Hoe goedkope vliegtickets zoeken?

Hoe goedkope vliegtickets zoeken?

Januari is traditioneel de maand waarin luchtvaartmaatschappijen promoties lanceren. Maar is dat nog zo? Voor verre bestemmingen (intercontinentale vluchten) kan je nog wel een mooi voordeel doen. Voor Europese bestemmingen (tot 4 uur vliegen) kan je het jaar door goedkope vliegtickets reserveren. Hieronder krijg je 8 tips om de goedkoopste vliegtuigtickets te vinden.

TIP 1: Boek tijdig op het juiste moment

Vroeger deed je een goede zaak door last-minute te boeken. Die vlieger gaat intussen niet meer op. Vermijd ook té vroeg te boeken. Statistieken bewijzen dat je best tussen de periode van drie maanden (Europa) tot zes weken (VS) vóór je vertrek een vliegticket boekt.

En als je dan toch lastminute moet boeken? Je hebt dan net na middernacht de meeste kans om de goedkoopste tickets te vinden. Luchtvaartmaatschappijen passen dan hun prijzen aan naargelang de bezetting. Bij een annulering of een touroperator die zijn onverkochte tickets teruggeeft kunnen de prijzen zo tijdelijk zakken, de eersten vinden dan de goedkoopste tarieven …

TIP 2: Zoek op dinsdag

Wist je dat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven 1x in de week, op dinsdag vroeg in de ochtend, grondig aanpassen? Omdat de concurrentie daarop inspeelt, is de dinsdag dan vaak ook de beste dag om te zoeken naar een goedkope vlucht. 

TIP 3: Vlieg op onpopulaire uren en dagen

Vooral op dinsdag, woensdag en zaterdag kan je aan een voordeliger tarief vliegen. Of je neemt het vliegtuig op een onchristelijk vroeg uur want niet iedereen is bereid om dan al in een luchthaven rond te lopen. Je vermindert zo ook de kans op overboeking of vertragingen omwille van andere verlate vluchten of mechanische pech waardoor vliegtuigen landen met vertraging. Kies voor een zoekmachine die toelaat flexibiliteit in te stellen in je vluchtdagen en je krijgt dan automatisch de goedkoopste tickets. Euroreizen heeft zo’n zoekmachine.

TIP 4: Neem een vlucht op feestdagen

Op de dagen vóór en na feestdagen zijn er velen onderweg met het vliegtuig. Indien je echter het vliegtuig neemt op de feestdag zelf, kan je vaak flink besparen op de prijs van een vliegticket.

TIP 5: Pakketreis is veelal goedkoper vliegen

Een touroperator die een pakketreis (hotel + huurwagen + vlucht) samenstelt krijgt veelal goedkopere vliegtarieven aangeboden, net zo voor de huurwagen. Daarom is het eens interessant of je gewenste reis niet aangeboden is als pakket en dan de prijzen te vergelijken. Op Euroreizen zijn er zo’n pakketten beschikbaar, onze bekende fly & drive rondreizen.

TIP 6: Kies een luchthaven dicht bij het centrum

De keuze van een luchthaven kan je niet alleen veel geld maar ook veel tijd besparen. Sommige luchtvaartmaatschappijen goochelen nogal met de naam van hun bestemming. Denk maar aan ‘Brussels South’ dat in feite Charleroi is en niet alleen op 60 km van de Grote Markt in Brussel ligt maar ook nog eens een moeilijke verbinding heeft met het openbaar vervoer. Ter vergelijking Zaventem luchthaven ligt op 15 km van de Grote Markt met een rechtstreekse treinverbinding vanuit de luchthaven.

TIP 7: Hoe vermijd je extra kosten?

Luchtvaartmaatschappijen zijn bijzonder pienter om de passagier op te zadelen met kosten die zelfs een ‘lowcost’ vliegtuigticket duurder maakt dan een klassiek vliegticket. Maar hoe kan je dit vermijden? Enkele tips.

Wat met die bagage?
Indien elk van het reisgezelschap een eigen (zwaar geladen) koffer meeneemt dan gaat het gezamenlijke kostenplaatje al snel de hoogte in. Je kan dit vermijden door goed doordacht je bagage samen te stellen. Neem kledingstukken die je mooi kan combineren met elkaar, doe op vakantie een handwasje, gebruik lotions en andere hygiëneproducten in een handig reisformaat, en waarom méér dan twee paar schoenen meenemen?

Homemade snack i.p.v. dure vliegtuigsnack
Tenzij je lange internationale vluchten maakt, is de service van gratis maaltijden voorbij. Wat op het vliegtuig wordt aangeboden is vrij duur, beperkt in aanbod en ook niet van de meest gezonde kwaliteit. Waarom niet een eigen snack preparen? Een eigengemaakte muffin, stuk fruit, een granenreep, … Zorg er wel voor dat alles opgegeten is voor de landing, in sommige landen is het verboden om voedsel te importeren. 

TIP 8: Let op met tussenstops

Moet je verschillende vluchten maken om je bestemming te bereiken, dan kan het leuk zijn om zelf elk traject apart te reserveren en zelfs tot een goedkopere oplossing te komen dan bij één maatschappij te boeken. Maar er is een addertje onder het gras. Als je zelf elk traject apart reserveert en je mist je volgende vlucht door vertraging dan kan je het zelf oplossen en kan je niets recupereren van je gemiste aansluiting. Dit betekent extra ticket kopen (veelal duur), soms extra overnachting boeken en een dag van je vakantie ter plaatse kwijt.

Boek je daarentegen alles bij eenzelfde maatschappij of in een reiskantoor dan moeten zij bij een gemiste aansluiting zorgen voor een alternatief, eventueel een overnachting en dit zonder dat het je ook maar één cent mag kosten. Toch om even over na te denken.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Goedkope vliegtickets Europa & Middellandse Zee

    Goedkope vliegtickets Europa & Middel. Zee

    Met TUIFLY zijn er duidelijke prijsafspraken wat er inbegrepen is. Supplementen tegen minimale kostprijs. Een vloot van ruim 20 jonge en moderne vliegtuigen. Service in het Nederlands, Frans, Engels aan boord.
    va. € 49 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info