Abonneren op deze Promoties RSS feed

Citytrip Straatsburg

Citytrip Straatsburg

Weekendje Straatsburg

Straatsburg kan je dagen boeien. Onderaan deze pagina vind je een stadswandelroute die je het nieuwe en oude stadsdeel laat verkennen. Daarbij kom je langs alle belangrijkste bezienswaardigheden van Straatsburg. Het enige deel dat niet is opgenomen in die wandelroute is de Europese wijk omdat die buiten het stadscentrum ligt.

Geschiedenis
De oorsprong van het oude stadje gaat terug tot aan onze jaartelling, bewoond door de Kelten, daarna verwoest door de Allemannen en de Hunnen. Zijn grootste bloei heeft het gekend in de 16de eeuw. Toen ook werd de bouw beëindigd van de prestigieuze kathedraal.
In de 17de eeuw kwam er een minder goede periode. Het zocht bescherming bij de Fransen, Vauban bouwde er een vestiging en Straatsburg bleef op alle vlakken zelfstandig, het kreeg zelfs statige herenhuizen bij, als bewijs van zijn rijkdom.

Bij de Franse Revolutie waren ze één en al Frans. Na de bezetting van de Duitsers tot 1918, kwam dan de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers kwamen Straatsburg binnen zonder slag of stoot. Onmiddellijk werd het hakenkruis gehesen op de top van de kathedraal, dit gebouw moest volgens Hitler gespaard blijven ten koste van alles. In 1941 keerden de bewoners terug, er volgde een grote verduitsing. In 1944 werd het zwaar getroffen door de geallieerde bombardementen. De stad werd terug origineel herbouwd.

Europese Unie
Straatsburg lag tot 2003 in het geografische hart van Europa. Hier waren ook de eerste instellingen van de Europese Unie. Die functie moet het nu delen met Brussel en Luxemburg. Het loont de moeite om even de gebouwen aan de buitenzijde te bezichtigen, volg hiervoor de pijlen 'Palais de l'Europe'. De vergaderlokalen en het halfrond bezoeken kan alleen in groep op uitnodiging van een Europarlementariër.

In de nabijheid van dit gebouwencomplex bevindt zich ook het nieuwe gebouw van de rechten van de mens, het Palais des Droits de l'Homme. In dit architecturale hoogstandje bevindt zich het Europees Hof.

Kathedraal Notre-Dame
Deze prachtige gotische kathedraal werd voornamelijk gebouwd tussen de 11de en de 15de eeuw. Ze behoort ook tot het Unesco Werelderfgoed. De lengte bedraagt 103 meter en heeft de vorm van een Latijns kruis. De belangrijkste attractie in deze kathedraal is het Astronomisch uurwerk. Het werd gebouwd tussen 1838 en 1842. Om 12.30 uur kan je er het grote spel meemaken. Echt de moeite waard.

Op de rechter toren staat er een laag huisje. Het verving in 1782 de oude behuizing voor de klokkeluiders en de bewakers die soms bepaalde seinen moesten geven. Naast de wachtkamer en de slaapkamers bevond er zich een 'eekhoornkooi'. Deze kooi bevat een rad waarin twee mannen een goederenlift konden bedienen. Deze toren kan je beklimmen tot het platform. Je krijgt een mooi zicht over de stad want je bevindt zich dan op 66 meter hoogte. Een lift is er evenwel niet en het aantal treden enkel bedraagt ongeveer 300.

La Petite France
Een bezoek aanhet oude centrum van Straatsburg bestaat uit twee delen. Vooreerst is er de kathedraal en dan aan het andere eind is er La Petite France. Om van het ene naar het andere te wandelen neem je best de Grand Rue.

La Petite France is het best bewaarde gedeelte van de oude stad. Als je van de Grand Rue komt is de eerste straat al meteen raak. In de Rue du Bain-aux-Plantes word je overdonderd door vakwerkhuizen die meer dan 300 jaar oud zijn. Veel van deze huizen zijn winkels of restaurants geworden.

Het oude centrum van Straatsburg is volledig omringd door water, aan de ene zijde de Ill, aan de noordrand een afleidingskanaal hiervan. Deze bevaarbare rivieren waren belangrijk voor de handel maar moesten ook verdedigd worden. Daarom werd er een dam gebouwd door de beroemde vestingbouwer Vauban. Op de Barrage Vauban heb je een mooi panorama over La Petite France en de Ponts Couverts.

Musea
Bezoek je graag een museum dan zal Straatsburg je zeker niet teleurstellen. We geven hierna een korte opsomming van de voornaamste:

 • Palais Rohan: telt verscheidene musea:
  - Musée des Beaux Arts
  - Musée des Arts Décoratifs (in de mooie appartementen van de vroegere bisschoppen)
  - Musée Archéologique
 • Musée de l'oeuvre Notre-Dame: kunst uit de Elzas tot de 18de eeuw
    
  Deze musea liggen in de omgeving van de kathedraal. Het volgende bevindt zich aan de Barrage Vauban:
 • Musée d'Art Moderne et Contemporain: vanaf het ontstaan van de moderne kunst tot nu.


Meer informatie over Straatsburg: www.otstrasbourg.fr
Alle musea van Straatsburg: www.musees-strasbourg.org

Foto: © Katarzyna Mazurowska | iStockphoto.com

Stadswandeling Straatsburg

Stadswandelroute Straatsburg, hoogtepunten


In Straatsburg wandelen we door de oude en nieuwe stad en komen zo langs alle hoogtepunten: la Petite France met zijn vakwerkhuizen, les Ponts Couverts, Palais Rohan met zijn musea en uiteraard de kathedraal van Straatsburg.


Reviews - beoordelingen

Reacties stadswandeling Straatsburg

lvw

we hebben het voorgestelde parcours niet letterlijk gevolgd maar zijn wel op dezelfde plaatsen uitgekomen. Het is vooral interessant om vooraf de commentaar door te lezen en voor de rest je wat laten verrassen door wat je tegenkomt. Het oude stadsdeel is zeker de moeite.

Sven

Toevallig tijdens het surfen (ter plaatse) dit concept leren kennen. Voor de fun de GPX op één van onze GPSen geladen (we zijn geocachers) en vertrokken. Heel leuke wandeling maar misschien is het handiger OSM (Open street maps) ofwel beschikbaar te stellen dmv een link of bij de GPX bij te sluiten. Dit zal zeker handiger zijn dan op het gevoel te navigeren. Maar ! We zijn enthousiast en hebben genoten van een unieke wandeling! Bedankt !

Henk

Stadswandeling voldeed aan de verwachtingen. Alleen hadden wij soms wat moeite om de route in één keer goed te lopen. Wij maakten gebruik van een print van het stadsplan en die vermeld m.i.toch net iets te weinig straatnamen en is niet altijd even leesbaar, maar misschien als je hem digitaal gebruikt is er geen probleem.

jan Daems

heel mooie wandeling in Straatsburg. Wij zijn toevallig langs de sluisjes gegaan net voor de AV. Martin Luter. Dat was een leuke aanvulling.

vera de bruyn

we hebben met zes genoten van de stadswandeling in Straatsburg. Het plan is duidelijk en de uitleg interessant. Ik kijk altijd naar de wandelingen van euroreizen om te zien wat er te bezoeken is!

1 2 3 4 5

Promoties Elzas-Vogezen

Elzas-Vogezen 4 dagen in 3* hotel: 99€ pp
Elzas-Vogezen 4 dagen in 3* hotel: 99€ pp
Verblijf in Hotel Au Relais d'Alsace***: op 15 km ten zuiden van Colmar » 3 overnachtingen met ontbijtbuffet » in hartje Elzas en Vogezen » 1 kind t/m 11 j. gratis op kamer ouders

Toon hotelpromotie 


Elzas 4 dagen in 4* gastronomisch hotel: 199€ pp
Verblijf in het luxueuze hotel Al a Cour d'Alsace**** in hartje Obernai: 3 overnachtingen met ontbijtbuffet » 1x 3-gangendiner inbegrepen » gratis toegang tot zwembad, sauna en hammam » uitzonderlijke klantenbeoordeling van 9,1/10 » kamer met gratis WiFi, gratis parkeren » gastronomisch à-la-carte­restaurant
Meer informatie en reservaties
 

Alle hotels   Alle hotels

 • Euroreizen.be als homepage instellen
 • Stuur ons je opmerkingen