Parijs ademt proper door Paris Respire

Parijs ademt proper door Paris Respire

Het lijkt onwaarschijnlijk in een metropool als Parijs en tòch is het realiteit geworden, Parijs heeft een autoloze zondag en dat elke maand. Voortaan zijn grote delen van het stadscentrum (het 1e, 2e, 3e en 4e arrondissement om precies te zijn) elke eerste zondag van de maand tussen 10 en 18 uur voorbehouden aan voetgangers en het trage verkeer. Niet het ganse gebied, dat zou pas écht een utopie zijn, maar toch ‘ademt’ de afgebakende virtuele wijk ‘Paris Respire’ die ene zondag in de maand al veel meer propere lucht. Het is een mooi begin.

Parijs heeft het goede voorbeeld gevolgd

Wat in andere arrondissementen van Parijs al bestond, moest ook kunnnen ‘dans la coeur’, in het hart dus van Parijs. Zo dacht de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en liet dat ook weten aan de Parijzenaars. Zij heeft woord gehouden. Sinds 7 oktober 2018 is Parijs autovrij, … althans in enkele zones en op elke eerste zondag van de maand. Grote verkeersassen blijven nog open voor het gemotoriseerd verkeer. Het is immers niet de bedoeling om dan telkens de Franse hoofdstad te ‘pijnigen’ met een verkeersinfarct.

Wandelaars koning  in Parijs?

Hou ze als voetganger maar in de gaten: de fietsers, rollerskaters, zij die zich voortbewegen op een ouderwetse trottinette, de skateboarders enz. Vanaf nu is het een feit. Paris Respire is een vast afgelijnde zone in de Parijse binnenstad waar elke eerste zondag van de maand  gemotoriseerd verkeer niet toegelaten is tussen 10 uur ‘s morgens en 18 uur ‘s avonds. Het moet de Parijzenaars en de toeristen toelaten om iets vrijer te kunnen ademen, over méér ruimte te beschikken en tegelijk te genieten van dingen die anders door het af- en aanrijden van auto’s, vrachtwagens en motorfietsen aan het zicht onttrokken worden. Al denken we dat er best een verstandshuwelijk gesloten wordt tussen de voetganger en zij die zich met behulp van een attribuut voortbewegen. Indachtig de toestanden in steden als Amsterdam waar de fietser dermate het centrum heeft ingepalmd dat je als voetganger driedubbel moet kijken waar je stapt.

Zijn er dan geen uitzonderingen? Jawel, logisch dat er wel bewoners van de zones, taxi’s, urgentieverkeer, openbaar vervoer, taxi’s, gewettigd nodig goederenverkeer en VTC-trafiek (vtc staat voor voiture de tourisme avec chauffeur) de straten in en uit mogen.

Tip: dubbel genieten

Wil je én genieten van Paris Respire én tegelijk niet doelloos in de Parijse straten verdwalen, download onze gratis stadswandeling Parijs centrum. Een groot stuk van het traject loopt netjes binnen de Paris Respire zone. Het is maar dat je het weet.

Permanente zones

Enkele zones hebben zelfs het voorrecht om het ganse jaar door permanent te kunnen uitpakken met het label ‘Paris Respire’-zone. Al is dat niet moeilijk te begrijpen als men het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes daarvoor selecteert. 

Altijd?

Paris Respire’-gebied is dus elke eerste zondag van de maand al gelden er ook andere periodes. Zo bijvoorbeeld op feestdagen en andere zondagen. Sommige zones mogen tijdens de zomermaanden zelfs wat langer gezondere lucht ademen (tot 19u30 bv.) , … Je vindt ze op de website van 'Paris Respire'.

Anderzijds, als er evenementen plaatsvinden (denk aan de aankomst van de Ronde van Frankrijk op de Champs Elysées) dan kan dit initiatief niet doorgaan. 

Maar laat ons in elk geval positief denken, het is alvast een grote stap vooruit in de goede richting wat in Parijs effectief niet langer meer een droom is. Als Belgische steden hier nu eens een voorbeeld aan wilden nemen. Of moeten wij Belgen dan maar blijven dagdromen?

Musea erbij graag?

Parijs heeft héél veel musea. Misschien een idee om tijdens je wandeling een museum binnen te stappen? Weet dat de nationale musea elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken zijn.

Foto boven: Rue de Rivoli op een zondag 'Paris Respire', copyright Pierre-Olivier / Shutterstock.com

Deze kaart downloaden.

Kaart 'Paris Respire', copyright Mairie Paris.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info