Tempelcomplex Angkor Wat bezoeken? Onze Tips

Op vakantie in Cambodja: Onze tips voor bezoek Angkor Wat Cambodja

De tempels van Angkor Wat in Cambodja zijn zo uniek dat ze dikwijls opgenomen worden bij een rondreis Thailand. Angkor ligt in Cambodja en is het symbool van dit land. Het staat zelfs op de vlag en het geld van Cambodja. Angkor is terecht de belangrijkste bezienswaardigheid van Cambodja en is een belangrijke inkomstenbron van dit arm land. Cambodja mag dan wel een slechte reputatie hebben op het vlak van veiligheid, de wegen naar Angkor en de wijde omgeving van het zeer grote complex zijn veilig. De overheid waakt angsvallend over de veiligheid van zijn toeristen. Lees meer

  •  
  • Trek minimum 2 dagen uit voor een bezoek aan het tempelcomplex van Angkor
  • Bezoek zeker de Angkor Thom en Ta Phrom
  • Probeer eens streetfood, het kost minder dan 1 US$
  • Vaar met de boot naar Phnom Penh
Boek nu
 

Met Angkor ben je in de regio terecht gekomen waar de Khmer gedurende 400 jaar heeft geheerst (9de tot 13de eeuw). Deze tempels zijn in de 19de eeuw pas ontdekt en waren dus gedurende 5 eeuwen totaal aan de natuur overgelaten. Bedoeling was de ruïnes goed te restaureren maar de oorlog in Cambodja heeft dit enorm werk (300 bouwwerken) vertraagd. Het zijn andere landen die restauratieprojecten uitvoeren maar ze worden geplaagd door plunderaars. Veel tempels die nog niet gerestaureerd zijn en onbewaakt worden leeggeroofd door verzamelaars in Khmer kunst.

Angkor was in de 12de eeuw een stad met een miljoen inwoners maar werd om een onbekende reden verlaten in de 15de eeuw. Het enige wat de jungle niet heeft vernietigd zijn de tempels omdat dit de enige gebouwen waren in steen. De Khmer waren grote bouwheren en bouwden dan ook gigantische tempels. De bouwwerken die je kan bezoeken zijn verspreid over honderden kilometers. De bekendste is evenwel de Angkor Wat, het is één van de grootste en mooiste tempel van het complex.

Bij een bezoek aan Angkor Wat verblijf je meestal in een van de tientallen hotels of hostels in Siem Reap. Siem Reap is een klein stadje in Frans koloniale stijl, ongeveer 7 km van de luchthaven en ongeveer 10 km van de sites. Je vindt er hotels in alle prijsklasses van 2 US$ per nacht tot 1900 US$ per nacht, de Amerikaanse dollar is overigens overal aanvaard naast de Cambodjaanse Riel (KHR).

Tips bij het bezoeken van het tempelcomplex

Op 1 dag kan je onmogelijk alle tempels bezoeken, het complex is immers gigantisch groot. 3 dagen is juist voldoende, na enkele tempels begint er immers een "deja-vu" gevoel op te treden. Begin daarom je bezoek met Angkor Wat, Angkor Thom en Bayon. Vergeet onderweg zeker en vast Ta Phrom niet te bezoeken!

In Siem Reap kan je de avond voor je bezoek aan de tempels een tuk-tuk chauffeur aanspreken en vragen of hij je bij zonsopgang (sunrise) wil komen ophalen aan het hotel. Hij zal je met plezier de volgende dagen begeleiden en rondrijden door het complex (gemotoriseerd vervoer is noodzakelijk).

Kostprijs: US$20 voor 1 dag ticket, US$40 voor 3 dagen en US$60 voor een week pas.

Hoe bereik je Angkor vanuit Bangkok/Thailand?

Wens je vanuit Bangkok/Thailand een bezoek te brengen aan de overweldigende tempels van Angkor? Je kan gemakkelijk vanuit elke reisbureau in Bangkok (er zijn er honderden) of vanuit je hotel een trip boeken naar Angkor. Je kan kiezen uit een 1, 3 of meerdaagse trip. We raden aan om een 3-daagse trip te boeken (je bent dan ongeveer 5 dagen weg uit Thailand. 2 dagen verplaatsing per bus Bangkok - Angkor - Bangkok en 3 dagen ter plaatse). Je kan ook per vliegtuig vanuit Bangkok naar Angkor vliegen.

Eten en restaurants in Siem Reap

Wens je 's avonds lekker te eten en te proeven van het "Khmer Food" of te ontspannen in Siem Reap? Breng zeker eens een bezoek aan het restaurant Dead Fish Tower. Het interieur is er uniek (3D), je loopt er door de verdiepen, er hangt een rustgevende en relaxerende sfeer. Er zijn optredens van lokale dansers en het belangrijkste: het Khmer eten dat je er kan vinden is zeer lekker. Je kan er ook heerlijke cocktails drinken. Het is er wel iets duurder dan de traditionele restaurants.

Wens je vis of zeevruchten te eten, dan is het Samapheap restaurant een ideale stek. Je vindt er verse en lekkere visgerechten op traditionele wijze gemaakt. Aan te raden is om iets later te gaan eten (rond 21u), zo vermijd je grote drukte en lange wachttijden omdat het volzet is.

Taxi nodig in Siem Reap? Eenvoudig een tuk-tuk chauffeur halt doen houden en het adres of naam van restaurant opgeven. Hij brengt je er voor een paar dollar naartoe.

De belangrijkste tempels van Angkor

Angkor Wat

Deze 65 meter hoge tempel beslaat een oppervlakte van 1 km². De onderste verdieping is 3 meter hoog, de middelste is 6 meter hoog en de topverdieping meet 12 meter. Angkor Wat is een hindoeïstische tempel en wordt beschouwd als een van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld. Het is deze tempel die op de vlag van Cambodja te zien is.

Angkor Thom

Angkor Thom ligt ongeveer 1,5 km ten noorden van Angkor Wat en werd gebouwd op het einde van de 12de eeuw door koning Jayavarman VII. Het was het religieuze en administratieve centrum van het Khmer rijk. De belangrijkste tempels binnen de ommuurde stad Angkor Thom zijn "Bayon-tempel", "Baphuon-tempel", "Phimeanakas-tempel", het olifantenterras en het terras met koningsbeelden.  

Bayon

Bayon Tempel, "Bayon", is het exacte centrum van de omwalde stad van Angkor. Het is een weerspiegeling van het tussenstadium tussen aarde en hemel. Deze tempel werd gebouwd rond 1190 onder Koning Jayavarman VII. Het is in tegenstelling tot de rest van Angkor een boedistische tempel met hindoeïstische elementen. Bayon is vooral gekend voor zijn typische stenen gezichten. Men neemt aan dat het lachende gezicht ontworpen is naar het portret van Jayavarman zelf. Bayon is omringd door 51 kleinere torens die elk bestaan uit 4 gezichten.

De Bayon tempel is omringd door 2 gigantische muren die elk een enorme collectie van bas-reliefs bevaten, deze beelden historische en heroïsche gebeurtenissen af. In totaal zijn er meer dan 11.000 uitgehouwen figuren in de 1,2 km lange muur.

Ta Phrom

Ta Prohm is vooral gekend van de tropische bomen die Ta Prohm overwoekerd hebben. De bouw van Ta Prohm begon in 1186 door ongeveer 80.000 arbeiders. Aanvankelijk gekend als Rajavihara (het klooster van de Koning), Ta Prohm is een Boedistische tempel, opgedragen aan de moeder van Koning Jayavarman VII.

Nietegenstaande dat Ta Prohm grotendeels verwoest is kan je er nog verborgen juweeltjes ontdekken. Populair zijn de "Tomb Raider-boom" in het centrale heiligdom en de oostelijkste gopura (ingang paviljoen). Er zijn 39 torens op Ta Prohm, die verbonden zijn door talloze galeries. Bezoekers zijn - in tegenstellingen vele andere temepels - niet langer toegestaan deze te klimmen. Vraag je chauffeur om je af te zetten aan de westelijke zijde van de tempel en je terug op te pikken aan de oostelijke zijde.

  •  

Reviews en beoordelingen vakantie Cambodja

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cambodja? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info