Geschiedenis herbeleven met Virtual Reality

Geschiedenis herbeleven met Virtual Reality

Geschiedenis en technologie gaan hand in hand bij de beleving van virtual reality (VR) in vier musea. Het is een uniek project opgezet en ontwikkeld door AlfaVision, een Brugs bedrijf. Vier erfgoedorganisaties in drie Vlaamse provincies maken er nu al deel van uit. Op die manier wil men een nieuw publiek bereiken om de stap naar het museum te zetten. Maar ook de regelmatige  museumbezoeker zal zeker geprikkeld worden om deze manier van ‘kijken naar’ te willen ervaren. Bovendien kan je tot eind 2018, bij de aankoop van een ticket voor één locatie, rekenen op een fijne verrassing als je bij de andere organisaties deelneemt aan de VR-beleving, tenminste als je het gespaarde toegangsticket kan aanbieden aan de kassa.

Het lijkt net écht

Het procédé is simpel voor de bezoeker. Je zet een virtual reality bril op en bent meteen weg van het heden. In een mum van tijd word je teruggeflitst naar een recent of veel verder verleden. Je wandelt, loopt, fietst of vaart in een decor, virtueel dat wel maar het lijkt alsof je écht deelneemt aan een actie. Er lopen mensen rondom jou met wie je in interactie gaat. Er gebeuren dingen waar je niet onderuit kan, die je móet ondergaan. Het zorgt voor een bijna onmogelijk geachte ervaring, maar virtueel dus.

Het is ook niet zomaar even terugblikken naar vroeger want elk detail, elk historisch feit klopt. Deze VR-beleving kon al sinds enkele jaren  in het Historium in Brugge. Daarna kwam C-Mine erbij in Genk en het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Nu sinds begin mei 2018 springt het Centrum Ronde van Vlaanderen mee op de kar.

Vier keer virtueel

Historium in Brugge is ermee begonnen. Daar vaar je in een bootje op de Reien in Brugge  anno 15de eeuw tijdens de middeleeuwen. Je kijkt totaal anders naar het Brugge van toen in de Gouden eeuw. Op de website van het museum moet je beslist eens de trailer bekijken. En er is méér. Met de City VR kan je overigens ook zelf in de stad van vandaag op ontdekking. Op zes locaties kijk je door een Google Cardboardbril hoe de gebouwen eruit zagen tijdens de Gouden Eeuw.

Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde laat je ook genieten van VR binnen als buiten. Zet de VR-bril op en je wordt gekatapulteerd naar 1490. Je wandelt tussen de abdijgebouwen, kunt bijna de monniken aanraken. Ook hiervan kan je een trailer bekijken op de website van het museum. Bij de VR-buitenbeleving wandel je écht buiten op de abdijsite en ontdek je op zes locaties hoe ze eruit zagen eind 15de eeuw.

C-mine Expeditie in Genk laat je ervaren hoe het is om mijnarbeider te zijn. Je zet een mijnhelm op, de VR-bril en je bent vertrokken voor een onvergetelijk avontuur, net alsof je er zelf bijloopt in de hoogdagen van de actieve mijnontginning. Je voelt de aarde trillen, je ziet amper voor je ogen, je voelt de broeierige warmte, het stof in de neus, je hoort het hakken op steen, ... Bekijk de trailer al eens op de website.

Het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde pakt uit met een VR-beleving rond ‘Koersen in de Groote Oorlog’. Je neemt plaats op een retrofiets, zet de VR-bril op en in een mum van tijd begin je aan de misschien wel ‘zwaarste rit van je leven’. Je kruipt virtueel even in de huid van Paul Deman en zit meteen ergens tussen de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Paul Deman, winnaar van de eerste Ronde van Vlaanderen in 1913, bleef op de fiets actief tijdens de Groote Oorlog. Vanaf 1915 voerde hij opdrachten uit als oorlogspion … op de fiets. Hij was betrokken bij een inlichtingennetwerk en fietste telkens dwars door het bezette gebied. Toch werd hij één keer door de Duitsers aan de kant gezet. Maar wil je weten hoe het afloopt, moet je zelf maar naar Oudenaarde, naar het CRVV. Je fietst tijdens één van die geheime opdrachten mee, achtervolgd door de Duitsers. Je moet wél versnellen of ze grijpen je bij de kraag. 

Er loopt bovendien tegelijk een tentoonstelling ‘Koersen in de Groote Oorlog’ (tot 19 mei 2019) waarin persoonlijke verhalen van soldaten op de fiets worden verteld, over koers in krijgsgevangenkampen, over gesneuvelde coureurs in de loopgraven, … met foto’s, authentieke fietsen, uniformen enz.  

Praktisch

Historium Brugge, Markt 1, 8000 Brugge. Meer info www.historium.be 
Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, 8670 Koksijde. Meer info www.tenduinen.be     
C-Mine, 3600 Genk (voor GPS Evence Coppéelaan 91). Meer info www.c-mine-expeditie.be
Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt 43, 9700 Oudenaarde. Meer info www.crvv.be 

De actie waarbij je mits aanbieding van je ticket een verrassing kan ontvangen bij één van de andere VR-partners loopt tot 31 december 2018.

Foto bovenaan: C-mine Expeditie, copyright Kris Van de Sande
Foto's hieronder: Historium Virtual Reality

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info