‘100 jaar Groote Oorlog in Scheldeland’: fietsen en wandelen

‘100 jaar Groote Oorlog in Scheldeland’: fietsen en wandelen

Net voor het laatste jaar wordt ingegaan van het herdenkingsproject ‘100 jaar groote Oorlog’ pakt Toerisme Scheldeland uit met twee herwerkte uitgaves van de gratis fiets- en wandelbrochures. Er is een opgefriste wandelroute in Bornem en een gloednieuwe fietsroute in en rond Melle. Onderweg pik je heel wat mee van het oorlogsverleden van het Scheldeland. Op strategische plekken staan infoborden met tekst en foto’s.

Ook in het Scheldeland is harde strijd geleverd tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral bij de aanvang. Begin oktober 1914 verplaatste het oorlogsgeweld zich geleidelijk naar het IJzerfront maar de sporen van de Groote Oorlog zouden nooit meer uitgewist worden. De vier jaren van bezetting brachten niets dan ellende: een streng militair regime, veel materiële schade maar helaas ook ontbering, erbarmelijke leefomstandigheden, mentaal leed, ...     Om dát verleden in herinnering te brengen had Toerisme Scheldeland al themaroutes rond de Groote Oorlog uitgewerkt: 4 wandelroutes en 4 fietsroutes, die elk stille getuigen tonen  en soms vreselijke oorlogsverhalen opdiepen. Op de trajecten vind je teIkens in 4 talen duiding en foto’s op infoborden op strategische plaatsen.

4 wandelroutes

Je hebt de wandelroutes in Aalst (5km), Dendermonde (4,2km) één van de 7 Martelaarsteden, Liezele-Puurs (8 km) en die in Bornem.

De wandelroute Bornem kreeg een ‘remake’. Ze is nu 11 km lang en brengt je langs behalve het fort Bornem ook nog tot bij de Sint-Bernardusabdij en enkele bunkers. Bij elke route zijn oorlogsverhalen verbonden. Historische feiten, verhalen van hoe de inwoners de oorlogsperiode beleefden, foto’s en knappe illustraties.  Meer details over de wandelroutes vind je op www.scheldeland.be

4 fietsroutes

Fietsen door de WOI-geschiedenis in het Scheldeland kan aan de hand van 4 fietsroutes.
Aalst-Dendermonde-Lebbeke: 42 km
Zele-Dendermonde-Buggenhout: 75 km
Puurs-Bornem-Sint-Amands: 51 km   
Melle (Gontrode)-Merelbeke-Sint-Amandsberg: 31,5 km

De fietsroute vanuit Melle is helemaal nieuw. Hierin kom je alles te weten over de gebeurtenissen rond de luchtschipbasis in Gontrode (Melle) waar zeppelins opstegen en landden.

De gratis brochures ‘Fietsen langs sporen van de Groote Oorlog’ en ‘Op stap door het Oorlogsverleden’ kan je bestellen via www.scheldeland.be/grooteoorlog  
Via de gratis app ‘100 jaar Groote Oorlog’ bekom je ze op een digitale wijze. Of bekijk ze al via app.scheldeland.be   

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info