BELvue museum Brussel

BELvue museum Brussel

De geschiedenis van België voor een breed publiek zichtbaar maken in een museum. Hoe doe je zo iets? Het BELvue museum in Brussel voegde de daad bij het woord en kwam vorig jaar in juli naar buiten met een vernieuwde presentatie die mag gezien worden. In 7 thema’s, gedragen door een verrassend stevige scenografie, met al even verrassende opstellingen van een 200-tal puur Belgische objecten. Dát is de manier waarop het BELvue museum in Brussel onze vaderlandse geschiedenis ontleedt en tegelijk toetst aan de actualiteit. Een aanrader!

Goed uit de startblokken

Sinds juli 2016 heropende het BELvue museum haar deuren. Het opzet was om de geschiedenis van ons land begrijpelijk voor jong en oud voor te stellen en tegelijk de context voor te schotelen om de huidige samenleving beter te begrijpen. We zijn nu één jaar verder. Het bezoekersaantal op één jaar klokte af op goed 50 000. Een mooi getal maar wat ook belangrijk is, de reacties zijn unaniem lovend.

Verrassend tout court

Toegegeven, het moet niet eenvoudig zijn om de geschiedenis van een land op een overzichtelijke én begrijpelijke manier in enkele zalen voor te stellen. Een bezoek leert dat het BELvue museum daar glansrijk in slaagt. De permanente collectie brengt in 7 maatschappelijke thema’s getuigenissen van vandaag op een moderne museale manier: democratie, pluralisme, taal, migratie, welvaart, solidariteit en Europa.  Niet alleen de mogelijkheid tot interactie spreekt aan, ook de knappe grafische manier waarop alles wordt voorgesteld, is een troef voor het museum. Dat de inhoud in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) wordt gebracht kan geen toeval zijn gezien de ligging in Brussel. Er wordt dus óók gemikt op toeristen uit onze buurlanden en verder.

Het materiële geheugen

Meer dan 200 voorwerpen, gaande van een lithografie van Magritte tot een bal met handtekeningen van de Rode Duivels, vormen het materiële geheugen van België. Een bijzonder gesmaakt deel van het museum niet alleen door de oudere bezoekers die België al een tijdje ‘kennen’ maar ook door de jongeren. Trouwens, één derde van het aantal bezoekers is jonger dan 25 jaar. Dat vele scholen naar het museum afzakken verklaart ten dele dat cijfer maar ook jonge gezinnen komen over de vloer. “De bezoekers vinden in het museum historische feiten die mooi visueel en heel toegankelijk worden voorgesteld. Velen waarderen ook de objectengalerij. Heel vaak hoor je bezoekers zeggen:’Ik wist niet dat dit Belgisch was!’, “ zegt An Lavens, verantwoordelijke van het BELvue.

Toekomstgericht denken

Het BELvue museum, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, blijft niet bij de pakken zitten en denkt vooruit. Allerhande projecten staan reeds op stapel zoals een interactief bezoek via een app, feestelijke nocturnes, medewerking aan evenementen in het Brusselse cultuurleven, … 

Praktisch

BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel. Dinsdag-vrijdag: 9u30-17.00 u, zaterdag en zondag: 10.00-18.00 u. In de maanden juli en augustus: 10.00-18.00 u. Meer info: www.belvue.be

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info