Train World, denderend spoorwegmuseum

Train World, denderend spoorwegmuseum

De échte ‘spoorwegfiel’ is misschien al binnengestapt in Train World, hartje Brussel, in de deelgemeente Schaarbeek. Dit museum brengt de spoorwegen in de kijker, vroeger, nu en in de toekomst. Sinds september 2015 toen de deuren openzwaaiden, kreeg het spoorwegmuseum al dik 113.000 bezoekers over de vloer. Een groot succes en ook de reacties zijn erg lovend uit binnen- en buitenland.

Succesvolle start

Liefhebber pur sang van het spoor? Je bent een dagelijkse pendelaar via het spoor of occasioneel treinreiziger? Of gewoonweg geïnteresseerd in het rollende materieel van de spoorwegen? Iedereen vindt zeker zijn gading in Train World. Dat bewijzen ook de bezoekerscijfers en de waardering. Minder dan 6 maanden na de opening al méér dan 100.000 bezoekers! Train World werd inmiddels al bekroond, ook al een huzarenstukje zo kort na de opening. Het is geëerd met de ‘Visit Brussels Award’, prijkt al in de top 10 van de bezienswaardigheden in Brussel en ontving de European Railway Award 2016.

Maak een reis op het spoor

Deze boeiende tentoonstelling in het oude stationsgebouw van Schaarbeek laat je kennismaken met heel wat bijzonderheden over de spoorwegen. Uiteraard zie je het mooiste en meest unieke wat er zoal aan rollend materieel in de lange geschiedenis is voorbij gedenderd. Wat je absoluut niet mag missen is de oudste locomotief die in 1844 reeds het juiste spoor hield, de ‘Pays de Waes’. Ook een stoomlocomotief uit 1939 (type 12 voor de insiders) kan je van naderbij bekijken. Daarnaast ondermeer een rijtuig van de befaamde Oriënt Express, koninklijke rijtuigen, een posttrein, een hospitaaltrein, … Maar dat is hoegenaamd nog niet alles. Verschillende maquettes staan er netjes opgesteld, je kan in treinsimulatoren mee voor een virtueel treinritje enz. 

10.000 vierkante meter

Inderdaad, de gehele site van het museum bedraagt 10.000 m². Naast het oude stationsgebouw werd een spiksplinternieuw complex opgetrokken, bestaande uit vier expositieruimtes. Meer dan 12 000 objecten, foto’s, filmpjes, … Over de vier zalen is een loopbrug overspannen waardoor je een mooi overzicht krijgt. Om het helemaal áf te maken is tussen de beide sites een wandelpromenade aangelegd met zicht op enkele treinstellen. 

Er is een restaurant, brasserie en een museumshop aan verbonden. Met een audiogids kan je de rondleiding op eigen tempo volgen. Of je gaat de Train World-app downloaden op je smartphone of tablet, beschikbaar in Apple Store en Google Play.

Praktisch

Train World. Prinses Elisabethplein 5, 1030 Brussel. Openingsuren van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 17.00 u. Gesloten op maandag, 1 januari en 25 december. Meer info op: www.trainworld.be

Foto's: NMBS/M.-F. Plissart

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info