Slovenië nog populairder

Slovenië nog populairder

Slovenië ontvangt elk jaar steeds méér toeristen. Ook wij Belgen kiezen Slovenië steeds vaker als reisbestemming. De cijfers voor 2017 zijn bekend. Toen steeg het aantal Belgische toeristen dat naar Slovenië trok met liefst 28%. Die tendens zal zich ook doorzetten in 2018, zo wordt verwacht. Wat maakt Slovenië, één van de republieken die vroeger tot Joegoslavië behoorden, dan zo populair?

Autowegenvignet biedt korting

Met de aankoop van een autowegenvignet voor Slovenië kan je nu genieten van kortingen en zelfs gratis toegang tot bezienswaardigheden in de meest belangrijke toeristische plaatsen. De kost van het vignet heb je dan snel terug verdiend. Zo kan je bijvoorbeeld in Maribor op vertoon van je autowegenvignet korting krijgen voor het Oude Wijnhuis, een regionaal museum. Je maakt gratis een ritje met de kabelbaan en geniet zelfs van een gratis maaltijd in een van de geselecteerde restaurants.
  
In Ptuj, de oudste Sloveense stad, mag je gratis binnen in het Ptuj-Ormoz museum en het Dominicaans klooster. Het Prejama kasteel is bekend wegens de ligging. Vlakbij het kasteel bevinden zich de Postojna grotten. Met het autowegenvignet bekom je 4 gratis tickets voor de expo 'Postojna Cave Karst'. En wil je eens de beroemde Lippizaner paarden van heel dichtbij zien, kan je gebruik maken van de gratis toegang voor de ganse familie op de Lipica Stud Farm. Er loper er meer dan 300 rond.

Waar en hoe groen? 

Zullen we vooraf kort duiden waar Slovenië ligt? Tussen de Alpen en de Adriatische Zee en dat gegeven alleen al zorgt voor kriebels om het land te gaan ontdekken. De natuur is er mooi en gevarieerd. Natuurreservaten, parken, bossen, … groen is bijna overal aanwezig. Wist je dat bijna driekwart van het oppervlak in Slovenië met bos bedekt is? 

Behalve het groen beschikt Slovenië over meer troeven, gerelateerd aan de natuur. Je hebt er rivieren, meren, watervallen, thermale bronnen, … 

Actief door Slovenië

Geen wonder dat er in Slovenië lustig wordt gewandeld en gefietst als je beschikt over zo’n prachtige  natuur. Aan fietspaden geen gebrek, 8000 km is erg veel maar ook fietsen op de landelijke wegen kan er op een rustige, fietsvriendelijke manier. Meer dan 10 000 km bewegwijzerde wandelpaden vragen om belopen te worden. Een beetje avontuurlijk aangelegd wandelaar zal wellicht opteren voor de wandelwegen in het Triglav National Park. 

Zen worden van thermen

In Slovenië vind je meer dan tachtig (!) thermale bronnen. De spa’s en wellness behoren er tot de beste ter wereld. Sommige ervan bevinden zich in de volle natuur. Hoe kan je beter herbronnen dan in heilzaam water? Terme Dolenjske Toplice, Terme Olimia en Terme Snovik (ecologisch) zijn daar voorbeelden van. Een bezoekje aan één van zo’n thermen laat je toe tot in de toppen van je tenen te relaxen. Je zou van minder zen worden.

Nog meer water

Je hoeft niet een wellness op te zoeken om van het Sloveense water te kunnen genieten. Zwemmen in een meertje om dat verkoelend momentje te beleven na een fikse warme wandeling, hoe heerlijk klinkt dat niet? Iets ruiger gaat het er aan toe op een raftingtocht met de Soça Vallei als één der meest begeerde raftingplekken. Bohinj en Bled, het zijn namen van meren in Slovenië die bijlange niet meer vreemd in de oren klinken. Ook dáár komen toeristen en de lokale inwoners graag.

Waar water loopt, vind je ook heel vaak grotten. Oók die vinden we in Slovenië. De meest betoverende grotten zijn die van Postojna en Skocjan.  

Cultuur in Slovenië?

Is het dan ál natuur dat de klok slaat in Slovenië, enkel voor de ware natuurliefhebber of komen zij die ook graag wat cultuur proeven tijdens hun vakantie óók aan hun trekken? Zeer zeker. De meeste toeristen komen daarvoor dan in Ljubljana terecht, de hoofdstad. Ruim 15% van het totaal aantal Belgen dat Slovenië binnenkomt, bezoekt de Sloveense hoofdstad. Zij struinen dan over de mooie pleinen en flaneren in de middeleeuwse straatjes. Er zijn de vele bezienswaardige gebouwen (kerken, barok, jugendstil, musea, ...  En zelfs hier laat het groen je niet los want niet voor niets is Ljubljana in 2016 verkozen tot Groene Hoofdstad van Europa.    

Wat nog?

Lekker eten en Slovenië, een match? Beslist! Elke regio in Slovenië beschikt over toprestaurants. Je krijgt er gastronomie op je bord met ingrediënten van eigen vruchtbare bodem. Nog een weetje. Ana Ros werd in 2017 uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef van de wereld. Als dat geen adelbrief is! Wil je van haar kookkunsten genieten, dan moet in de stad Kobarid zijn, in het noordwesten van Slovenië. Daar omringd door bergen heeft ze haar restaurant Hisa Franko.

Glamping

Glamping of ‘glamorous camping’: kamperen waarbij het wat meer luxe mag zijn op de camping. Het moet nog wat ingeburgerd raken, maar in Slovenië weten ze van wanten. Milieuvriendelijke vijfsterrencampings met een hot tub, boomhutten, tenten met ietsje meer, enz. Op diverse plaatsen kán het, zoals in Garden Village Bled.

Ontdek Slovenië met onze reisgids en zijn 9-daagse autorondreis. Tips van locals, 2 stadswandelingen en 63 bezienswaardigheden die je moet gezien hebben. Klik hier voor de complete reisgids Slovenië.

Algemene informatie: www.slovenia.info

Lees ook deze blogitems

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info