Van Eyck 2020 - virtuele rondleiding

Van Eyck 2020 - virtuele rondleiding

De unieke tentoonstelling ‘Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. is moeten sluiten door de lock down voor het coronavirus. Met de video hierboven krijg je een rondleiding in de tentoonstelling met de curator als gids. Deze tentoonstelling over Jan Van Eyck is zo uniek omdat het de grootste ooit is. En dat precies 600 jaar nadat de gebroeders Van Eyck begonnen te schilderen aan hun beroemdste werk, 'De Aanbidding van het Lam Gods'. Acht gerestaureerde buitenpanelen en de nog te restaureren Adam en Eva vormen het hart van deze expositie. De andere panelen van dit meesterwerk zijn te zien in de Sint-Baafskathedraal.

Meerdere jaren werd er aan deze tentoonstelling gewerkt om zoveel mogelijk werken naar hier te krijgen. Er zijn maar zo’n 20 werken van Jan Van Eyck bewaard gebleven. Twaalf werken zijn te zien tijdens deze tentoonstelling, allen topstukken. Er hangen ook kopieën van werken die verdwenen zijn én negen werken die gemaakt werden in zijn atelier door zijn leerlingen en gedeeltelijk geschilderd door de meester zelf. Zo zijn de 12 apostelen uit het atelier van de kunstenaar nu integraal te zien in Gent, nooit eerder was dit te zien in België.

13 zalen met laat-middeleeuwse kunst

Uit dezelfde periode van Jan Van Eyck werden nog zo’n honderdtal andere waardevolle schilderijen geleend en die ook tijdens deze expo te zien zijn. De bekendste musea uit de ganse wereld hebben hieraan hun medewerking verleend. Naast de werken van Jan Van Eyck zijn er daardoor nog 13 zalen gevuld.

Aanbidding van het Lam Gods

Het is ook een bijzonder jaar voor het meest beroemde werk van Jan Van Eyck. Tijdens de tentoonstelling zijn de acht gerestaureerde buitenluiken te zien in het museum én Adam en Eva (nog niet gerestaureerd). Vanaf het najaar zal je de Aanbidding van het Lam Gods in een gloednieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal kunnen zien. In 2021 vangt dan de derde fase aan van de restauratie en zullen er zeven panelen van het bovenste register naar het atelier verhuizen. Tegen 2024 is de volledige restauratie voltooid. Maar dit mag je niet weerhouden om in het najaar van 2020 dit meesterwerk in het nieuwe bezoekerscentrum te bewonderen met de modernste technieken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info