Slovenië, ideale bestemming in nazomer

Slovenië, ideale bestemming in nazomer

De nazomer komt eraan. Voor wie kan, wil dan graag nog eens weg uit eigen land. Maar waar naartoe? Liggen de prijzen vanaf september of oktober dan niet overal lager? Dat het minder druk zal zijn op een buitenlandse bestemming is bijna zeker. Al overwogen om Slovenië als je nazomer bestemming te kiezen? We helpen je een beetje en sommen enkele redenen op wáárom je richting Slovenië zou trekken. Trouwens, Slovenië wint jaar na jaar aan populariteit onder de toeristen. Het is dan ook misschien logisch dat je ter plaatse die bewering  aan de waarheid wil toetsen.

Puur natuur

Slovenië biedt een wondermooie natuur. Niet moeilijk als je het geluk hebt tussen de Alpen en de Adriatische Zee te liggen. Dat vertaalt zich in een groot aantal parken. Men heeft ze in Slovenië in alle types: regionale, natuurreservaten en een nationaal park, het Triglav Park. De Soca Vallei is populair bij rafters, kayakers en ook bij off road fietsers. Wandelpaden bij de vleet, bijna driekwart van het oppervlak in Slovenië is immers bos.

Wie het liever heeft voor zon, zee en strand  komt ook aan zijn trekken. Je hebt er de kuststrook langs de Adriatische kust die steeds meer toeristen lokt. Maar water is er ook in de rivieren zoals de Soca met de 15 meter diepe waterval Slap Kozjak in de Soca vallei.

Ontdek Slovenië met onze reisgids en zijn 9-daagse autorondreis. Tips van locals, 2 stadswandelingen en 63 bezienswaardigheden die je moet gezien hebben. Lees meer.

Ljubljana, een hoofdstad waar gezelligheid troef is 

De hoofdstad van Slovenië staat bekend als één der meest aangename in Europa. Geen wonder dat er dus in Ljubljana alles in het werk gesteld wordt om het voor de bezoeker (en de locals uiteraard) het zo gezellig mogelijk te houden. De auto wordt daarom bijvoorbeeld zo veel mogelijk geweerd. Je kan dus vrij flaneren en genieten van het overgrote deel van de stad. Heerlijk om zo een terrasje te kunnen doen of te snuisteren in de vele trendy shops.
Een extra reden om in de nazomer nog naar Ljubljana te komen is het evenement ‘Open Kitchen’. Een heuse foodmarket midden in het stadscentrum. Niet eenmalig maar nog tot half oktober elke vrijdag. Proeven van lokale gerechtjes ter plaatse klaargestoomd. Of neem deel aan één van de Foodwalks.

Trouwens, er is méér te beleven dan enkel terrasjes waar gezelligheid troef is. Loop zeker eens in de middeleeuwse straatjes en ontdek er de mooie pleinen van Ljubljana. Ga er kijken naar bezienswaardige gebouwen, bezoek er een museum of één van de vele kerken enz. 

Nog een weetje: Ljubljana werd in 2016 uitgeroepen tot ‘Meest groene Europese hoofdstad’. 

Écht relaxen

Op vakantie is het toegelaten om wat tot rust te komen, toch? Een manier daartoe is gebruik te maken van het heilzame effect van water. Een bezoek aan thermen is al goed ingeburgerd intussen. In Slovenië zit je dan op je plaats. Wist je dat er in Slovenië meer dan honderd thermale bronnen te vinden zijn? Het maakt dat Slovenië  in de top staat van de lijst met beste wellness en spa’s. Van die laatste liggen er overigens liefst 14 in volle natuur: in de regio’s Dolenjska (ZW), Primorska (W) en Stajerska (O). 

Water zien kan ook al rust brengen in het hoofd. Ook dan scoort Slovenië. Je kent zeker wel de meren van Bled en Bohinj, twee parels in een uniek landschap. En waar water is, zijn vaak ook grotten. Die van Postojna en Skocjan zijn twee plaatsen waar je prachtige grotten inkan, inmiddels al door ruim 35 miljoen (!), echt waar, mensen bezocht.  

Genieten van lokale oogst

Het najaar staat ook synoniem met het oogsten van producten die tot die tijd hebben liggen of staan rijpen. Ook zo in Slovenië uiteraard. Ze vormen de ingrediënten van overheerlijke recepten. Ook de druiven worden dan geplukt, voor verwerking tot wijn. Dat gaat vanzelfsprekend gepaard met het nuttigen van het resultaat van eerdere oogsten, dus móet die wijn geproefd worden. Wijnfeesten à volonté! ‘Old Vine Festival’ in Maribor tussen 1 oktober en 11 november 2017 is er zo één. Op die 11de november is het ook St. Martin’s Day, dé belangrijkste feestdag waarop wijnboeren voor een keer niet in de wijngaarden vertoeven maar meevieren met de massa.

Tijd voor actie!

Een land met zo’n unieke natuur vraagt om te worden ontdekt. Hoe kan dat beter dan met wandelschoenen aan of op de fiets?  Meer dan 10000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden. Verken de meren van Bohinj en Bled, het Triglav National Park, de Jezersko vallei, de Logar vallei en zovele andere wonderbaarlijke natuurlocaties. De herfstkleuren van het najaar zullen ‘gebrand’ blijven in je herinneringen. Ben je heel avontuurlijk aangelegd, dan verkies je misschien iets ‘ruiger’? Raften op de Soça rivier is het summum naar het schijnt.  Of paddling dan maar op de meer rustige Ljubljanca rivier? Voor elk wat wils.   

Ontdek Slovenië met onze reisgids en zijn 9-daagse autorondreis. Tips van locals,
2 stadswandelingen en 63 bezienswaardigheden die je moet gezien hebben.
Klik hier voor meer informatie.

Foto: Shutterstock.com - Anze Urbanija

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info