Manneken Pis museum

Manneken Pis museum

Het Manneken Pis uit Brussel heeft sedert 4 februari 2017 nu ook zijn eigen museum, het ‘GardeRobe MannekenPis’. In dit gloednieuwe museum gaat alle aandacht naar de garderobe van de beroemdste inwoner van Brussel en die kleerkast is in de loop der jaren behoorlijk vol geraakt. Een deel van die grote collectie kan je nu gaan bezichtigen op een steenworp van de fontein met het Manneken Pis. Voorheen was slechts een beperkte verzameling te zien in een kleine zaal van het Broodhuis op de Brusselse Grote Markt.

GardeRobe MannekenPis, nieuw museum

Het museum ‘GardeRobe MannekenPis’ opende op 4 februari jl. haar deuren in de Eikstraat 19, op kleine afstand van de fontein. De totale collectie is bijna toe aan 1000 stuks, 965 exact. Er worden momenteel 133 van dat immense aantal tentoongesteld in het nieuwe museum. Interessant om weten is dat alle kostuumpjes moeten kunnen gelinkt worden aan één van de volgende thema’s: ambassades, arbeiders, hooggeplaatste personen, patriotten, verdedigers van de goede zaak, kunstenaars, levensgenieters, toerismebureaus en sportfiguren. Door naar de kostuums te gaan kijken, krijg je meteen ook een mooi beeld van de rijke Brusselse folklore. Jaarlijks komen er zo’n een 20 à 30 nieuwe kostuumpjes bij. Ze behoren automatisch toe tot het cultureel Brusselse erfgoed.

Met de jaarlijkse uitbreiding van de garderobe met een 25 à 30 exemplaren is die kleerkast intussen al goed gevuld. De museumruimte waarin slechts een deel van de totale verzameling werd getoond in het Brusselse Broodhuis puilde werkelijk uit zodat men op zoek ging naar een nieuwe locatie. Die is dus nu gevonden in de Eikstraat op een steenworp van de fontein.

Gekleed sedert 17de eeuw

Niet alleen de politiek zet Brussel op de kaart maar dat doet zeker ook het Manneken Pis, het plassende ketje in een fontein op enkele honderden meters van de Grote Markt van Brussel. Vanaf het prille begin, halfweg 15de eeuw, droeg het Manneken Pis nog geen kleren. Die traditie is pas opgestart ergens begin 17de eeuw.

Een schilderij uit 1615 van Denis Van Alsloot toont het ventje in een herdersplunje gekleed. De eerste geschreven vermelding dateert uit 1698. Toen kreeg het fonteinbeeldje een blauw kostuumpje aangemeten van Maximiliaan-Emmanuel van Beieren, toen de landvoogd van de Spaanse Nederlanden. De toon was meteen gezet. Van dat eerste kostuum valt helaas geen spoor meer te bekennen. Het oudst bewaarde kostuum is uit 1747, een geschenk van Lodewijk XV.

In de beginjaren werd het Manneken Pis heus niet zo veel in een andere kledij gestoken. Dat bleef ook zo tot begin van de 20ste eeuw. Dan werd plots het ene kostuum na het andere aangeboden, uit eigen land maar ook uit het buitenland. Niet alle modellen worden zomaar aanvaard. Zoals eerder vermeld, geldt een criterium waaraan het ontwerp moet beantwoorden. Het college van de stad Brussel beslist uiteindelijk welk kostuum aanvaard wordt en dus ooit zal gedragen worden door het Manneken Pis. De grootste leveranciers zijn de landen België, Frankrijk en het verrassende Japan waar ze werkelijk gek zijn van het plassende ventje. Gedurende het jaar wordt het Manneken Pis ongeveer 130 keer in een ander kostuum gestoken.

Manneken Pis-zaal en database

Hebben de kostuums dus plaats moeten ruimen in het Broodhuis, dan is dáár nu plaats vrij gekomen om de eerder onbekende geschiedenis van het Manneken Pis te brengen. Voortaan kan je die boeiende verhalen gaan ontdekken in de nieuwe Manneken Pis-zaal. Er zitten er enkele bijzondere en verrassende bij. Omdat niet alle bijna 1000 exemplaren kunnen getoond worden, kan je ze wél allemaal zien op een interactieve database. Je kan de kostuums opvragen per thema, herkomst en datum.

Praktisch

Wil je de kostuumpjes gaan bekijken in het nieuwe museum Garderobe MannekenPis, dan geldt het toegangsticket tegelijk voor de nieuwe Manneken Pis-zaal in het Broodhuis.
Museum GardeRobe Manneken Pis, Eikstraat 19, 1000 Brussel.
Voor meer info met o.a. de kalender van de aankledingen en het gekozen thema kan je terecht op de website www.mannekenpis.brussels

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info