Mechelen laat je Bourgondisch genieten

Mechelen laat je Bourgondisch genieten

Het Mechelse stadsmuseum ‘Museum Hof van Busleyden’ opent zijn deuren opnieuw voor het publiek tijdens het weekend van 17 en 18 juni 2018. Daarmee komt een eind aan een restauratie van het Mechelse stadspaleis. Vanaf dat weekend kan je naar de heringerichte vaste museumopstelling gaan kijken. Het stadspaleis is een mooi voorbeeld van een vroeg-renaissancestijl uit de bourgondische hofcultuur. Sinds 1938 zit hier het Stedelijk Museum Hof van Busleyden gehuisvest. Behalve genieten van de vernieuwde permanente tentoonstelling herbeleef je er het Bourgondische verleden van de stad Mechelen.

Tijdelijke expo tot 24 juni 2018

Al kan je nu nog tot 24 juni in een tijdelijke expositieruimte naar de tentoonstelling ‘Roep om Rechtvaardigheid’ gaan kijken. Een expo over de wisselwerking tussen kunst, recht, onrecht, rechtspraak en rechtvaardigheid in de Nederlanden  van de 15de tot de 17de eeuw. Die slotdatum valt dan samen met een Bourgondisch getint foodfestival Bus-Kruid op 22, 23 en 24 juni 2018 én met de primeur van de eerste Mechelse Museumnacht.

Bourgondische cultuur blijft leven

In het Museum Hof van Busleyden lopen zowel een permanente als tijdelijke tentoonstellingen. Je herbeleeft er interactief de Bourgondische periode in Mechelen tijdens de 15de-16de eeuw. Mechelen gold toen in de Nederlanden als politiek en cultureel centrum. Margareta van Oostenrijk (de zus van Filips de Schone) speelde hierbij een niet onbelangrijke rol. Die bloeiperiode heeft geleid tot wat Mechelen vandaag gelukkig nog kan tonen op vlak van kunst, wetenschap, architectuur, … en zeker als rijke monumentenstad met o.a. de stadsschouwburg, het paleis van Margareta van Oostenrijk, e.a.

Het gebouw

Wat je vandaag ziet schitteren is een hernieuwing van het gebouw dat tussen 1930 en 1938 is opgetrokken. Vanaf dan kreeg het ook een museale functie. De eerste versie uit de beginjaren van de 16de eeuw moest het immers ontgelden tijdens de Eerste Wereldoorlog bij beschietingen in augustus en september 1914. Enkel nog wat muren bleven toen overeind. Het stadspaleis kreeg de naam mee van Jeroen van Buysleyden voor  wie het werd gebouwd. Hij was tijdens de eind 15de-begin 16de eeuw een humanist, mecenas, priester en kanunnik tegelijk. In het paleis ontmoette hij andere humanisten als Erasmus en Thomas Moore. Zij filosofeerden er over de Nieuwe Wereld, over humane en andere wetenschappen.

Mechelen doorgronden

Misschien overweeg je om Mechelen als stad óók wel eens te bezoeken. Geen beter idee om dat tijdens het openingsweekend van 17-18 juni te doen. De nieuwe vaste collectie van het Museum Hof van Busleyden én een stadswandeling in Mechelen met de andere bezienswaardigheden. Dat noemen ze twee vliegen in één klap slaan. Tip: Tijdens je verblijf kan je dan je ook nog eens uitleven als een Bourgondiër (lees: innerlijke mens versterken). Dat zijn dan eigenlijk … drie vliegen in één klap.   

Extra Tip: Wie nu nog naar de tijdelijke expo ‘Roep om Rechtvaardigheid’ komt, krijgt een voucher om de nieuwe permanente tentoonstelling in het Museum Hof van Busleyden de komende zomermaanden te komen bezoeken. 

Praktisch:
Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen. Heropening vaste collectie tijdens het weekend 17 en 18 juni 2018.  Meer details
vind je op www.hofvanbusleyden.be

Foto: Shutterstock.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info