Triënnale Brugge 2018

Triënnale Brugge 2018

Triënnale Brugge is een kunstevenement van hedendaagse kunst waarbij je op een uitgestippeld parcours doorheen de stad Brugge oog in oog komt met werken van kunstenaars en architecten. Het is na 2015 de tweede editie. Thema dit keer is ‘Liquid City’. Dat je vaak kunstwerken óp het water zal vinden, mag dan ook geen toeval zijn.

Bij Brugge denk je aan water, waarbij je in een metaforische bui Brugge kan zien als een ‘vloeibare stad’, een ‘liquid city’ dus. Architecten en kunstenaars uit binnen- en buitenland werden gevraagd om na te denken hoe ze werken konden creëren die interactie stimuleren met de kijker. Bedoeling is dat die zich de vraag stelt hoe de gevolgen kunnen zijn voor een stad in een flexibele, weerbare vloeibare samenleving die we vandaag kennen. Hoe een vaste installatie tóch de indruk geeft de stad in beweging te kunnen brengen. Het omringende water in Brugge wordt hierbij als metafoor gezien. Vijftien werken zijn opgebouwd doorheen de binnenstad.

Denkwerk nodig

De kunstwerken brengen mensen samen op soms onverwachte plekken. Daarenboven moeten zij ons doen nadenken over veranderingen op cultureel, maatschappelijk en politiek vlak vandaag en in de toekomst.

Meest typerende voorbeeld hiervan is misschien wel de blauwe vinvis van Studiokca uit de USA. Je vindt hem op de Spiegelrei tegenover het standbeeld van Jan Van Eyck. Het dier wil als het ware uit het water van de reie springen. Maar je zou bij het bekijken van dit werk ook even moeten stilstaan bij de afvalberg bestaande uit plastic waar de laatste tijd zoveel om te doen is. De sculptuur zit immers vol plastic afval. Niet dat de Brugse vinvis hierdoor minder ‘levenslustig’ het water uitstijgt, maar het is wél de bedoeling de kijker aan het denken te zetten hoe hij omgaat met de plasticberg.

Er wordt nog meer beroep gedaan op ons denkvermogen bij het zien van het Atelier4 project van Peter Van Driessche t.h.v. het congrescentrum Oud Sint-Jan op de Bakkersrei. Hoe zit het met de woonmogelijkheden, werk- en leefomstandigheden als de zeespiegel zo snel blijft stijgen en hele gebieden dreigen onderwater te komen staan.  Een ander opvallend werk is het platform op de Coupure van het Spaanse architectenduo Jose Selgas en Lucia Cano. Als ontmoetingsplek kan deze tellen: mysterieus en kleurrijk.

Op de Groenerei vind je op de Steenhouwersdijk een heel bizar uitziend kunstwerk ‘Brug’ van de Pool Jaroslaw Kozakiewicz. Je zou er twee gezichten in moeten herkennen die elkaar een kus geven. Het zijn maar enkele voorbeelden. Deze en de andere moet je vooral zelf gaan zien om je er een idee rond te vormen.

Praktisch

Als individu kan je vrij rondlopen om de door jou gewenste werken van dichtbij te gaan bekijken. De betreedbare locaties (overzichtstentoonstelling van de installaties in de Poortersloge en monumentale werken in kerk en tuin Grootseminarie) zijn enkel toegankelijk van 12.00 tot 18.00 u. Je kan mee met een gids van maandag tot zondag langs een selectie kunstwerken. Reservatie gewenst tot één week voor je bezoek. Of je kan met een fietstocht langs de werken, eveneens onder begeleiding van een gids. Hiervoor dien je minstens 3 weken vooraf je bezoek te reserveren.
Tarieven en andere info vind je op de website. Triënnale Brugge loopt nog tot zondag 16 september 2018. Wie vooraf al eens de kunstwerken online wil zien of meer info wil lezen, kan naar de website www.triennalebrugge.be 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info