Voorkom onverwachte kosten op vakantie: check je autoverzekering

Voorkom onverwachte kosten op vakantie: check je autoverzekering

Reizen met de auto is een van de meest flexibele manieren om je vakantiebestemming te bereiken. Of toch als je vakantiebestemming via de weg bereikbaar is. Het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wil en je hebt de mogelijkheid om meer bagage mee te nemen dan wanneer je met het vliegtuig gaat. Maar let wel op: als je met de auto naar het buitenland gaat, moet je ook aandacht besteden aan de autoverzekering. Niet in alle landen is je autoverzekering geldig. Er zijn ook grote verschillen tussen de verzekeraars. Het toont aan dat je bij een autoverzekering vergelijken op meer dan alleen de prijs dient te letten.

Verplichte BA-verzekering in het buitenland

Als je een auto in België of in een ander EU-land inschrijft, moet je verplicht een autoverzekering hebben die je aansprakelijkheid dekt. Deze verzekering is ook geldig inandere EU-landen. Buiten de EU kan de verzekering echter niet geldig zijn. Het is daarom belangrijk om te controleren of het land waar je naartoe reist tot de EU behoort of door jouw verzekeraar wordt gedekt. Sommige verzekeraars gaan verder dan wat wettelijk verplicht is en dekken bijvoorbeeld ook schadegevallen in Rusland, Wit-Rusland en Israël.

Om te weten of een land al dan niet is gedekt, raadpleeg je de groene kaart. Daar kan je zien welke landen al dan niet doorstreept zijn. Als je vakantieland niet op de kaart is aangebracht of is doorstreept, neem je vooraf contact op met je verzekeraar. Soms kan je ook aan de landsgrens een tijdelijke verzekering afsluiten. Ga dan wel na of de dekking voldoende ruim is, want veel buitenlandse verzekeringen zijn niet zo uitgebreid als wat we in de EU gewend zijn.

Bijzondere gebieden

Er zijn ook gecontesteerde of bijzondere gebieden die voor problemen kunnen zorgen. Zo is er bijvoorbeeld de Krim. Dit is het Oekraïense schiereiland dat door Rusland is geannexeerd, maar dit wordt niet zo erkend door Europa. Volgens de letter van de wet is het nog steeds Oekraïens grondgebied, maar in de praktijk zal je er te maken hebben met Russische verkeersregels en Russisch aansprakelijkheidsrecht. Juridisch is zo’n gebied heel complex, dat merk je ook als je naar dergelijke gebieden wil reizen. Om hier gedekt te zijn, heb je een dekking voor zowel Oekraïne als Rusland nodig. Ook het Turkse deel van Cyprus kan voor problemen zorgen. Bepaalde overzeese gebieden van Frankrijk kunnen eveneens buiten de dekking vallen, terwijl Groenland officieel dan wel Deens grondgebied is, maar niet onder de groene kaart van de EU valt. Bij twijfel: contacteer je verzekeraar.

Vrijwillige autoverzekeringen in het buitenland

Het bovenstaande geldt enkel voor de verplichte autoverzekering die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een omniumverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt ook de schade aan je eigen voertuig en is niet verplicht. Dan gelden de bovenstaande regels niet en is het de contractsvrijheid die primeert. De verzekeraar kiest dan zelf welke landen al dan niet zijn gedekt. Hetzelfde geldt bij andere vrijwillige verzekeringen, zoals een pechhulpverzekering. Raadpleeg de polisvoorwaarden of contacteer de verzekeraar voor meer informatie.
Het checken van de autoverzekering maakt in ieder geval een belangrijk onderdeel uit van de reisvoorbereiding. Het is belangrijk om vooraf te controleren of je verzekering geldig is in het land waar je naartoe reist en of er bijzondere regels of uitzonderingen zijn. Zo voorkom je onverwachte kosten en problemen tijdens je vakantie.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info