Casa Milà - La Pedrera, topwerk Gaudi in Barcelona

Ontdek en 'beleef' het Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà behoort tot de bekendste werken van de Catalaanse architect Gaudí. De bewoners van Barcelona gebruiken voor de Casa Milà weleens een andere naam: ‘La Pedrera’ ofwel ‘de steengroeve’ in het Catalaans. Het huis kreeg die bijnaam vanwege het design maar ook doordat het absoluut niet voldeed aan de architecturale normen uit de tijd waarin het gebouwd werd.

Lees snel verder om hier meer over te weten te komen, hoe je het beste je tickets kunt boeken en een tip om geen wachtrijen te moeten doen.

Koop je tickets online

Online tickets kopen voor Casa Milà

Praktisch: Koop je ticket op voorhand. Dan mag je de wachtende rij mensen voorbij en direct je audioguide afhalen (geen Nederlandstalige versie). Deze is sowieso inbegrepen als je het ticket online aankoopt. Casa Milà bevindt zich in de wijk Eixample.

Leuke tip voor wie zich graag inleest over architectuur: in de souvenirshop van dit gebouw vonden wij het enige boek over Gaudi en zijn werken in het Nederlands. 

1. Casa Milà’s geschiedenis

Tussen de jaren 1906 en 1912 werd Casa Milà door Antoni Gaudí gebouwd. Na de Casa Milà heeft hij overigens niet veel ander werk meer verricht. Hij had het gebouw ontworpen en gebouwd voor Pere Milà en zijn echtgenote Roser Segimon. Zij waren lid van de Bourgeoisie en wilden wonen op de Passeig de Gràcia.

Tijdens dit tijdperk was de Passeig de Gràcia een van de belangrijke straten van Barcelona. De Casa milà werd door Gaudí ontworpen als een gebouw met twee flats dat over diverse ingangen beschikte. De Milà's zouden in een deel van het gebouw gaan wonen en overige woningen konden zij in de verhuur zetten.

Badkamer in Gaudí's Casa Mila

1.1 Gaudí’s revolutionaire stijl

Het gebouw werd direct een gespreksonderwerp en vele mensen beschouwden het gebouw als kunst. Dit kwam omdat de stijl die Casa Milà had als revolutionair werd gezien. Een keerzijde van het gebouw was dat het voor zowel de familie Milà als voor Gaudi zelf voor veel problemen zorgde.

Gaudí negeerde met het ontwerp de bouwwetgeving en daarnaast gaf hij meer geld uit dan dat door de Milà’s beschikbaar gesteld was. Door de vele bouwovertredingen kreeg de familie Milà een boete. Op hun beurt klaagden zij Gaudi aan, maar Gaudi zegevierde in deze zaak. Een nonnenklooster ontving overigens het geld dat Gaudi uit die rechtszaak won. Na het overlijden van Gaudí heeft Roser Segimon heel wat decoraties laten veranderen die eerder aangebracht waren door Gaudi.

1.2 Voor welgestelden te huur

De woningen zijn een tijdlang aan de rijkeren onder de bevolking verhuurd. Onder de huurders was onder andere een prins uit Egypteen adviesgever uit de Republiek van Argentinië. De eerste etage kreeg verschillende winkels geopend nadat de tijd verstreek. Tot 1946 bleef het gebouw in bezit van Roser Segimon, waarna het gebouw aan een immokantoor verkocht.

1.3 Werelderfgoed van UNESCO

In de jaren daarna kwam het gebouw in verval, tot UNESCO de Casa Milà in 1984 op de Werelderfgoedlijst zette. Het gebouw werd helemaal gerestaureerd en staat open voor publiek sinds 1996.

Het pand werd in het jaar 2013 verkocht. De Catalunya La Pedrera Foundation werd de nieuwe eigenaar. Zij organiseren sindsdien verschillende projecten en activiteiten in de Casa Milà, bijvoorbeeld de site van La Pedrera’s Untold Series.

De facade van Casa Milà met gietijzeren details

2. Casa Milà’s architectuur en indeling

De locals noemden het gebouw de ‘La Pedrera’, wat Catalaans is voor ‘de steengroeve’. Het gebouw kreeg deze naam onder andere omdat de buitenkant van het gebouw op een stenencollectie lijkt. Dit komt omdat de Casa Milà voornamelijk bestaat uit mineralen, afkomstig van de bergen nabij Barcelona.

Het ontwerp van het pand is golvend en het heeft façades die asymmetrisch zijn met balkons van gietijzer. Hierin zijn bijzondere details verwerkt die op planten en dieren zijn gebaseerd. De poort van de Casa Milà heeft ook deze stijl.

2.1 Privégedeeltes

Verschillende ruimtes in het gebouw worden gebruikt voor conferenties en andere activiteiten. Daarnaast zijn sommige delen van de Casa Milà nog steeds privé appartementen. Momenteel zijn er nog drie privé bewoners in het gebouw. In het complex zijn ook enkele kantoren en winkels te vinden.

2.2 Binnentreden in de Casa Milà

Wanneer je de Casa Milà binnengaat, weet je meteen van wat de oorspronkelijke gedachte van het appartementengebouw is geweest. Namelijk een gebouw dat in het begin van de 20e eeuw, speciaal voor een rijke Bourgeoisie familie uit Barcelona gebouwd is.

Er is iets heel bijzonder aan het gebouw. Het wordt namelijk op een natuurlijke manier verlicht en geventileerd. Naast verscheidene kunstwerken, hangen er ook verschillende schilderijen op het plafond en aan de muren. Aleix Clapés heeft deze gecreëerd, hij heeft zich voor een deel van de werken door de Griekse mythen laten inspireren.

2.3 Casa Milà’s museum

Op de benedenverdieping vind je het museum waar verschillende wisselende exposities worden gehouden. Hier kun je ook een met muurschilderingen versierde trap bewonderen en werken uit gietijzer van Gaudí zien.

Wanneer je op de 1ste verdieping arriveert kom je terecht in een andere expositiehal. Hier kun je zowel culturele exposities als tentoonstellingen over muziek en kunst vinden.

2.4 De appartementen van Pedrera bekijken

Wanneer je naar de tweede verdieping gaat, is het mogelijk om de appartementen van Perera te bezichtigen. De meubels die in deze tijd gebruikt werden kun je tentoongesteld zien staan in de appartementen, waardoor je goed kunt zien hoe een Bourgeoise familie in het begin van de twintigste eeuw leefde.

Zo kun je bewonderen hoe Gaudí de binnenkant van de Casa Milà ontworpen heeft en hoe de ruimtes waren gedistribueerd. Als je benieuwd bent hoe mensen leefden in Barcelona tussen 1905 en 1929, dan kun je in één van die ruimtes een film hierover bekijken.

2.5 Een kijkje in het leven van Gaudí

Eenmaal op de bijzondere Espai Gaudí zolderverdieping aangekomen, kun je een expositie bekijken die over Gaudí zelf gaat. Dankzij deze expositie kun je een kijkje nemen in het leven van de architect.

Daarnaast kun je ook andere werken van hem zien aan de hand van modellen, miniaturen, ontwerpen en andere voorwerpen. Dus als je ook wat informatie wilt hebben over Gaudí’s andere werken, kun je hier terecht.

2.6 Het dakterras

Op het dakterras kun je genieten van het uitzicht over Barcelona. Maar je kunt er ook de uniek gevormde schoorsteen en ventilatiekanalen bewonderen van de Casa Milà. De kanalen zijn als sculpturen neergezet als strijders die helmen dragen en vrouwen die gesluierd zijn. Daarnaast kun je er ook verscheidene mozaïeken bekijken.

2.7 Gaudí’s binnentuinen

De binnentuinen zijn het laatste gedeelte dat je kunt bekijken tijdens je bezoek aan de Casa Milà. Deze zijn fel van kleur en aan de muren hangen verscheidene schilderijen. Deze laten vooral de invloed van bomen en bloemen op het werk van Gaudí zien.

Het dak van Casa Mila in Barcelona

3. Wanneer is het mogelijk om de Casa Milà te bezoeken?

Het is mogelijk om de Casa Milà op alle weekdagen, gedurende het gehele jaar te bezoeken. De specifiekere openingstijden staan hieronder:

  • De openingstijden in de periode 01-03 t/m 04-11 zijn van 9u tot 20.30u, hierbij kun je tot 20u binnengelaten worden. In de avond kun de Casa Milà van 21u tot 23u bezoeken.
  • De openingstijden in de periode 05-11 t/m 28-02 zijn van 9u tot 18.30u. In de avond is de avondtour van 19u tot 21u.
  • De Casa Milà is alleen op 25-12(eerste kerstdag) gesloten.
  • De openingstijden in de periode 26-12 t/m 02-01 zijn van 9u tot 20.30u. De avondtour loopt van 21u tot 23u.

Tickets kopen Casa Mila, La Pedrera Barcelona

4. Welk tickets zijn er en waar best kopen?

  • Je kunt online voorrangstickets boeken voor Casa Milà. Zo kan je de wachtrij overslaan en daarnaast bespaar je geld, omdat de online tickets goedkoper zijn dan de tickets die je ter plaatse kunt kopen.
  • Voor een extra speciale beleving is het mogelijk om een nachtticket bij Casa Milà te boeken. Je kunt het huis dan ‘s nachts verkennen tijdens een begeleide tour met een gids.

4.1 Awakening of La Pedrera

Voor de vroege vogels is er de Awakening of La Pedra. Met dit ticket kun je de Casa Milà bezoeken in het ochtendgloren om 08:00 uur. Hierbij krijg je een begeleide tour in een kleine groep.

4.2 Standaard dagticket

Als je niet vroeg je bed uit wil om de Casa Milà in het ochtendgloren te bewonderen, dan kun je ook kiezen voor een Standaard dagticket. Hierbij kan je het gebouw bewonderen met een audiogids. De gids is onder andere in het Frans en Engels te verkrijgen.

4.3 Premium dagticket

Met het Premium dagticket kun je de wachtrij vermijden. Je kunt met dit ticket op elk moment binnen de openingstijden het gebouw bezoeken, zonder daarvoor in de rij te staan. Met dit ticket krijg je ook een hard-copy van de visuele gids van de Casa Milà.

4.4 Gaudí’s Perera: the Origins

Met een Gaudí’s Pedrera: the Origins ticket kan je deelnemen aan een begeleide nachtelijke tour. Met dit ticket is het ook mogelijk om een speciale lichtshow te bewonderen. Maar dat is niet alles, wanneer de tour is afgelopen wordt je in de binnentuinen verwend met lekkernijen en een glas cava.

4.5 La Pedrera day and night

Voor wie een full experience wil in de Casa Milà is er het La Pedrera day and night ticket. Hiermee kun je het premium dagticket combineren met de nachtelijke tour. Het fijne is dat je dit niet op dezelfde dag hoeft te combineren. Het dagbezoek kun je als je wilt drie dagen eerder of later boeken van de nachttour. Boek dit ticket online.

5. Tips: hoe kan je de wachtrij vermijden?

Je hebt ondertussen vast al door dat je de Casa Milà tijdens een bezoekje aan Barcelona echt gezien moet hebben. Maar je bent niet de enige persoon die dat denkt. Om te voorkomen dat je met al die andere mensen in de wachtrij komt te staan heb ik wat tips voor je.

5.1 Wanneer moet je je ticket kopen?

5.2 De beste momenten om het gebouw te bezoeken

Je doet er verstandig aan om de Casa Milà ‘s ochtends te bezoeken net nadat het is geopend, maar het einde van de middag is ook een goede optie. Het is rond deze tijden meestal minder druk in de Casa Milà. Het ticket “Awakening of La Pedrera” is eigenlijk ideaal als je de drukte helemaal wilt vermijden.

Tip: Verlies geen tijd in een lange wachtrij, omdat je ter plaatse nog een ticket nodig hebt. Koop een ticket online en wandel direct naar binnen.

Casa Mila tickets wachtrijen overslaan

6. Wegbeschrijving naar de Casa Milà

Het is mogelijk om op meerdere manieren bij de Casa Milà te komen. Het is niet alleen makkelijk met de voet te bereiken, maar ook de auto en het openbaar vervoer zijn erg haalbaar.

6.1 Auto

In de buurt van de Casa Milà zijn verschillende parkeerplaatsen die vanaf de Avinguda Diagonal en de Passeig de Gràcia te bereiken zijn. De ABA Pau Claris Car Park op de Carrer Pau Caris 174 is de dichtstbijzijnde parkeerplaats.

Vanaf deze parkeerplaats hoef je nog maar één minuut te wandelen naar de Casa Milà. Een andere goed gelegen parkeerplaats is de SABA Gràcia op de kruising van Passeig de Gràcia en Diagonal. Vanaf hier hoef je nog maar zo’n vijf minuten te wandelen naar de Casa Milà.

6.2 Openbaar vervoer

Met metrolijn 3 of 5 kun je naar de halte Diagonal gaan. Er zijn ook een aantal bussen die vlakbij de Casa Milà stoppen, namelijk bussen 7, 16, 17, 22, 24 en V17. Een andere optie is om de RENFE tot aan station Passeig de Gràcia te nemen of de FGC te nemen naar de Provença-LA Pedrera.

6.3 Wandelen

De Casa Milà is op Passeig de Gràcia 92 gelegen. Dit is zo’n 15 minuten lopen vanaf Plaça Catalunya.

Openbaar vervoer in Barcelona

7. Praktische info

  • Bij binnenkomst worden tassen geïnspecteerd en rugzakken mogen niet naar binnen.
  • Het is niet toegestaan om eten binnen het gebouw op te eten.
  • Je mag niet binnen het gebouw bellen. Je kunt je beltoon dus het beste stil zetten.
  • Je mag fotograferen, maar niet met flits.
  • Ga er niet heen wanneer het regent als je het dak wilt bekijken. Dat zal dan namelijk gesloten zijn vanwege veiligheidsredenen.
  • Tijdens de zomermaanden kun je genieten van jazzconcerten die bovenop het dak worden gegeven.
  • Door online je tickets te bestellen bespaar je tijd en geld.
  • Als je een ticket ter plaatse koopt kun je als student korting krijgen op vertoon van je studentenkaart.

De architecturale rondingen van Casa Milà

8. Leuke weetjes

  • Wat erg opvallend in aan de Casa Milà is dat het geen rechte hoeken heeft. Ook binnen in het gebouw zijn er geen rechte lijnen, zelfs de steunpilaren ontbreken.
  • De schoorstenen van de Casa Milà zijn een inspiratiebron geweest voor de makers van Star Wars voor de pakken van Darth Vader’s soldaten.
  • De Casa Milà had Barcelona’s eerste parkeergarage. De bewoners van de Casa Milà konden destijds per koets naar hun eigen verdieping rijden. Later kon dit ook per auto.
  • Door de speciale architectuur en de ronde vormen werd de Casa Milà in 1912 belachelijk gemaakt en bespot. Het was dan ook moeilijk om huurders te vinden die in de appartementen wilden wonen.

9. Video: op verkenning door Casa Milà

Deze video geeft je alvast een voorproefje van wat je mag verwachten.

10. Casa Milà bezoeken met onze gratis reisgids door Barcelona

Als je deze bezienswaardigheid en nog veel meer van Barcelona beter wilt leren kennen, download dan onze gratis preview reisgids Barcelona met stadswandeling. Wil je naast het lopen van deze leuke route ook alle andere bijzondere plekjes van de stad een bezoek brengen? Kies dan voor onze complete Barcelona reisgids.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Casa Milà - La Pedrera

Heb je zelf tips of opmerkingen over Casa Milà - La Pedrera? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info