Wat te doen in The City that Never Sleeps

Wat te doen in The City that Never Sleeps

New York, weliswaar niet de hoofdstad van de Verenigde Staten, maar desondanks wel een van de bekendste steden die het land kent. De bruisende stad, die vol staat van spanning, beleving en sensatie kent voor ieder wat wils. Of jij nou een ochtendmens bent, een nachtbraker bent of liever een nachtje doorhaalt, in The City that Never Sleeps is altijd wel iets te doen. Maar welke activiteiten mogen er echt niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan New York? In dit artikelen lichten we de populairste activiteiten en bestemmingen voor jou uit.

Jouw reis goed voorbereiden

Wat heb je zoal nodig voor jouw reis naar New York? Uiteraard een bepaalde periode waarin je wilt reizen, hoogstwaarschijnlijk een vliegticket, schone kledij, verzorgingsproducten en uiteraard goede zin. Maar vergeet ook vooral jouw ESTA voor Amerika niet. Het ESTA is een elektronische reistoestemming welke gekoppeld wordt aan jouw paspoort. Zonder deze reistoestemming mag je niet naar de Verenigde Staten reizen en wordt je aan de luchthaven al geweerd. Vraag daarom op tijd jouw reistoestemming aan.Groene stadsparken

New York kent vele groene parken, zowel in het centrum van de stad als in de buitenwijken van de stad. De parken lenen zich voornamelijk als locatie voor mensen die willen ontspannen, sporten of in de buitenlucht willen eten en drinken.

Central Park, Manhattan

Het Central Park van New York is hierbij het bekendste en meest bezochte park van New York en de Verenigde Staten. Het stadspark dat gelegen is in Manhattan kent een oppervlakte van 341 hectaren en verwelkomd jaarlijks ongeveer 25 miljoen bezoekers. Ook wordt het park veel gebruikt in series- en filmopnames.

Het park, dat in 1965 benoemd werd tot historisch monument en in 1974 benoemd werd tot stedelijk monument, is populair onder sportliefhebbers, natuurliefhebbers en bezoekers die willen ontspannen. Vooral de 10 kilometer lange weg die om het park heen ligt is populair onder joggers en fietsers. Het park kent daarnaast ook nog diverse bekende bezienswaardigheden waaronder het Harlem Meer, het Belvedere Castle en het Central Park Wildlife Centre (een kleine dierentuin die opgedeeld is in drie klimaatzones). Een bezoekje aan het Central Park mag zodoende ook niet ontbrekende gedurende jouw reis in New York.

Bryant Park, Manhattan

Het Bryant Park is netzoals Central Park gelegen in Manhattan, New York. Het park, dat ongeveer 39.000 m² groot is (omgerekend 3.9 hectare en zodoende bijna 88 keer kleiner is dan Central Park), is ondanks haar grootte een van de bekendere parken in New York. In het park worden namelijk geregeld evenementen gehouden. Ook is het hoofdgebouw van de New York Public Library in het park gevestigd en kijk je vanuit het park recht op de Art Decowolkenkrabber en het 366 meter hoge hoofdkwartier van de Bank of America.

Four Freedoms Park, Manhattan

Het Four Freedoms Park, dat beter bekend staat als het Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park is een iconisch park in de stadshistorie van New York. Het zal je niet verrassend dat ook dit park gelegen is in de wijk Manhattan van New York. Het 1,6 hectare grote park biedt een gedenkplaats aan de gedenkwaardige Four-Freedoms toespraak van president Roosevelt voor het Amerikaanse congres in 1941. Desondanks dat deze gebeurtenis in de vorige eeuw plaatsvond, is er pas sinds 2010 geld vrijgemaakt voor het park en is de aanleg het park pas in 2012 voltooid. Het Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park is gelegen op het Roosevelt Island, enkele (lange) straten verwijderd van het Central Park. Zodoende kunnen deze twee parken ook prima gecombineerd worden.

Architectuur en monumenten

The City that Never Sleeps staat bol van de monumenten en architectuur. Denk bijvoorbeeld alleen eens aan de indrukwekkende skyline van New York. Liefhebbers van geschiedenis, van fraai (authentieke of juist moderne) gebouwen en historische monumenten kunnen hier absoluut hun ei kwijt.

Het Vrijheidsbeeld, New York Bay

The Statue of Libery is natuurlijk een boegbeeld in het stadsbeeld van New York. Het 93 meter hoge beeld (inclusief sokkel) dat ongeveer 225 ton weegt is een symbool voor de vrijheid van de stad en de Verenigde Staten in zijn algemeenheid. Het enorme standbeeld is daarom ook niet voor niets een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad en mag absoluut niet ontbreken bij jouw bezoek aan New York.

The Empire State Building, Manhattan

The Empire State Building, je zou bijna moeite moeten doen om dit iconisch gebouw niet te willen zien in de skyline van New York. De 381 meter hoge wolkenkrabber is een van de grootste gebouwen in de Verenigde Staten en tevens een van de grootste gebouwen ter wereld. De bouw van deze gigantische wolkenkrabber, die momenteel als kantorencomplex wordt gebruikt, duurde slechts 410 dagen.

One World Trade Centre, Lower Manhattan

Het One World Trade Centre, dat eerder bekend stond als de Freedom Tower, is met 541 meter het hoogste gebouw van New York en de Verenigde Staten. Omgerekend is het gebouw 1776 voet hoog, wat refereert naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring die in dat jaar werd ondertekend.

De bouw van de One World Trade Centre vond plaats na de terroristische aanslagen op de Twin Towers van het oorspronkelijke World Trade Centre op 11 september 2001. Op 27 april 2006 startte de bouw van de nieuwe, grootste toren van New York en de Verenigde Staten en op 3 november 2014 vond de officiële opening van de bouw plaats.

National 9/11 Memorial & Museum, Lower Manhattan

Het nieuwe World Trade Centre is anno 2024 nog steeds in aanbouw en gaat meer dan 7 gebouwen (waaronder 5 wolkenkrabbers) tellen. Onder andere het National 9/11 Memorial & Museum zijn hier inmiddels al te vinden.

Het National 9/11 Memorial & Museum is gebouwd op de plek waar de Twin Towers voorheen stonden en biedt zowel een troost als herkenningspunt voor de slachtoffers en de nabestaande van de slachtoffers van de terroristische aanslag op 9 september 2001. Mede hierom is dit monument en museum een bestemming die je zeker zou moeten bezoeken gedurende jouw verblijf in New York.

The Brooklyn Bridge, Brooklyn

De Brooklyn Bridge is een 1825 meter lange brug die de wijken Lower Manhattan en Brooklyn met elkaar verbind. De bekendste brug van New York werd in 1883 in gebruik genomen en wordt onder andere nog dagelijks gebruikt door vele voetgangers, automobilisten en fietsers die zichzelf transporteren middels het wegennetwerk van New York. De iconische brug vormt daarmee ook een populaire attractie en populaire toeristische trekpleister van de stad en staat dan ook in elke reisgids New York.

The High Line, Lower Manhattan

The High Line is zowel een combinatie van prachtige architectuur als een prachtig groen stadspark. Het stadspark, dat tot de jaren 80 als spoorlijn diende voor goederentreinen maar is inmiddels helemaal omgetoverd tot een park vol bloemen, bomen, gras, kunstwerken en zitgelegenheden. Ook de historische restanten van het oude spoor zijn hier nog steeds te vinden. Het High Line Park, gelegen op 9 meter hoogte en met een lengte van 2,5 kilometer, trekt jaarlijks veel (buitenlandse) bezoekers.

The Vessel, Manhattan

The Vessel, een gebouw en een bezoekersattractie met een bijzonder verhaal. The Vessel, dat op 14 september 2014 aan het publiek vertoond werd, is door haar honingraatachtige structuur een echte eyecatcher in Manhattan en maakte tot 2021 onderdeel uit van het Hudson Yards Redevelopment Project in Manhattan. In januari 2021 werd het gebouw dat 16 verdiepingen, 154 trappen, 2500 treden en 80 overlopen kent, tijdelijk gesloten wegens drie zelfmoorden die hier plaatsvonden. In mei 2021 werd het gebouw opnieuw tijdelijk geopend waarna echter weer een zelfmoording plaatsvond. Sindsdien is het gebouw permanent gesloten voor bezoekers, maar is de unieke structuur van het gebouw nog wel altijd te bewonderen.

Cultuur en ontspanning

The City that Never Sleeps kent een bruisend nachtleven en vele horecagelegenheden. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog enkele andere gelegenheden die jij zeker gezien moet hebben gedurende jouw bezoek. Denk bijvoorbeeld eens aan:

Broadway, Manhattan

Broadway, dat natuurlijk voornamelijk bekend staat vanwege haar theaters en musicals op het gedeelte bij Times Square, is een van de grootste straten die door New York loopt. Het zal je wederom niet verrassen dat ook deze grote straat gelegen is in de wijk Manhattan. De 35 kilometer lange weg die van het zuiden van Manhattan richting het noorden loopt is gelegen aan de westelijke kant van Manhattan. De gehele weg volgen gedurende jouw verblijf is misschien iets te veel van het goede, maar een gedeelte van de route kan zeker gelopen worden.

Times Square, Manhattan

Times Square, het kenmerkende plein van New York dat vol staat met billboards. Het plein, dat gelegen is op de kruising van Seventh Avenue en Broadway, is een van de bekendste pleinen van New York en tevens een enorme toeristische attractie. Ook vanwege de vele winkels die op en rondom dit plein te vinden zijn is deze locatie in Manhattan enorm populair. Jaarlijks komen met oudejaarsdag vele mensen samen om hier de jaarwisseling te vieren, maar het plein trekt ook dagelijks veel bezoekers die selfies en video’s maken op het iconische plein.

Sportwedstrijden, New York

New York ademt sport. De stad kent namelijk verschillende sportteams die uitkomen op het hoogste professionele niveau binnen de competitie. Daarnaast verschillen Amerikaanse sportwedstrijden qua belevening en sensatie op veel manieren van Europese sportwedstrijden. Laat jezelf daarom eens onderdompelen in de Amerikaanse sportbeleving en bezoek in New York een wedstrijd van:

  • New York Mets of de New York Yankees (baseball)
  • Brooklyn Nets of de New York Knicks (basketbal)
  • New York Giants of de New York Jets (American Football)
  • New Jersey Devils, New York Rangers of de New York Islanders (ijshockey)
  • New York City FC of New York Red Bulls (voetbal)

Dus.. wat te doen?

Er is een hoop te doen in New York, met name in de wijk Manhattan. Deze wijk vormt daarom ook de perfecte uitvalsbasis voor alle activiteiten die jij wilt ondernemen gedurende jouw bezoek aan deze stad. Houdt er wel rekening mee dat een verblijf in New York best prijzig kan zijn, afhankelijk van waar je verblijft en voor hoe lang. Een goede reisvoorbereiding, waaronder een planning en budgettering, is daarom geen overbodige luxe.

Vergeet ook niet om voor vertrek alvast jouw ESTA voor Amerika online aan te vragen. Dat kan eenvoudig via een online visumbureau zoals VisumBuitenland en kost slechts enkele tientjes. Het ESTA is gemiddeld binnen enkele dagen toegekend en kent een geldigheidsduur van 2 jaar. Zodoende hoef je niet tot het laatste moment te wachten met jouw aanvraag en kan je al direct na het boeken van jouw vakantie de reistoestemming aanvragen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info