Van Eyck 2020 - virtuele rondleiding

Van Eyck 2020 - virtuele rondleiding

De unieke tentoonstelling ‘Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. is moeten sluiten door de lock down voor het coronavirus. Met de video hierboven krijg je een rondleiding in de tentoonstelling met de curator als gids. Deze tentoonstelling over Jan Van Eyck is zo uniek omdat het de grootste ooit is. En dat precies 600 jaar nadat de gebroeders Van Eyck begonnen te schilderen aan hun beroemdste werk, 'De Aanbidding van het Lam Gods'. Acht gerestaureerde buitenpanelen en de nog te restaureren Adam en Eva vormen het hart van deze expositie. De andere panelen van dit meesterwerk zijn te zien in de Sint-Baafskathedraal.

Meerdere jaren werd er aan deze tentoonstelling gewerkt om zoveel mogelijk werken naar hier te krijgen. Er zijn maar zo’n 20 werken van Jan Van Eyck bewaard gebleven. Twaalf werken zijn te zien tijdens deze tentoonstelling, allen topstukken. Er hangen ook kopieën van werken die verdwenen zijn én negen werken die gemaakt werden in zijn atelier door zijn leerlingen en gedeeltelijk geschilderd door de meester zelf. Zo zijn de 12 apostelen uit het atelier van de kunstenaar nu integraal te zien in Gent, nooit eerder was dit te zien in België.

13 zalen met laat-middeleeuwse kunst

Uit dezelfde periode van Jan Van Eyck werden nog zo’n honderdtal andere waardevolle schilderijen geleend en die ook tijdens deze expo te zien zijn. De bekendste musea uit de ganse wereld hebben hieraan hun medewerking verleend. Naast de werken van Jan Van Eyck zijn er daardoor nog 13 zalen gevuld.

Aanbidding van het Lam Gods

Het is ook een bijzonder jaar voor het meest beroemde werk van Jan Van Eyck. Tijdens de tentoonstelling zijn de acht gerestaureerde buitenluiken te zien in het museum én Adam en Eva (nog niet gerestaureerd). Vanaf het najaar zal je de Aanbidding van het Lam Gods in een gloednieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal kunnen zien. In 2021 vangt dan de derde fase aan van de restauratie en zullen er zeven panelen van het bovenste register naar het atelier verhuizen. Tegen 2024 is de volledige restauratie voltooid. Maar dit mag je niet weerhouden om in het najaar van 2020 dit meesterwerk in het nieuwe bezoekerscentrum te bewonderen met de modernste technieken.

Koop je tickets op voorhand

De tentoonstelling is alle dagen geopend van 1 februari tot 30 april 2020 van 9u30 tot 19 uur, 2x in de week ook tot 23 uur. Koop je tickets op voorhand want dan geniet je nu nog van een korting (25 euro ipv 28 euro) én ben je zeker dat je het kan bezoeken. Bij aankoop moet je een tijdstip vastleggen. Eenmaal je binnen bent mag je zolang blijven als je wenst. De verwachting is dat de tentoonstelling snel zal uitverkocht zijn, wie geen tickets op voorhand heeft gekocht is er dan aan voor de moeite. Men verwacht zo’n 240.000 bezoekers! Meer info op https://vaneyck2020.be/

Hoe het Museum voor Schone Kunsten bereiken? 

Adres: Fernand Scribedreef 1 - 9000 GENT
Het museum ligt niet in de lage-emissiezone (LEZ) van Gent, wel aan de rand ervan. Parkeren aan het museum zelf is niet mogelijk,  het museum heeft geen parking. De dichtste parking is de ondergrondse van het Sint-Pietersplein maar deze ligt wel binnen de LEZ. Een zeer goed alternatief is de parking onder het treinstation Sint-Pieters. Deze ligt volledig buiten de LEZ én is zeer gemakkelijk te bereiken (afrit Flanders Expo op de E40 en pijlen naar parking station volgen), adres: Sint-Denijslaan. Vanaf het treinstation is het 15 minuten stappen naar het museum.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info