Op reis naar Lapland in Zweden? Alle info

Lapland is de ideale vakantiebestemming voor de sportieve toerist

Er zijn veel misvattingen over het noorden van Zweden. Als ik zeg dat het belangrijkste deel van dit noorden behoort tot de regio Lapland dan denk je misschien aan iglo's, eeuwige sneeuw en kou. Niets is minder waar. In de zomer zijn temperaturen van 20° geen zeldzaamheid. Er is veel groen en je kan er naar hartelust wandelen en fietsen. Lees meer

  • Lapland is ideaal om te wandelen of fietsen
  • Rafting, kanoën, paragliding, mountainbike ... kan ook
  • In de zomer zijn er vaak aangename temperaturen
  • Bewonder de prachtige natuur van Lapland
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Het is een feit dat de bezienswaardigheden er niet dik bezaaid liggen. Je reist ook niet naar Lapland om een museum te bezoeken, alhoewel die er wel zijn. Je reist naar deze noordelijke regio om er te genieten van zijn ongerepte natuur. De lokale toeristische diensten laten je op allerlei manieren kennismaken met die natuur door fiets- en wandelfaciliteiten uit te bouwen. Ook de alternatieve sporten komen hier aan bod, zoals: rafting, wildwaterkanoën en paragliding. De mountainbikers kunnen soms met de lift naar boven om dan naar beneden te fietsen. Als toerist word je er in de watten gelegd, zowel in de zomer als in de winter.

Uiteraard is Lapland de ideale regio om tijdens de winter een unieke ijs- en sneeuwvakantie te beleven. Daarbij hoort misschien wel een verblijf in het grootste ijshotel (foto rechts) ter wereld in Jukkasjärvi. Klik hier voor hun website. Elke winter opnieuw wordt het opgebouwd om dan eind april weg te smelten door de zonnewarmte.

Of misschien heb je wel zin in een ritje met de hondenslee of op een sneeuwscooter? Met een beetje geluk kan je in de winter zelfs het noorderlicht zien. Hou er dan wel rekening mee dat het amper licht is overdag. Maar in de zomer, van eind mei tot midden juli kan je hier ook de middernachtzon beleven. Eenmaal bij de poolcirkel gaat de zon immers nooit onder.

Het noorden van Zweden kan je indelen in twee regio's: in het uiterste noorden Lapland-Norrbotten-Västerbotten (Norra Norrland) en het zuidelijke deel met de provincies Härjedalen, Jamtland, Hälsingland, Gästrikland en Angermanland (Södra Norrland). Het noorden is verantwoordelijk voor de helft van Zweden en is van zuid naar noord ca. 1300 km lang. Een regio met bergen en eindeloze bossen, meren, rivieren en watervallen. Steden liggen er dun bezaaid. Hierna geven we voor deze twee delen de belangrijkste bezienswaardigheden met de websites.

Södra Norrland


Norra Norrland

Reviews en beoordelingen Lapland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lapland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info