Maak een wijntoer in Oost-Vlaanderen

Maak een wijntoer in Oost-Vlaanderen

Wijngaarden zie je in Vlaanderen steeds meer en meer wat maakt dat ook het aantal wijnbouwers toeneemt. Wie graag wil kennismaken met de Vlaamse wijnbouw krijgt daar een uitgelezen kans toe komende zondag 26 augustus 2018 tijdens het event ‘Oost-Vlaamse wijntoer’ dat de tweede keer plaatsvindt. Dan zetten 10 wijnbouwers de spreekwoordelijke deuren van hun wijngaard wagenwijd open voor het grote publiek. De wijngaarden zijn overal vrij te bezoeken zonder vooraf in te schrijven. Op bepaalde uren zijn gratis rondleidingen voorzien. Proeven kan overal ook al is dit niet kosteloos.

Vinificatie: wat ?

In Oost-Vlaanderen kan je zondag 26 augustus 2018 op tien locaties zomaar een wijngaard binnenstappen. De eigenaar-wijnbouwer zal je er gratis een rondleiding geven en uitleg verschaffen wat zoal bij wijnmaken komt kijken of met geleerde woorden het vinificatieproces. Je zal er allicht met nog andere woorden en termen om de oren worden geslagen. Maar dan kan een degustatie voor wat soelaas zorgen, weliswaar tegen een kleine vergoeding. Overigens, je kan ook individueel vrij rondlopen op de wijngaard en je informeren via de uitleg op panelen.

Tevens maakt de Vlaamse wijnacademie gebruik om tijdens deze ‘Oost-Vlaamse wijntoer’ haar opleiding van wijnbouwer en wijnsommelier voor te stellen op een educatieve wijngaard op de Syntra site in Afsnee. De deelnemende wijnbouwers vind je in Borsbeke, Gent, Horebeke, Lochristi, Michelbeke, Merelbeke,  Sint-Lievens-Esse, Vlierzele, Zottegem en Zwijnaarde. De lijst met de adressen vind je op de website. Je krijgt er een overzichtskaartje bij om je eigen wijntoer vooraf ‘n beetje te plannen.

Van hobby naar beroep

Wijnbouw in Vlaanderen is al lang geen activiteit meer die louter en alleen door hobbyisten wordt beoefend. Je kan gerust spreken van een sector die jaar na jaar een tendens aanhoudt van groei en een ware dynamiek in zich heeft. Inmiddels telt Vlaanderen bijna 100 professionele wijnbouwers. Cijfers van 2016 hebben het over 1.025.499 liter wijnproductie verdeeld over 46 % schuimwijn, 37 %  wit, 12 % rood en nog 5 % rosé.

Fietsen

Wil je én fietsen én enkele wijngaarden bezoeken, dan kan dat als je de fietsroutes rijdt die je kan terugvinden op de bovenvermelde site.
  
Praktisch: Oost-Vlaamse wijntoer op 10 locaties, zondag 26 augustus van 10.00-18.00 u. Inschrijven vooraf is niet nodig. Meer details op hun website.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info