Elzas wijnroute - Elzasser Route des Vins

Wijnbouw met apart karakter, Elzasser Route des Vins

De Elzasser wijnroute, de Route des Vins, is ongeveer 180 km lang, maar op een korte afstand heb je al veel hoogtepunten om te bezoeken, stelt de gratis reisgids. Overal probeert men je te overhalen om even halt te houden voor een glas, een degustatie of een maaltijd. Deze dorpjes zijn zeker een wandeling waard: Eguisheim, Ribeauvillé en Turckheim (zie kaart). Ook de steden Riquewihr en Kaysersberg komen verder in deze gratis reisgids ruimschoots aan bod. En we hebben nog meer tips over kleinere dorpjes en een leuk eetadresje (Thannenkirch) ver weg van de massa toeristen. Lees meer

 • Rondreis Noord-Vogezen en Elzas 6 dagen

  Rondreis Noord-Vogezen en Elzas 6 dagen

  Verblijf in twee hotels: start in het natuurpark van de Noord-Vogezen (La Petite Pierre) en daarna zuidelijker, tot het hart van de wijnstreek: Zellenberg, nabij Riquewihr. Uitstappen naar Straatsburg en Colmar zijn aanraders.
  va. € 199 - Boek nu
 • Elzas
 • Route des Vins
 • Elzasser wijnen
 • Verschillende soorten wijnbouwers
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Elzasser wijnen

Het totale wijnbouwgebied telt 11.000 hectare, allemaal verdeeld in kleine percelen van gemiddeld 9 are. Iedere wijnbouwer beschikt gemiddeld 70 are. De meeste wijngaarden staan op hellingen tussen de 200 en 400 meter, dit gebied is theoretisch beschermd tegen nevel en sneeuwval. Het is er droog, zonnig en warm, door de bescherming van de Vogezen.

In de Elzas kent men verschillende soorten wijnbouwers:

 • Propriétaires viticulteurs: deze wijnbouwers (20%) doen alles zelf: van de druivenstok tot de wijnverkoop.
 • Eigenaars van een klein stukje grond: zij onderhouden dit in hun vrije tijd of verhuren het. Dikwijls verkopen ze de druiven aan handelaars of verbouwers. Steeds is hier grote discussie over de prijzen, die worden vastgelegd door een commissie.
 • Coöperative viticole: de eigenaars die hiervan lid zijn leveren de druiven aan die organisatie die zorgt voor de bereiding en verkoop van de wijnen (30 %);
 • Producteurs-négociants: dit zijn eigenaars van wijngaarden die ook druiven of losse wijnen opkopen van anderen. Zij bieden alle variëteiten aan, van duur tot goedkoop. Zij hebben ongeveer 50 % van de wijnhandel in handen.

In de Elzas produceert men witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (deze moet zelfs fris gedronken worden). De naam van de wijn is deze van de druivensoort. Een paar bekende namen: Sylvaner, Riesling, Muscadet d'Alsace, Pinot Blanc, Pinot Noir, Gewürtztraminer, Tokay d'Alsace. De Edelzwicker komt van een mengeling van edele wijnen. Geen speciale wijn, doch wordt veel gedronken in drankgelegenheden. Deze wijnstreek onderscheidt zich van de andere Franse wijngebieden doordat de wijn de naam draagt van de druivensoort, de flessen een lange en smalle hals hebben en de wijn verplicht in de Elzas dient gebotteld te worden.

Meer informatie over de Elzasser wijnen: www.vinsalsace.com

Reviews en beoordelingen Route des Vins

Heb je zelf tips of opmerkingen over Elzas: heerlijke wijnroute ? Plaats je beoordeling

Tour

27 september 2016

Elzas is zeker de moeite waard om te bezoeken zeer mooie oude pitoreske dorpjes.Op gastronomisch vlak kom je zeker niets tekort ! integendeel. De wijn is van uitstekende kwaliteit en nog betaalbaar. Een aanrader dus.

Tour

18 september 2016

Elzas is een regio waar veel te zien is er is voor iedereen wel iets te beleven

Tour

16 september 2016

Een goede overzichtelijke gids die ik zeker ga gebruiken.

Tour

6 september 2016

Geweldige tocht gemaakt door de Elzas dankzij de tips. Mooie dorpen gezien, het was een geweldige route, een aanrader!

Tour

18 augustus 2016

Leuke routes! Aanrader is dorpje Eguisheim. Heel gezellig.

Tour

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info