Europese Roadtrip Voorbereiding

Europese Roadtrip Voorbereiding

Er gaat niets boven het gevoel van vrijheid dat je ervaart wanneer je, met de ramen omlaag en de muziek aan, door de adembenemende landschappen van Europa rijdt. De weg strekt zich voor je uit en nodigt uit tot een avontuur om nooit te vergeten. Maar om écht te kunnen genieten van deze unieke ervaring, is een goede voorbereiding essentieel. Hoewel er binnen Europa geen gesloten grenzen meer zijn, veranderen de regels aan iedere grensovergang. En daar kun je je maar beter goed op voorbereiden.

Zorgeloos op weg met de juiste verzekeringen

Voordat je de motor start, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je op het gebied van verzekeringen helemaal gedekt bent. Een standaard verzekering auto is verplicht en dekt de schade die je aanricht en waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit dekt echter niet de schade aan je eigen auto. Daarom is een omniumverzekering aan te raden. Ook heel nuttig is een pechhulpverzekering. Deze verzekering biedt niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je snel weer op weg bent. En dit ongeacht waar in Europa je bent. Vergeet ook niet om een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan van pas komen bij ziekte, ongevallen of als je plotseling terug naar huis moet door een overlijden in de familie. Het lijkt veel om te regelen, maar een goede verzekeraar of verzekeringsmakelaar kan je hierbij begeleiden.

De weg op: tol, vignetten en lokale verkeersregels

Elk Europees land heeft zijn eigen charmes, maar ook zijn eigen regels. Er zijn grote verschillen als het aankomt op tolwegen, vignetten en lokale verkeersregels. Zo heb je in sommige landen een vignet nodig om op bepaalde (snel)wegen te mogen rijden. Soms dien je dit in een tankstation te kopen en soms moet je het vooraf online regelen. Andere landen hebben dan weer tolheffingen. Het is belangrijk om je hier vooraf over te informeren, zodat je niet voor onverwachte kosten of boetes komt te staan. Houd er rekening mee dat ook de verkeersregels in het buitenland sterk kunnen verschillen, bijvoorbeeld wat voorrang aan rondpunten betreft of met betrekking tot rijden onder invloed. Voor een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste verkeersregels, tolwegen en vereisten per land, biedt de Nederlandse toeristenbond ANWB een uitstekende bron van informatie. Dit kan je helpen om je route zorgvuldig te plannen en onaangename verrassingen te voorkomen.

Benodigdheden in de auto

Ook wat de verplichte voorzieningen in de auto betreft, zijn er grote verschillen tussen de Europese landen. Hoe dan ook is het een goed idee om een veiligheidshesje, een gevarendriehoek, een brandblusser en een set reservelampjes mee te nemen. Het is ook slim om altijd een EHBO-kit bij je te hebben. Een zogeheten alcoholtester is voor toeristen niet langer verplicht in Frankrijk en hoef je niet aan te schaffen. Wel is het een goed idee om in ieder geval zelf een nultolerantie op te leggen wat betreft alcohol achter het stuur, zeker in een land dat je niet kent. Tijdens de wintermaanden kun je ook een thermisch deken meenemen.

Onderhoud aan de auto

Een grondige check-up van je auto voor vertrek kan veel problemen onderweg voorkomen. Zorg ervoor dat je oliepeil, bandenspanning, koelvloeistof en remvloeistof gecontroleerd zijn en dat je lichten en remmen naar behoren werken. Het laatste wat je wilt, is ergens stranden met autopech. Maak daarom tijdig een afspraak bij je garagist of steek zelf de handen uit de mouwen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info