Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag is al aan de 33ste editie toe en staat in het teken van 'inclusie & diversiteit'. Op zondag 12 september 2021 kan je naar goede gewoonte deelnemen aan wat het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen is. Gemeenten en steden stellen hun mooiste cultureel onroerend erfgoed in de kijker. Zo'n 400 monumenten over gans Vlaanderen stellen gratis hun deuren open.

Onze 10 tips voor Open Monumentendag 2021

In Gent kan je een gegidste rondleiding volgen in de Boekentoren. Dit gebouw van de bekende architect Henry van de Velde ondergaat een grondige renovatie, zopas is het interieur van de toren en de leeszaal afgewerkt. Reserveren is verplicht.

In Zedelgem (nabij Brugge) kan je voor het eerst de collectie dansorgels zien van verzamelaar Patrick Marote. Reserveren is verplicht.

In Nieuwpoort kan je een wandeling maken langs iconische gebouwen uit de Belle Epoque. Deze begeleide wandeling omvat eveneens een of meerdere rondleidingen in zo'n gebouwen. Reserveren is verplicht.

In Mechelen is de Perdikherenkerk een grote bouwwerf. Je kan met een gids op de stellingen de restauratie van nabij volgen. Reserveren is verplicht.

In Wemmel opent Villa Mon Désir de deuren na een grondige restauratie. Deze villa met prachtige tuin is laureaat voor de Onroerenderfgoedprijs 2021. Reserveren is verplicht.

In Rotselaar kan je met je kinderen genieten van Open Monumentendag bij het Donjon Ter Heyden. Er zijn animaties, er is muziek, volksspelen en uiteraard kan je de toren met gids bezoeken. Reserveren is verplicht!

In Lommel staat een wandeling met schapen op het programma. Je maakt er kennis met de technieken om een kudde te leiden, samen met de honden. Een gids vertelt je meer over het landschap en de dieren.

In Kortrijk (Marke) zijn kinderen de baas op de Doerak Kinderboerderij. De oude 'Hoeve te Coucx' kreeg recent een herbestemming als kinderboerderij. Duurzaamheid en biodiversiteit met aandacht voor de korte keten staan hier centraal.

In Genk opent de Oekraïens-orthodoxe kerk de deuren voor bezoekers. De kerk dateert van 1980 en de buitenmuren werden beschilderd in 2016. Een rondleiding van ca. 1 uur vertelt je de geschiedenis en toont je het erfgoed van deze geloofsgemeenschap. Reserveren is verplicht.

In Antwerpen stelt het Instituut voor Tropische Geneeskunde zijn deuren uitzonderlijk open. Achter de gevels van dit beschermd monument evolueerde het ITG van een school voor tropische ziekten naar een onderzoeksinstelling. Als bezoeker maak je kennis met zowel het verleden als het heden. Reserveren is verplicht.

Ruim aanbod

Wil je weten wat je op zondag 12 september 2021 tijdens de Open Monumentendag zoal kan bezoeken, dan krijg je het programma netjes opgedeeld te zien op www.openmonumentendag.be Per categorie, per type, per doelgroep, per categorie enz. Tevens vind je informatie over hoe het zit met de toegankelijkheid voor personen met een beperking. Behalve enkele activiteiten en bezoeken waarvoor je op voorhand moet reserveren, is alles gratis op zondag 12 september 2021. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info