Hopscheuten, delicatesse uit Poperinge

Hopscheuten, delicatesse uit Poperinge

Hopscheuten, een feest voor fijnproevers! Het mag wat vreemd zijn om dit te lezen maar in Poperinge weten ze er álles over. Uiteraard Poperinge, want de daar nog actieve hoptelers bestrijken ruim 3/4de van de Belgische hopoogst. ‘Hop, dat is toch enkel nodig voor de smaak van ons bier en als een natuurlijk bewaringsmiddel’ , zeg je? Dat klopt, inderdaad. Maar wist je dat de hopscheuten een bijzonder gegeerd gastronomisch product is? Én dat dit nog zoveel lekkerder smaakt in combinatie met een streekbiertje uit de Westhoek?

Weetje: de eerste hopscheuten werden op 19 december 2018 geveild voor € 234 voor 100 gr.

Maart, maand van de hopscheuten

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant die zich laten zien in de maand maart. De meeste worden dan aan de hopdraden vastgehecht om tijdens de lente verder uit te groeien. Maar het teveel aan scheuten wordt met de hand weggenomen. In het hopjargon heet zoiets ‘kraken van de jonge witte scheut’. Zeer arbeidsintensief wat meteen de vrij hoge prijs verklaart. ‘s Morgens staan ze nog op de velden, kraakvers liggen ze ‘s middags op je bord in de lokale restaurants. Een lijst van de deelnemende restaurants vind je op deze link.

Maak kennis met de hopscheut

Zélf de hopscheutenteelt beleven is nog zoveel leuker, dat spreekt voor zich. Dan staat je nu maar één ding te doen. Kennismaken ter plaatse in de Westhoek met die hopscheuten. Je hebt de keuze uit een aantal evenementen waarbij de hopscheuten centraal staan. We stellen ze kort voor.

Taste of Hops, nieuw hopscheutenevenement  

Taste of Hops is een culinair evenement in Poperinge waarbij aan showcooking wordt gedaan, er kan geproefd worden van bereidingen met hopscheuten maar je kan de hopscheuten ook ruiken, voelen. Tijdens het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019 vindt Taste of Hops plaats, een organisatie van vzw keurbroederschap De Witte Ranke. In de voormiddag ga je kijken en luisteren naar de hopboer. Ontvangst met koffie en gebak. Daarna krijg je de uitleg over de hopteelt. Je mag de scheuten betasten, eraan ruiken, mee keuren en uiteindelijk helpen mee oogsten. Het gezelschap verplaatst zich dan naar het centrum van Poperinge waar drie chefs uit Poperinge een gastronomisch diner zullen bereiden voor jou. Showcooking ten beste. Meer details vind je hier.

Culinaire ateliers en hopscheuten pluk

Zelf de handen uit de mouwen steken? In je eigen keuken jouw gasten verrassen met een menu mét hopscheuten als lekker ingrediënt? Dan kan je best vooraf tijdens een dagarrangement  je eerst even gaan voorbereiden in de regio van de hop zelf, in Poperinge dus. Je wordt bij de hand genomen door een gids die je het telen van de delicatesse leert kennen. Onderweg maak je kennis met alle geneugten en finesses van de hopscheutenteelt inclusief de smaken van de streekbieren. 

Die dag begint op de hopboerderij 't Hoppecruyt in Proven. Je krijgt na een warm onthaal een deskundige les uit het hopscheutenhandboek. Daarna mag je het veld op met laarzen en een mesje en ga je zelf de scheuten ‘kraken’ of afsnijden. Vervolgens mag je meehelpen de vers geplukte scheuten te bereiden onder het goedkeurend oog van chef Kris en gastvrouw Carmen. Al dan niet vergezeld van een streekbiertje. Eindigen doe je in stijl met een bezoek aan het Hopmuseum in Poperinge. Je bent er uitgenodigd voor een degustatietour 'Hop tijdens WO I'. Meer over het museum op deze website

Dit zijn de data van de culinaire ateliers: zaterdagen 2, 9, 16, 23 en 30 maart 2019.  Meer details, prijzen, inschrijven? Klik hier. Opgelet, aantal deelnemers is beperkt. 

Een pakje Poperinge lente

'Een pakje Poperinge lente' is een leuke cadeaubon die je bij Toerisme Poperinge kan bekomen via [email protected] om iemand een groot (hop)plezier te doen (of voor jezelf). Het is een waardebon, de waarde bepaal je zelf, die naargelang de waarde die je er laat op noteren, kan gebruikt worden voor één van deze belevingen. Meer informatie. Het pakje Poperinge is te koop tot begin maart 2019.  

 

Smaakt de kennismaking met hop en Poperinge naar meer? Maak dan eens een wandeling of fietstocht in de streek van de Westhoek.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info