Bloementapijt 2018 in Brussel

Bloementapijt 2018 in Brussel

Guanajuato, culturele trots van Mexico

Van 16 tot 19 augustus 2018 siert voor de 21ste maal een groots bloemenentapijt de Grote Markt van Brussel. Om de twee jaar vindt dit bloemenspektakel plaats. De eerste keer  in 1971, sinds 1986 op de Grote Markt van Brussel. Dit keer staat de Mexicaanse regio van Guanajuato onder de spotlights. Die regio heeft een traditie van tapijten, niet met bloemen maar van gekleurd zaagsel. Net als bij de vorige edities worden opnieuw tienduizenden kijkers verwacht uit binnen- en buitenland.  

“Op de jaarlijkse 'La Octava Noche' in de stad Uriangato (zuidelijk in de regio Guanajuato) worden de straten kilometers lang belegd met gekleurd zaagsel. Maar als bakermat van diverse beschavingen kent de regio in Centraal-Mexico nog meerdere cultuurschatten. De gelijknamige hoofdstad Guanajuato en San Miguel de Allende zijn twee Werelderfgoedsteden. Daarenboven zijn er vijf 'magische dorpen' die veel cultuur te bieden hebben. Ook op vlak van ambachten heeft men een rijke traditie. Het zijn stuk voor stuk dankbare onderwerpen die als inspiratie dienen voor het allereerste Latijns-Amerikaanse bloementapijt op de Brusselse bodem.

Het ontwerp van dit bloementapijt is van de grafische ontwerpster Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato. Je zal veel symbolen, natuurelementen en motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato terugvinden tevens met de typische roodbruine kleuren van de regio. De Belg Mark Schautteet, de vaste ontwerper van het bloementapijt, hielp mee het design te verwerken naar een floraal ontwerp. De lengte bedraagt 75 meter en het zal 24 meter breed zijn, goed voor 1800 vierkante meter. Er zijn niet minder dan 500.000 bloemen nodig waarvan het merendeel begonia's maar ook Dahlia's, gekleurde schors en verschillende grassoorten worden gebruikt. Om dat materiaal allemaal voorhanden te hebben is men daarom reeds 2 jaar bezig met de voorbereiding. In minder dan acht uur wordt het tapijt gelegd door een honderdtal vrijwilligers-tuiniers. De bloemen blijven zonder problemen vier dagen mooi fris.

Beursplein bloemenexpo

Omdat de Grote Markt al twintig jaar Unesco Werelderfgoed is, vond men dat genoeg redenen om op het Beursplein uit te pakken met een florale expo 'Monuments of Unesco in flowers'. Acht bloementapijtjes zijn creaties van tientallen bloementapijtkunstenaars wereldwijd. Die tapijtjes stellen een Unesco monument voor. Deze expo is gratis te bezichtigen.   

Praktisch

Op 16 augustus om 22 uur zal het Bloementapijt worden ingehuldigd met een klank- en lichtspel. Wie het tapijt op z'n best wil bewonderen kan dit doen vanaf het balkon van het stadhuis voor een panoramisch zicht (betalend). Toegangsprijs € 5 pp in voorverkoop, € 6 aan de kassa. Kinderen jonger dan 10 jaar gratis. Tickets via deze website en in de infopunten van Visit Brussels.

Het bloementapijt kan bezichtigd worden op 16 augustus van 13.00 u tot 18u00 (laatste toegang  om 17u30) en op 17, 18 en 19 augustus van 10.00 u tot 22.00.u. Laatste toegang balkon stadhuis om 21u30. 

De expo 'Monuments of Unesco in flowers' op het Beursplein is de hele dag te bezoeken en is gratis. Op 17 augustus vanaf 17.00. Op 18 en 19 augustus, de ganse dag.

Download alvast onze gratis stadswandeling Brussel en maak er een complete dag van !

Meer info: www.flowercarpet.be

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Brussel 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

    Brussel 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

    Verblijf in Hotel Leopold Brussels 4* gelegen in de Europese wijk. Inclusief 2x ontbijtbuffet, chocolaatjes op de kamer, 1x 3 gangendiner (Brasseriemenu) in de Brasserie Leopold, 1x bierdegustatie met aperitiefhapjes.
    va. € 159 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info