Rodez, verrassende citytrip

Rodez, verrassende citytrip

Wat zegt je Rodez? Een stad in het Franse zuiden, zo ver zal je wel komen in je antwoord maar verder? In een paar alinea’s stellen we Rodez aan je voor. Wat maakt een citytrip Rodez de moeite? Dan hebben we het over lekker eten, shoppen, cultuur, andere bezienswaardigheden en als het kan een mooi stukje natuur. Dat vind je dus óók allemaal in Rodez. Geen wonder dat op de ranking van hippe citytripbestemmingen Rodez aan een opgemerkte opmars bezig is.

Waar ligt Rodez?

Laten we eerst de stad nog wat meer lokaliseren. Ze ligt in het departement Aveyron, regio Midi-Pyrénées, ten westen van de Cevennes en ja, dus in het zuiden van Frankrijk. Vanuit Charleroi met Ryanair vlieg je er heen in slechts anderhalf uur, wel tijdens het weekend.

Wat is er te zien in Rodez?

Ben je beetje cultuurliefhebber, dan ken je Rodez wellicht van haar kathedraal de Notre Dame. Reeds in de vroege middeleeuwen is er sprake van Rodez. Je kan met wat verbeelding de sfeer van toen oproepen als je in de middeleeuwse nauwe straatjes rondstruint. De gotische kathedraal Notre Dame met haar rijzige toren topt de lijst van gebouwen die je niet mag missen tijdens je citytrip Rodez. Meer dan drie eeuwen had men nodig om de kerk te bouwen. Tot de pronkstukken van het interieur horen het orgel, de glas-in-lood ramen, de retabels, de kapel, ...  

De Tour des Anglais (14de eeuw), het maison de Benoît (15de eeuw) en enkele mooie renaissance gevels uit de 16de eeuw (maison dite d’Armagnac, het huidige musée Fenaille), het bisschoppelijk paleis (17de eeuw), … ze zorgen voor heel wat bekijks tijdens een wandeling door de stadskern. In het toerismekantoor kan je trouwens een plannetje afhalen met daarop het traject van een wandeling door de historische stadskern.

Wat aan musea in Rodez?

Wil je graag wat zien van cultuur en kunst maar niet daarom ettelijke musea binnenstappen, dan is Musée Soulages in Rodez een ideale plek. Hier heb je immers zowel kunst, architectuur alsook gastronomie zowaar op één locatie. Met veel dank aan de gulle schenker, de in Rodez geboren beeldende kunstenaar Pierre Soulages. Je wil graag objecten van heel oude geschiedenis bekijken? Dan moet je beslist het Musée Fenaille bezoeken. Het heeft de grootste verzameling menhirs, al of niet bewerkt, van Europa. Ze hebben een leeftijd van vijfduizend jaar oud. Musée Denys Puech brengt beeldhouwwerk en sculpturen van zijn stichter Denys Puech en andere kunstenaars.

Couleur locale in Rodez

Wekelijks is er twee keer  markt in Rodez, op woensdag en op zaterdag. Geen betere manier om kennis te maken met de locale specialiteiten en ambachtelijke producten en de ziel van de lokale inwoners. Proef er van de streekproducten, geniet van de geuren en kleuren.   
Slenter je liever van de ene etalage naar de andere? Dan begeef je je in het centrum van de stad en je zal niet weten waar kiezen. Dezelfde ‘keuzestress’ staat je misschien ook te wachten indien je op zoek bent naar een lekkere bistro of restaurant. 
    
Nog dit. Ben je beetje een koersliefhebber, dan kan je Rodez kennen als aankomstplaats uit de Ronde van Frankrijk. De laatste Belgische winnaar was er Greg Van Avermaet in 2010.

En in de buurt?

Stel, je vindt dat je alles hebt gezien in Rodez en hebt nog wat tijd over. Geen probleem. Wist je dat er nog zoveel andere bestemmingen in de dichte buurt óók aangename momenten bezorgen? Neem nu het plaatsje Conques. Het dorp behoort tot ‘les Plus Beaux Villages de France’. Toegegeven, dat kan al eens tegenvallen maar niet zo in Conques. Charme te over in dit pittoreske dorp dat elke dag als het ware ontwaakt uit de tijd van de middeleeuwen. De nauwe steegjes, de mooie vakwerkhuizen, de romaanse brug over de Dourdou, de knap gerestaureerde abdij met de kerk en daarin de glas-in-loodramen van de kunstenaar Pierre Soulages waarover we het al hadden, het met diamanten beklede relikwiebeeldje van Sainte-Foy… Bovendien omgeven door veel groen en dus fraaie uitzichten.

Belcastel laat je genieten van een pracht van een kasteel. Dat kan ook in Sévérac-le-Château waar boven het dorp een middeleeuws kasteel je uitnodigt voor een heerlijk panorama over het dorp en de Aveyron. Op twintig minuutjes rijden vanuit Rodez ben je in Salles-la-Source. Precies, iets met water. Een waterval ligt hier zomaar midden in het dorp. Marcillac is een naam op vlak van de AOC wijnen. Op de route des vins de Marcillac, ca. 75 km lang, vind je dertien wijndomeinen. Aan proefmogelijkheden geen gebrek dus.  De golfterreinen van Rodez genieten wereldwijde faam, vooral door het schitterende panorama op de skyline van Rodez. In Bozouls krijg je een geologisch curiositeit te zien, met dank aan de rivier de Dourdou. Een canyon van zowat 400 meter diameter en 100 meter diepte in de vorm van een hoefijzer. Je kan het natuurwonder van bovenaf gaan bekijken of diep beneden een wandelpad volgen.    

Wil je thuis al genieten van wat beelden. Kijk dan op www.tourisme-aveyron.com 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info