Sprankelend Hageland

Sprankelend Hageland

Tijdens de weekends van 17 augustus tot 8 september 2019 openen wijndomeinen in het Hageland hun deuren. Zo kan je de Hagelandse wijn leren kennen en uiteraard ook proeven op het domein zelf. Je zal ook een kijkje kunnen nemen achter de schermen en daarbij werd ook gedacht aan slechtzienden, blinden en dove mensen. Voor hen zijn er workshops georganiseerd.

Wist je dat men in het Hageland bijna 50 jaar bezig is met het verbouwen van wijn? Het experimenteren is dus al een tijdje achter de rug. Vele wijnbouwers hebben al ettelijke prijzen gewonnen, ook in wijnland Frankrijk. Hageland was de eerste regio in België die een apellation controlée kreeg, dat was in 1997. Ondertussen zijn de Hagelandse wijnen een exportproduct geworden.

2018 was een topjaar voor de Hagelandse wijnen, te danken aan veel zon en weinig regen. De opwarming van de aarde is alvast voor deze wijnproductie in Hageland een zegen. Ook 2019 legt aan om een goed wijnjaar te worden. Er hangen goedgevulde wijntrossen aan de wijnranken, zelfs teveel waardoor men ze moet uitdunnen om de kwaliteit hoog te houden.

Onze tip: Ga voor meer dan 1 dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)

De aromakaart is een nieuwe tool voor de bezoeker en wijnproever. Zo kom je alles te weten over de vele smaken van de Hagelandse wijnen. Deze kaart is te bekomen bij de wijnbouwers en bij de lokale toeristische diensten.

Praktisch

Op 17 en 18 augustus kunnen de wijndomeinen uit Aarschot, Geetbets en Tielt-Winge bezocht worden. Het zijn de wijndomeinen Hagelander,Hagegoud, Danouise, De LOange Eycken, Het eiken vat, Limau, Ten Gaerde, wijnkasteel Haksbereg en de Houwaartse Wijngaard.

Op 24 en 25 augustus zijn Bekkevoort en Holsbeek aan de beurt, met Wijndomein Kluisberg, Petrushoeve, Chartreuzenberg en Ten Bunder.

Op 31 augustus zijn er de Wezemaalse Wijnfeesten met de vzw Steenen Muur en op 1 september is er een wijngaardbergwandeling in Wezemaal

OP 6 en 7 september kan een bezoek gebracht worden aan wijndomein Hageling in Tienen en wijnkasteel Vandeurzen in Linden.

Info: www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn.

Een weekendje Hageland?

Met onze autoroute door het Hageland kom je langs alle toeristische hoogtepunten en linken we onze 4 wandelroutes en 3 fietsroutes aan elkaar. 


Foto's: Hélène Peeters-Saenen

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info