Open Monumentendag 2017

Open Monumentendag 2017

Open Monumentendag 2017 biedt op zondag 10 september een heel divers programma.  Gemeenten en steden stellen dan al voor de 29e keer het mooiste wat zij hebben aan monumenten en cultureel erfgoed in de kijker. Dat blijft gratis. Die dag kan je monumenten, locaties, bezienswaardigheden, ... beter leren kennen, verdeeld over de Vlaamse provincies. 

Ruim aanbod

Wil je weten wat je op zondag 10 september tijdens de Open Monumentendag zoal kan bezoeken, dan krijg je het programma netjes opgedeeld te zien op www.openmonumentendag.be Per provincie, per type, per doelgroep, per categorie enz. Er zijn er dit jaar 1020 verschillende activiteiten rond Open Monumentendag, ruim 300 meer dan vorig jaar. Het gaat al lang niet meer om gebouwen alleen, dat moet wel gezegd. Een strijkkwartet die een concert geeft in een pastorie zoals bv. in Zutendaal wordt ook een activiteit genoemd behorende tot het aanbod op Open Monumentendag.   Tevens vind je informatie over hoe het zit met de toegankelijkheid voor personen met een beperking.

Een kleine selectie

Een kleine greep uit de voorraad. Ben je op zoek naar monumenten uitzonderlijk open op zondag 10 september? Dan kies je misschien de opera in Antwerpen, de kapel van het Klein Seminarie in Mechelen,  't Kranske en de hofkapel in Lier, Huis Caron in Turnhout, het stadhuis van Diksmuide, de Poortersloge in Brugge,Batterij Hundius in Oostende, de Universiteitsbibliotheek in Leuven,  een eclectisch herenhuis in Diest, de Voorhaven in Gent,  de Hoge Mote in Ronse, Tuin Domein Ronsevaal in Aalst, het Stadsmus in Hasselt, bijzondere gevels in Borgloon, de Achelse Kluis in Achel.

Het is altijd fijn om op Open Monumentendag een gebouw of andere bezienswaardigheid ánders te kunnen bekijken dan normaal. Vaak worden enkel op die dag deuren geopend die anders voor het publiek gesloten blijven. Of je maakt kennis met een totaal verschillende hedendaagse invulling van een plek vergeleken met vroeger. Herbestemming van bijvoorbeeld kerkelijk erfgoed zoals kerken, kapellen en kloosters raakt bijvoorbeeld zoetjesaan ingeburgerd. Wat dacht je van een uitstapje met een rijdend of varend monument? Denk niet te ver, een stoomtrein is al zo'n historisch rijdend 'monument' of een historisch vaartuig enz.

Voor de familie 

Op heel wat locaties zijn ook leuke kindvriendelijke activiteiten voorzien waarbij je samen met de kinderen een mooie familiedag kan beleven. Op https://www.openmonumentendag.be/voor-kinderen-en-families vind je deze locaties meteen. Of wat dacht je van een fiets- of wandelroute en tegelijk kennis maken met het rijke culturele erfgoed van Vlaanderen?

Dag van de Architectuur

Dit jaar valt de Dag van de Architectuur samen met de Open Monumentendag. Op de website www.openmonumentendag.be staan per provincie de gebouwen die opengesteld worden voor het publiek: Antwerpen (5), Limburg (3), Oost-Vlaanderen (6), Vlaams-Brabant (3) en West-Vlaanderen (5).    

Exclusief aanbod voor Herita-leden

Herita is de vereniging die de Open Monumentendag organiseert. Herita-leden kunnen daags vóór de Open Monumentendag op zaterdag 9 september exclusief gebruik maken van het aanbod (betalend) om uitzonderlijke monumenten te bezoeken. Info op de website www.herita.be Lid worden van Herita is trouwens volledig gratis. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info