Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag is al aan de 31ste editie toe. Op zondag 8 september 2019 kan je naar goede gewoonte deelnemen aan wat het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen is. Je wordt al weer verwend met een uitgebreid programma (728 gratis activiteiten). Gemeenten en steden (167) stellen hun mooiste cultureel onroerend erfgoed in de kijker. Honderden monumenten over gans Vlaanderen stellen gratis hun deuren open. Elk jaar kan Open Monumentendag rekenen op een grote belangstelling van zowel publiek als media. Veel monumenten werken dit jaar rond het Europese thema: 'Kunst en entertainment'.

Ruim aanbod

Wil je weten wat je op zondag 8 september 2019 tijdens de Open Monumentendag zoal kan bezoeken, dan krijg je het programma netjes opgedeeld te zien op www.openmonumentendag.be Per categorie, per type, per doelgroep, per categorie enz. Tevens vind je informatie over hoe het zit met de toegankelijkheid voor personen met een beperking. Behalve enkele activiteiten en bezoeken waarvoor je op voorhand moet reserveren, is alles gratis op zondag 8 september 2019. 

Een selectie

Vier toplocaties die werken rond het thema 'kunst en entertainment': de Gentse Historische Huizen nemen dit thema ter harte in o.m. de Sint-Pietersabdij, Hotel d'Hane Steenhuyse en de Sint-Baafsabdij. Op al die locaties werd er ooit gedanst, gezongen, gemusiceerd en geëntertaind. In Blankenberge kan je terecht in het Belle Epoque Centrum die je de cinema doen beleven zoals in de belle époque. M.a.w. een alledaags thema op doek onder begeleiding van een live pianist en op de achtergrond het geluid van de pellicule die door de projector draait. In het Kasteel van Horst zal je uitgenodigd worden om deel te nemen aan een historisch theaterspel rond het thema van de befaamde stucwerkplafonds in het kasteel waarvan dat van de feestzaal eindelijk gerestaureerd is. Het zal even de eindeloze restauratiewerken doen vergeten. Op de Abdijsite van Hekenrode in Hasselt kan je de bevrijding van België in september '44 herbeleven. Een groep doet de reis opnieuw en zal halt houden van 6 tot 8 september op de weiden bij de abdij. Er zijn demonstraties en je kan 75 historische voertuigen zien en een historisch opgebouwd kampement.  

 Exclusief aanbod voor Herita-leden

Herita is de vereniging die de Open Monumentendag organiseert. Herita-leden kunnen daags vóór de Open Monumentendag op zaterdag 7 september 2019 exclusief gebruik maken van het exclusieve aanbod (betalend) om uitzonderlijke monumenten te bezoeken. Info op de website www.herita.be Lid worden van Herita is trouwens volledig gratis. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info