Zuidwest-Engeland in 8 tips

Zuidwest-Engeland in 8 tips

Zuidwest-Engeland als vakantiebestemming ? Waarom zou je dáár naartoe gaan? Mogen we je helpen zoeken naar antwoorden? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Liefhebbers van natuur, cultuur, geschiedenis, rustgevende plekjes, onverklaarbare bizarre fenomenen, die gaan zeker en vast hun gading er vinden. Lees onze 8 tips en waarom wij wél al overtuigd zijn om enkele dagen in Zuidwest Engeland of West Country te vertoeven. Meer inspiratie en een kant-en-klare rondreis in onze gratis preview van de Zuidwest-Engeland reisgids.

Tip 1. Bath, binnen en buiten

Na Londen de meest bezochte stad in Engeland. Moeilijk te geloven misschien maar de cijfers zijn wat ze zijn. Een van de best bewaarde Romeinse overblijfselen vind je in Bath, namelijk de Romeinse baden uit de 1e eeuw v.C. waar al zo  lang stomend water met een constante temperatuur van 46°C blijft binnenkomen. Je maakt  een unieke tour in het badencomplex begeleid met een audioguide. Met visuele effecten zie je er de Romeinen baden, precies alsof je er zelf bij was. Tip: Bezoek de Roman Baths vroeg op de dag, het kan er vrij druk zijn. Een eerste indruk graag? Kijk dan op www.romanbaths.co.uk

Er valt nog véél meer binnen en buiten te zien in Bath. Liefst 20 musea waarbij Building of Bath Museum, Jane Austen Centre en Museum of Costume and Assembly Rooms toppers zijn.
Het valt je zeker op, de honingkleur in de gebouwen. Dat komt door de Bath stone, een soort kalksteen. Huizen in een ‘crescent’ (halve cirkel) uit de periode 1740 tot de 19de eeuw zijn een attractie op het Royal Cresent. Ook de bijna identieke huizen op The Circus geven een goed beeld van de architectuur uit die tijd. Bath mag er trouwens mee pronken dat het als ganse stad als enige bestemming van het Verenigd Koninkrijk vermeld staat op de Werelderfgoedlijst UNESCO.

Tip 2. Stonehenge

Je kent ze ongetwijfeld, de stenenformatie van Stonehenge. Mythes, vragen over waarom en hoe ze daar gebracht werden en zoveel meer nog onopgehelderde mysteries, de stenen van Stonehenge blijven intrigeren. Stonehenge moet zowat de meest bekende prehistorische site zijn, toch van Europa. Nu staan er nog zo’n 450 van die stenen, maar intussen zullen er wel al een paar omgevallen zijn als je weet dat de oudste zowat tussen 3000 en 1500 v.C. er zijn opgetild op één of andere manier.

Twee rijen stenen, duizenden kilo’s zwaar, in kringvorm en een hoefijzervorm. Het fenomeen van op midzomerdag op 21 juni, de link met de zonnecultus, de veronderstelling van uitbeelding van een figuratieve kalender, enz.  De ‘stones’ en ‘henge’ (rond aardewerk) blijven een mysterie dat jaarlijks duizenden toeristen weet te boeien in Stonehenge.

Tip 3. Nog meer bizarre stenen

Neolitische monumenten zijn niet enkel in Stonehenge te zien als je in Zuidwest Engeland rondtoert. Je moet ook eens afzakken naar Avebury. Daar vind je drie cirkels met stenen, vermoedelijk uit 2600 v.C. Welke betekenis ze hebben? Wetenschappers blijven er vandaag nog diep over nadenken en zoeken naar antwoorden. 

Tip 4. Natuurfenomenen

Ze zijn erg talrijk in Zuidwest Engeland, de natuurfenomenen die je de mooiste plekjes van de regio laten zien aan de kusten en in het binnenland. De namen alleen al doen je verleiden om ze ter plaatse te willen zien. Durdle Door, Wookey Hole, Golden Cap, Lulworth Cove en de West Dorset Heritage Coast die deel uitmaken van het werelderfgoed Jurassic World Heritage Coast, Puzzlewood e.a. De natuur heeft ze mee helpen scheppen. Je vraagt je af hoe wind, water en andere natuurkrachten deze creaties wisten te boetseren. Grotten, rotsen, kalksteenformaties, … en dan vergeten we ook niet de prachtige meertjes en kreken, bosjes, heidelandschappen, de ‘moors’ enz.

Tip 5. Scheppingen door mensenhanden

Niet een zo ver van Avebury ligt de Silbury Hill. Het is in Europa de grootst kunstmatige heuvel die je kan vinden. Er is weinig over bekend maar dat de heuvel er moet aangelegd zijn in ca. 2400 v.C., daar zijn wetenschappers het al over eens. Meer is er geweten over Belas Knap, een langwerpige neolitische grafheuvel op de Cleeve Hill.

Tijdens de 13de eeuw zal men wel meerdere kastelen opgetrokken hebben in West Country, maar met de bouw van het Tintagel Castle op het gelijknamige schiereilandje op een rots heeft men het daar toch wel erg bont gemaakt. Van het kasteel rest helaas niet zoveel meer behalve de ruïnes van een kapel en een grote zaal. Maar er komen veel toeristen op af omdat het via een avontuurlijk pad en veel trappen (niet voor angsthazen) gaat om tot op de rots te komen. Of is het misschien omdat King Arthur naar verluidt hier geboren zou zijn? Het uitzicht is er fabuleus te noemen. Zeker ook de diepblauwe kleur van de zee is schitterend om zien.

Van een heel andere orde maar heel populaire bezienswaardigheden zijn de botanische tuinen aan de Zuidwest Engelse kust. Zo gebeurt het dat je in Cornwall in Eden Project, weliswaar onder immense koepels, duizenden plantensoorten kan vinden, een regenwoud en andere mediterrane planten. Nog zo botanische tuinen zijn die van Lost Gardens of Heligan en Trebah Garden.

Tip 6. Pittoresk

Zo zijn de kleinere en minder bekende stadjes en dorpjes van Zuidwest Engeland te noemen. We hebben het dan over Llyme Regis, de parel van Dorset, met de vrolijk gekleurde huisjes, de strandvilla’s, het haventje. Ook in de badplaats Weymouth  wemelt het van de kleurrijke huizen. Exeter aan de rivier Exe met haar stadsmuren, de gotische kathedraal. Fowey met een haven, zijn kasteel St Catherine. Je hebt St Michael’s Mount, een pittoresk eilandje met op de top een kasteel.

Tip 7. Landhuizen, kastelen, villa’s, kathedralen, abdijen

Het is typisch Brits, de elegante stijlvolle landhuizen. In Zuidwest Engeland zal je er heel wat tegenkomen. Ook de tuinen erbij trekken heel wat publiek aan. Het Wilton House, Kingston Lacy, Max Gate, Lytes Cary… 

Kastelen vind je bijna op elke hoek, sommige nog in de stijl van vroeger, andere vergaan tot ruïnes. Het kasteel van Dartmouth, Restormel Castle, Treaton, Berkeley Castle ... het zijn maar een paar namen.

De kathedraal in Salisbury mag best gezien worden. Buckfast Abbey laat je de abdij, een klooster een een rustgevende tuin zien. Wells heeft misschien wel de mooiste kathedraal van gans het Verenigd Koninkrijk. Van Tintern Abbey staan nog maar enkele muren overeind maar het plaatje is er zo mooi dat je het moet gezien hebben. Lacock Abbey is gelukkig nog bijzonder mooi bewaard gebleven.

Tip 8. Het regent niet altijd

Zuidwest Engeland heeft een maritiem klimaat. Koele winters, warme zomers. Engeland, dus ook veel regen waarschijnlijk, denk je? Er valt hier wel wat regen, maar dan vooral in de koudere maanden. Meteorologen doen voorspellingen dat dit gebied het warmste wordt van heel het Verenigd Koninkrijk. In Penzance groeien zelfs palmbomen. Echt waar. Het klimaat is op deze plek het mildst van gans het Verenigd Koninkrijk. Penzance ligt in de meest uiterste westelijke kant van Zuidwest Engeland. Het waait er wel veel, het is de regio waar het het tweede meest waait.

Je wil graag nog méér lezen over Zuidwest Engeland? Een volledig uitgewerkte rondreis door Zuidwest Engeland, van Cornwall in het westen tot Wiltshire en Gloucestershire in het oosten, is beschreven in de complete reisgids Zuidwest Engeland, 117 bladzijden dik. Een gratis preview van die reisgids kan je alvast hier downloaden.

Foto's: Shutterstock.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info