James Ensor, Inspired by Light

James Ensor, Inspired by Light

In de Dominicanenkerk in Oostende kan je nog tot eind augustus 2024 een unieke immersieve beleving zien: 'James Ensor, Inspired by Light'. Wil je Oostende bezoeken in het kader van het Ensorjaar, bezoek dan eerst dit evenement. Gedurende 45 minuten krijg je via videomapping het levensverhaal van James Ensor. Deze bekende kunstenaar is hier geboren in 1860, hij heeft hier gewerkt en geleefd tot zijn dood in 1949. Een meeuw reist met je mee door het Oostende ten tijde van Ensor. Zowel Ensor als de meeuw houden beiden van de zee, verkenden beiden de kustlijn, ze houden van hun vrijheid en ze maken beiden soms rare capriolen.

Het levensverhaal van Ensor

Het verhaal van Ensor is vertolkt door twee stemmen. De meeuw is vertolkt door Geerwin Vandekerckhove die ook de regisseur is. De stem van Ensor is met een Oostends accent ingesproken door Piv Huvluv, een van de eerste stand-up comedians en van Oostende. De muziek is van het Belgisch muziekduo Boshaard. Dit team weet je gedurende 45 minuten te boeien. Je krijgt informatie over Ensor's werk en leven op een heel laagdrempige en wel ludieke manier. Dat Ensor een rare vogel was zal je al na 10 minuten duidelijk zijn. De productie en projectie zijn in handen van Urban Mapping. Ze wisten op een heel creatieve manier AI te gebruiken om de figuren uit de werken van Ensor tot leven te brengen. Daardoor is het een unieke beleving.

James Ensor

James Sidney Edouard Ensor is geboren in Oostende op 13 april 1860. Zijn vader was Engels, zijn moeder een echte Oostendse met een winkel. Die winkel speelt een belangrijke rol in het groeien van Ensor als kunstenaar. De maskers en carnavalsattributen uit de winkel komen heel veel voor in zijn werken. Zijn eerste opleidingen aan de kunstacademie waren in Oostende. Op 17-jarige leeftijd trok hij voor drie jaar naar Brussel voor een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Toen was al duidelijk dat hij dikwijls buiten de lijntjes zou kleuren en dat was de rode draad doorheen zijn ganse carrière. Hij stierf in Oostende (1949) op de leeftijd van 89 jaar, als baron. Hij is begraven bij zijn geliefde kerk, O.L.Vrouw-ter-Duinen in Mariakerke (Oostende).

Praktisch

'James Ensor, Inspired by Light' loopt nog tot eind augustus 2024. De voorstelling duurt 45 minuten en is ook rolstoeltoegankelijk. Tickets zijn het goedkoopst indien ze online aangekocht worden via de website van het event: https://www.ensoroostende.be
Wens je enkel dit evenement te bezoeken dan is de Zeeparking de dichtste parking (Leopold II-laan, 8400 Oostende).

Nog meer over Ensor

  • Na deze beleving in de Dominicanenkerk moet je zeker het James Ensorhuis bezoeken (Vlaanderenstraat 29). Daar heeft hij gewoond en gewerkt. Er zijn in 2024 thematische tentoonstellingen rond zijn werken. Door de kleinschaligheid moet je zeker je tickets op voorhand reserveren via hun website.
  • Nog tot 21 september 2024 is er een unieke tentoonstelling 'Vive La Sociale', een geestige kijk op de kunst van Ensor door Kamagurka en Herr Seele. Dit gaat door in de Belle Epoquewoning Villa Volta (Eurprosina Beernaertstraat 150). Ook hier reserveer je best op voorhand je ticket via Visit Oostende.
  • In Mu.ZEE (Romestraat 11) is er tot 14 april 2024 de tentoonstelling 'Rose, rose, rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België 1830 - 1930', meer info.
  • Van 29 juni tot 27 oktober 2024 kan je in de Venetiaanse Gaanderijen (Koning Boudewijnpromenade) terecht voor de expo 'Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs', meer info.
  • Vanaf eind september neemt Antwerpen over met vier expo's die je moet gezien hebben, meer info.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info