Hopscheuten, delicatesse uit Poperinge

Hopscheuten, delicatesse uit Poperinge

Hopscheuten, een feest voor fijnproevers! Het mag wat vreemd zijn om dit te lezen maar in Poperinge weten ze er álles over. Uiteraard Poperinge, want de daar nog actieve hoptelers bestrijken ruim 3/4de van de Belgische hopoogst. ‘Hop, dat is toch enkel nodig voor de smaak van ons bier en als een natuurlijk bewaringsmiddel’ , zeg je? Dat klopt, inderdaad. Maar wist je dat de hopscheuten een bijzonder gegeerd gastronomisch product is? Én dat dit nog zoveel lekkerder smaakt in combinatie met een streekbiertje uit de Westhoek?

Maart, maand van de hopscheuten

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant die zich laten zien in de maand maart. De meeste worden dan aan de hopdraden vastgehecht om tijdens de lente verder uit te groeien. Maar het teveel aan scheuten wordt met de hand weggenomen. In het hopjargon heet zoiets ‘kraken van de jonge witte scheut’. Zeer arbeidsintensief wat meteen de vrij hoge prijs verklaart. ‘s Morgens staan ze nog op de velden, kraakvers liggen ze ‘s middags op je bord in de lokale restaurants. Een lijst van die restaurants vind je op deze website www.hopscheuten.be.

Maak kennis met de hopscheut

Zélf de hopscheutenteelt beleven is nog zoveel leuker, dat spreekt voor zich. Dan staat je nu maar één ding te doen. Kennismaken ter plaatse in de Westhoek met die hopscheuten. Je hebt de keuze uit twee evenementen waarbij de hopscheuten centraal staan. Maar niet erg als je niet weet te kiezen. Doe ze dan allebei. We stellen ze alletwee kort voor.

Hopscheutenhappening

Op verschillende data ben je voor één dag hopboer of boerin. Vzw Keurbroederschap De Witte Ranke organiseert op verschillende data in de maand maart een hopscheutenhappening. Onthaal in een echte hopboerderij, uiteenzetting over de hopteelt, je maakt het ‘kraken’ van de scheuten mee op het veld. Daarna mag je op restaurant voor een degustatiemenu. Voor het derde luik van de happening bezoek je een bio-brouwerij met een unieke kijk achter de schermen en vanzelfsprekend een mogelijkheid voor degustatie.
Je kan kiezen uit volgende data: 17, 18, 22 en 24 maart 2018. Voor prijzen, meer details en inschrijven (noodzakelijk), klik hier.

Culinaire ateliers

Zelf de handen uit de mouwen steken? In je eigen keuken jouw gasten verrassen met een menu mét hopscheuten als lekker ingrediënt? Dan kan je best vooraf tijdens een dagarrangement  je eerst even gaan voorbereiden in de regio van de hop zelf, in Poperinge dus. Je wordt bij de hand genomen door een gids die je het telen van de  delicatesse leert kennen. Onderweg maak je kennis met alle geneugten en finesses van de hopscheutenteelt inclusief de smaken van de streekbieren. 

Die dag begint op de hopboerderij. Je krijgt na een warm onthaal een deskundige les uit het hopscheutenhandboek. Daarna mag je het veld op met laarzen en een mesje en ga je zelf de scheuten ‘kraken’ of afsnijden. Vervolgens mag je mee aanzitten in een restaurant waar  verse lokale producten worden klaargemaakt. Je mag een handje helpen in de keuken, al dan niet vergezeld van een streekbiertje. Eindigen doe je in stijl met een bezoek aan het Hopmuseum waar je uitgenodigd wordt voor een degustatietour met een link naar WO I.
Dit zijn de data van de culinaire ateliers: 3, 10, 17 en 24 maart 2018. Meer details over uurschema en prijzen, klik hier.

Een mooi overzicht van de evenementen bekom je via deze link
Om het verhaal over en achter de hop helemaal af te maken, verwijzen we je heel graag naar het Hopmuseum in Poperinge, www.hopmuseum.be

Smaakt de kennismaking met hop en Poperinge naar meer? Maak dan in maart alvast plannen om in lente of zomer eens terug te keren. Bindt dan de wandelschoenen aan of neem je fiets mee naar de Westhoek. Zoek niet lang naar wandelroutes en fietsroutes Westhoek.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info