Vlamingen en Walen in Leiden

Vlamingen en Walen in Leiden

Leiden in Zuid-Holland bezoeken biedt een bonte mix aan bezienswaardigheden, musea, evenementen, … Rembrandt is er geboren. In Leiden staat de oudste universiteit van Nederland. ‘Leiden ontzet’ is er een feestdag (3 oktober). Maar wie weet dat Vlamingen en Walen óók hun rol speelden in de geschiedenis van Leiden?

In het spoor van Vlamingen en Walen

Wandelen in Leiden laat je meestappen in de sporen van Vlamingen en Walen. Zo kom je geregeld een Vlaamse naam tegen. Om die vroegere aanwezigheid te evoceren, kan je deelnemen aan een stadswandeling van de Stichting Gilde Leiden. Een gids leidt je dan rond in … Leiden en laat de plekjes zien waar tastbaar nog stille getuigen te vinden zijn. Of misschien verken je de stad liever individueel? Dat kan met de wandelroute in Leiden op Euroreizen. Maak kennis met de mooiste bezienswaardigheden en interessante musea van Leiden: de Leidse hofjes, de Waag, Doelenpoort, het stadhuis, de Burcht, de Pieterskerk, museum Boerhaave,  Hortus Botanicus, Rijksmuseum Volkenkunde, ... 

Vlaamse Lakenindustrie in Leiden

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), de Nederlandse Opstand tegen het Spaanse Rijk, vond het Beleg van Leiden plaats (oktober 1573-oktober 1574). De Spaanse troepen moesten echter vluchtten waarna de stad werd ontzet. Het was in deze periode dat Vlaamse ‘immigranten’, in casu  toenmalige arbeidersvluchtelingen uit de Vlaamse lakenindustrie, naar Leiden werden gelokt. De know-how van deze Vlamingen kon de stad goed gebruiken om iets te doen aan de door de onlusten verarmde toestanden. Zo voltrok zich langzaamaan de opmars van Leiden als Lakenstad.

Nog meer Vlamingen

In 1572, dus net voor het Beleg, had het stadsbestuur de zijde gekozen van prins Willem van Oranje. Drie jaar later werd de protestantse universiteit opgericht door toedoen van diezelfde Willem, om de Leidse bevolking te bedanken en te eren voor het moedige verzet tijdens het Beleg van Leiden. Leiden heeft trouwens de oudste universiteit van Nederland. Die moet blijkbaar een bepaalde aanzuigkracht gehad hebben in Vlaanderen want plots kwamen Vlaamse drukkers, geleerden en uitvinders naar Leiden. Vandaar dat tijdens een verkenning in Leiden namen als Christoffel Plantijn (uitgever uit Antwerpen), Simon Stevin (wetenschapper uit Brugge), professor Gomarus (Brugge), Lieven de Key (architect), Rombout Verhulst (beeldhouwer uit Mechelen) en Pieter Xavéry (beeldhouwer uit Antwerpen) opduiken.

Eglise Wallonne

Ook Walen vonden blijkbaar de weg naar Leiden. Getuige daarvan is de Waalse kerk (Eglise wallone de Leyde) in de Breestraat. Protestanten uit Wallonië moesten op het einde van de 16de eeuw vluchten uit schrik voor kerkelijke vervolgingen. In Leiden waren zij wel welkom.  Ze kregen van de stad in 1584 de Onze-Lieve-Vrouwekerk ter beschikking. De Waalse bevolkingsgroep breidde zich dusdanig uit dat een bijkomende locatie in gebruik werd genomen, een kapel van een gasthuis eigenlijk, in de Breestraat. We zijn al in 1819 wanneer beslist wordt de Onze-Lieve-Vrouwekerk af te breken. De Walen in Leiden krijgen vanaf dan de kapel in de Breestraat in hun eigendom. Op de deur staat in sierlijke letters ‘Eglise Wallonne’.  Tot vandaag blijven de diensten in het Frans gegeven.

Download onze gratis reisgids van Leiden (met wandeling).

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info