Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag is al aan de 30ste editie toe. Op zondag 9 september kan je naar goede gewoonte deelnemen aan wat het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen is. Je wordt al weer verwend met een uitgebreid programma. Gemeenten en steden stellen hun mooiste cultureel onroerend erfgoed in de kijker. Honderden monumenten over gans Vlaanderen stellen gratis hun deuren open. Elk jaar kan Open Monumentendag rekenen op een grote belangstelling van zowel publiek als media. Thema dit jaar is 'Erfgoed in Europa-Europa in Erfgoed'. 

Ruim aanbod

Wil je weten wat je op zondag 9 september tijdens de Open Monumentendag zoal kan bezoeken, dan krijg je het programma netjes opgedeeld te zien op www.openmonumentendag.be Per categorie, per type, per doelgroep, per categorie enz. Tevens vind je informatie over hoe het zit met de toegankelijkheid voor personen met een beperking. Behalve enkele activiteiten en bezoeken waarvoor je op voorhand moet reserveren, is alles gratis op zondag 9 september. 

Een selectie

Op de website kan je naar believen selecteren uit een brede waaier aan categorieën: archeologie, militair erfgoed, kastelen, erfgoed en natuur, religieus erfgoed. Of je gaat zoeken onder 'type' of 'voor families'. Een kleine greep uit de voorraad. In Mechelen bezoek je gratis Kazerne Dossin. Een evocatie met de Groote Oorlog als thema kan je meemaken in De Panne op het domein Cabour. Het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen toont hoe vroeger in het niet-digitale tijdperk woord en beeld werd verspreid. De expo 'Tervuren in Europa, Europa in Tervuren' toont de link van het erfgoed in Tervuren met Europa. Diest brengt religieus erfgoed uit de tijd van prins Filip Willem van Oranje uit de 16de eeuw. In Sint-Amandsberg (Gent) loopt een eigenzinnige expo over de begijnen in de neogotische begijnhofkerk. Varend erfgoed staat te kijk in Blankenberge. Je wandelt in Leuven tussen zes eeuwen geschiedenis in de tentoonstelling in de Sint-Geertruiabdij.

Op Open Monumentendag gaan heel wat deuren exclusief open. Klik op de site van Open Monumentendag bij Categorie op 'uitzonderlijk open' en  je vindt een waslijst resultaten. Een selectie hieruit maken zal niet eenvoudig zijn. Enkele markante locaties zijn de bunkers in het Saphoraspark in Gistel, het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, de Pier van Blankenberge. Kastelen boeien altijd. Neem de kans om op zondag 9 september binnen te stappen in het kasteel van Beauvoorde, het Domein de Renesse in Malle, het kasteel van Beersel, kasteel Tillegem, kasteel Arenberg in Heverlee. 

   

 Exclusief aanbod voor Herita-leden

Herita is de vereniging die de Open Monumentendag organiseert. Herita-leden kunnen daags vóór de Open Monumentendag op zaterdag 8 september exclusief gebruik maken van het exclusieve aanbod (betalend) om uitzonderlijke monumenten te bezoeken. Info op de website www.herita.be Lid worden van Herita is trouwens volledig gratis. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info