Boerenkrijg: 10 fietsroutes en wandelroute

Boerenkrijg: 10 fietsroutes en wandelroute

In 2023 herdenkt men in Vlaanderen de Boerenkrijg want dan is het 225 jaar geleden dat deze strijd losbarstte. Toen ging de jonge plattelandsbevolking in verzet tegen de Franse bezetter omwille van de onrechtvaardige wetten. Dat gebeurde voor het eerst in Overmere, in oktober 1798. Het Boerenkrijgcomité herdenkt deze strijd tijdens het laatste weekend van augustus (25, 26 en 27/08/23). Lees hier het programma.

10 fietslussen tussen Overmere en Hasselt

De Boerenkrijg begon in Overmere en eindigde in Hasselt. Tien fietslussen langs fietsknooppunten laten je kennismaken met de plaatsen waar de verzetslieden strijd leverden. Er zijn fietsroutes in Berlare, Bornem, Mechelen, Dendermonde, Boom, Aarschot, Diest, Scherpenheuvel, Westerlo en Hasselt. De lengte varieert tussen 48 en 58 km. In een mooie brochure krijg je per locatie een mooie beschrijving en handige kaart.
Download nu de gratis fietsbrochure.

Boerenkrijgwandeling

De Boerenkrijgwandeling is een luswandeling in Overmere (Berlare) van 4,5 tot 6,5 km. Een wandeling voor jong en oud waarbij Gijs je meeneemt door de geschiedenis van de Boerenkrijg.
Download nu de gratis wandelbrochure.

De Boerenkrijg, een kortstondige opstand

In 1792 werden de Oostenrijkers verdreven in de Zuidelijke Nederlanden (ongeveer het huidige België). Maar de Oostenrijkers gaven zich niet zomaar gewonnen tot ze in 1797 de strijd opgaven. De inlijving door Frankrijk werd zelfs internationaal erkend. De inwoners van de Zuidelijke Nederlanden werden Franse staatsburgers. Vanaf 1797 begon Frankrijk met het invoeren van nieuwe wetten waardoor rechten en verworven gebruiken nog meer werden beperkt. Het land werd geplunderd, Frans werd de officiële en enige taal, het geloof belijden werd beknot, belastingen werden verhoogd en dan werd plots de dienstplicht ingevoerd.

Dat was de wet teveel. Er werd steun gezocht in het buitenland voor een opstand. De eerste datum van 25 oktober 1798 was voor sommigen te ver weg, op 12 oktober was er in Overmere een eerste incident bij een inbeslagname. Dienstplichtigen leefden ondergedoken en vormden een legertje. Er braken op verschillende plaatsen in Vlaanderen opstanden uit maar deze werden algauw de kop ingedrukt door het Franse leger. Daarbij vielen er duizenden doden aan de kant van het verzet. Begin december was de Boerenkrijg voorbij en volgde een zware periode van repressie door de Franse regering.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info