Zuid-Limburg kindvriendelijke bezienswaardigheden

Zuid-Limburg kindvriendelijke bezienswaardigheden

Zuid-Limburg, het meest zuidelijke puntje van Nederland heeft heel wat toeristische troeven. Niet in het minst voor kinderen. We geven hierbij een kort overzicht van de bezienswaardigheden die zowel de groot(ouders) als de kids tot 12 jaar zullen weten te waarderen. De diversiteit is groot. Belangrijke troef, bij alle attracties die we hierbij beschrijven is parkeren gratis.

Drielandenpunt

Je vertoeft hier in een bosrijke omgeving aan de grens met België en Duitsland. Hier ligt ook het hoogste punt van Nederland: 322,4 meter om precies te zijn en daar hoort natuurlijk een uitkijktoren bij. Op zich niet zo bijzonder zou je zeggen maar hier werd in 1992 het grootste labyrint van Europa aangelegd en dat betekende meteen een grotere toeristische expansie. Er kwam nog een speeltuin, fiets- en wandelroutes werden aangelegd en natuurlijk de broodnodige horeca.

Maar het labyrint is de topattractie van het Drielandenpunt. Je hebt minstens één uur nodig om het centraal punt van het labyrint te bereiken. Er zijn zo’n 2,5 km aan wandelpaden in aangelegd tussen 15.000 heggen. Onderweg zal je zich niet vervelen want er zijn speeltoestellen geplaatst maar het meest verrassende zijn de spontane fonteintjes.  

Adres: Viergrenzenweg, Vaals, Nederland
Gps-coördinaten: N 50°45’13.1”     E 006°01’16.2”
Meer info: www.drielandenpunt.nl

Kasteel van Hoensbroek

De naam is verbonden aan het ontstaan van het kasteel. In 1388 werd de heerlijkheid ‘In ghen Broeck’ geschonken aan de ridder Herman Hoen. Door het samensmelten van ‘Broeck’ en ‘Hoen’ ontstond de naam Hoensbroek. ‘Broeck’ betekent moeras. Een goede tien jaar later heeft deze ridder opdracht gegeven om een donjon te bouwen, dat is een verdedigingstoren met heel dikke muren. En die is er nu nog steeds. De huidige vorm van het kasteel is ontstaan rond 1650. En zoals met alle kastelen volgt er een periode van verval. Toen de gemeente Heerlen het kocht was er nog twijfel of het nog te restaureren viel. Maar uiteindelijk zijn ze er toch aan begonnen, een project van meer dan 30 jaar. In 1959 werd de restauratie voltooid en kan je het als toerist bezoeken. 

Bij een geleid bezoek kom je in de donjon, in een torenkamer op een hoogte van 50 meter, een grote zolder met een historisch dakgebinte, een balzaal met grootse open haarden … in totaal zo’n 40 kamers. Voor de kinderen is er tijdens de zomermaanden en in bepaalde weekends een speciale rondleiding met de slotmeester
Een rondleiding hoeft niet, je kan het ook bezoeken op vrije basis. Voor de kinderen is er een heuse speurtocht uitgestippeld. Ze moeten op zoek gaan naar de geheimen van het kasteel. Op het binnenplein of in de kasteelkelder staan er dan nog middeleeuwse spelen opgesteld. 

Adres: Klinkertstraat 118 - 6433 Hoensbroek (Heerlen)
Gps-coördinaten: N 050° 54' 59.63"   E 005° 55' 6.28"
Meer info: www.kasteelhoensbroek.nl

Steinerbos

In de gemeente Stein is er een bos van ca. 30 ha., op zich niets speciaals ware het niet dat dit bos speciaal is gericht op kinderen. Er staan speeltoestellen opgesteld op vijf verschillende plaatsen. Ze kunnen zich uitleven op glijbanen en touwbruggen, in klimtoestellen en op trampolines. Op de vijver kan je het water op met een roeibootje. Meer waterpret kan je beleven in het binnen- en buitenzwembad (met peuterbad). En er is ook nog een kinderboerderij. Nieuw is het blotevoeten pad

De honger kan je stillen in een voormalige boswachterswoning waar je nu een brasserie aantreft. Kortom, je kan hier rustig een ganse dag vertoeven met de kinderen. 
Adres (ingang park en zwembad): Stadhouderslaan 220 - 6171 Stein
Gps-coördinaten: N 050° 58' 6.13"   E 005° 46' 40.74"
Meer info: www.steinerbos.nl

Miljoenenlijn

Wellicht denk je meteen aan geld als je de titel leest maar het is niet wat het lijkt. De Miljoenenlijn is een spoorlijn van 29 km met acht stations, in Zuid-Limburg. Je start het best in Station Simpelveld. Daar staat de loods met locomotieven (30), zijn de seinhuizen en de ateliers. Het is een immense collectie met naast de locomotieven meer dan 60 rijtuigen. Zo’n 250 vrijwilligers helpen bij de restauratie en het onderhoud van dit belangrijk historisch erfgoed.

Met een railbus (dieseltrein) of een stoomlocomotief kan je verschillende trajecten rijden. De kinderen kunnen zelfs de kaartjesknipper helpen.
Adres centrale vertrekplaats: Station Simpelveld, Stationstraat 22 - 6369 Simpelveld
Gps-coördinaten: N 050° 49' 54.32"   E 005° 58' 37.90"
Meer info: www.miljoenenlijn.nl

Continium Discovery Center

Een ganse mond vol voor een interactief doe-centrum voor wetenschap en techniek. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen. Gloednieuw is de expositie ‘Reizen in de ruimte’. Als bezoeker moet je zich voorbereiden op het leven als astronauten, zoals trainen en tests uitvoeren. Gevolgd door hoe het ervaart om in de ruimte te wonen en te werken op je ruimteschip. Je mag zelfs een ruimtecapsule koppelen aan je ruimteschip. En zo zijn er nog heel veel doe-ervaringen in Continium. Het populairste is de Science Lab waar kinderen van 4 tot 11 jaar zelf iets kunnen bouwen en meenemen naar huis. Wat dacht je van een raket bouwen of shampoo maken?

Wil je het liever rustig bekijken ga dan naar het Future Forum Theater voor een voorstelling van de Science Show. Wetenschap moet niet altijd ernstig zijn en dat zal je hier wel merken bij de vele ludieke demonstraties.
Continium gaat ook even terug naar het verleden in hun schatkamer. Daar ontdek je meer over het rijke industriële verleden van Zuid-Limburg. 

Adres: Museumplein 2, parkeerplaats: Hambosweg 60 - 6461 Kerkrade
Gps-coördinaten: N 050° 51' 38.93"   E 006° 03' 24.53"
Meer info: www.continium.nl

Nog meer tips voor een leuk weekendje of kindvriendelijke vakantie in Zuid-Limburg: www.visitzuidlimburg.nl

Foto's: Foto's DVH en Kasteel Hoensbroek

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info