franse gevechtspiloot Georges Guynemer,  één van de meest bekende piloten uit de Eerste Wereldoorlog die in het Belgische Poelkapelle uit de lucht werd geschoten. Meer info over het museum vind je op www.musee-armistice-14-18

Fietsen van Compiègne naar Pierrefonds

De l’Oise is een geschikte regio om te verkennen per fiets. Het vele groen maakt de fietsritten nog extra aangenaam. Je komt behalve in de bossen ook langs vele kastelen, groene parken en tuinen. Je kan in het departement ruim meer dan 2000 kilometer fietswegen ontdekken. Sommige daarvan zijn in een lusvorm uitgetekend, zoals bijvoorbeeld de lus Compiègne-Pierrefonds (25 km). Neem je de start in Compiègne, maak dan gebruik van de gelegenheid om de stad even te verkennen.

Compiègne op goed 75 km van Parijs, 150 km van Rijsel, is een stad met veel geschiedenis en dus heel wat bezienswaardigheden: het park du Palais Impérial, de kerken, de vesten en het indrukwekkende kasteel Palais Impérial waarin het Musée National gehuisvest zit.

Als je Compiègne uitrijdt, dan beland je verderop in het woud Forêt Domaniale de Compiègne. Er ligt een wonderbaarlijk uitzichtpunt op de Allée des Beaux-Monts en daarna rij je door het dorp Saint-Jean-aux-Bois waar een 12de-eeuwse kerk staat en tenslotte kom je uit bij het kasteel van Pierrefonds, een vesting uit de middeleeuwen. En dan moet je dus nog de terugweg inzetten, of langs dezelfde weg of via een ander traject.

Ontdek de steen van Saint-Maximin

De steengroeve haalt al sinds de tijd van de Gallo-Romeinen een gesteente uit de bodem van de l’Oise in het zuidelijke deel van het departement. Die steen is o.a. gebruikt bij vele bekende gebouwen waaronder het Louvre in Parijs of het Kasteel van Versailles. Als je het Maison de la Pierre instapt, dan doe je een ontdekkingstocht naar het geheim van de bekende steen. Je daalt af in de ondergrondse steengroeve maar je mag ook binnen in de bovengrondse, je krijgt zelfs een initiatieles steenhouwen of geologie. Er zijn ook expo’s te bezoeken en wie dat wil, kan meedoen aan een amusante speurtocht. Meer details op     
www.maisondelapierre-oise.fr

En nog te ontdekken in de l’Oise

De stad Noyon met zijn gotische kathedraal en de omliggende middeleeuwse wijk, een museum rond de figuur van Jan Calvijn, die hier geboren werd en  naar wie het calvinisme is genoemd, de kapittel bibliotheek en de wijk van de kanunniken, het stadhuis, ...

Crépy-en-Valois is een genietbaar oud stadje met tal van huizen nog uit de 14de, 15de en 16de eeuw. Het château des Ducs de Valois, de abdij van Saint-Arnoul, ....

Senlis heeft een schat aan cultureel erfgoed. Een wandeling in de nauwe straatjes leidt je langs de vele oude huizen, de kathedraal, stemmige pleinen, monumenten, restanten van de vestingmuur, enz.

In Beauvais staat een schitterende kathedraal met het hoogste gotische koor ter wereld.

Gerberoy behoort tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk, niet in het minst door de aanwezigheid van bloemen overal in de straatjes met plaveien en de huizen uit de 17de en 18de eeuw.

Foto: kasteel van Compiègne, Shutterstock.com 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info