De Sint-Pietersbasiliek bezoeken? Alle info en tickets + ontloop de wachtrijen

Indrukwekkend, imposant, groots en meeslepend

Wie Rome bezoekt kan er eigenlijk niet omheen: het Vaticaan. Dit prachtige monument is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Rome. Binnenin het Vaticaan vind je de 'Basilica Papale di San Pietro in Vaticano', ook wel bekend als de Sint-Pietersbasiliek. Nergens in de wereld vind je een grotere katholieke basiliek dan deze. Die is tijdens je bezoek aan Rome dus zeker een bezoekje waard!

Heb je een citytrip of stedentrip naar Rome op de planning staan? Laat je dan in dit bijzondere katholieke kerkgebouw inspireren door de vele kunstobjecten en de indrukwekkende koepel.

Een bezoek aan de mystieke Sint-Pieterskerk is zonder meer indrukwekkend!
  • Bezoek het pronkstuk van Vaticaanstad
  • Klim tot in de nok van de koepel
  • Beloon jezelf met onvergetelijk uitzicht
  • Ga kijken naar Michelangelo's Pietà
  • Boek je tickets vooraf online
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Reserveer vooraf tickets voor de Sint-Pietersbasiliek: sta niet in de rij

Je doet er goed aan om jezelf voor je vertrek al even in te lezen over het vermijden van wachtrijen en entreebewijzen reserveren. En dat zeggen we zeker niet zomaar.

De bezienswaardigheden in het Vaticaan behoren allen tot de meest bezochte monumenten ter wereld. En ze liggen allemaal op een zakdoek bij elkaar. Dat leidt dus vrijwel dagelijks tot urenlange wachtrijen voor toeristen die geen tickets vooraf hebben gekocht.

Je zal zien dat online tickets kopen iets duurder is dan aan de kassa, maar dat prijsverschil heb je er graag voor over als je daarmee gewoon kan doorlopen ter plaatse. De rijen met online tickets gaan vele malen vlotter en je wint er letterlijk meer dan een halve dag mee.

Sint-Pietersbasiliek

1. Historie van de Sint-Pietersbasiliek

1.1 Kerk tot basiliek

Lang geleden, in de vierde eeuw, koos keizer Constantijn een heel bijzondere locatie voor een nieuwe kerk . Het gebouw, dat bij de graftombe van de heilige Sint-Peter werd gebouwd, was toen al gebouwd in dezelfde vorm als een basiliek. Lange tijd hebben de mensen in Rome de kerk intensief gebruikt. Uiteindelijk raakte het gebouw echter in vergetelheid. Het vervallen gebouw was nutteloos geworden.

Het was Paus Nicholas V die er in de 15e eeuw voor koos om het gebouw te slopen en plaats te maken voor een nieuw kerkgebouw. Toch duurde het tot na zijn dood voordat men daadwerkelijk mee begon met bouwen. Paus Julius II huurde toen Michelangelo in om een ontwerp te maken voor een heel bijzondere koepel. Honderdtwintig jaar lang werd er gewerkt aan de bouw van ’s werelds grootste basiliek, waarvan de imposante koepel in 1590 werd voltooid. Andere bijzondere werken, zoals de door Bernini ontworpen Baldacchino, werden gaandeweg toegevoegd om de basiliek verder te verfraaien.

1.2 Een complex bouwproject

Het bouwen van de Sint-Pietersbasiliek duurde van het jaar 1506 tot het jaar 1626 . Een lange periode waarin verschillende ontwerpers aan het project werkten én de tekeningen aanpasten. De eerste ontwerpen waren van Bramante. Na zijn dood pasten Antonio da Sangallo en Raphael zijn plannen aan. In 1547 nam Michelangelo het project over. Hij heeft de plannen voor de basiliek destijds flink vereenvoudigd. Na zijn dood waren het Domenico Fortana en Giacomo della Porta die verder gingen met de bouw van de basiliek. Zij hebben het project in 1590 afgerond.

Toch was de Sint-Pietersbasiliek toen nog niet voltooid. In het jaar 1605 zette Carlo Maderna zich in om dit grote project af te ronden. Hij liet de voorzijde van de kerk afwerken om het project uiteindelijk écht te voltooien. De bouw van de basiliek bracht grote kosten met zich mee. Om dit te bekostigen werden zogenaamde aflaten verkocht. Voor de Romeinen betekende een aflaat dat God je zonden had kwijtgescholden.

1.3 Dé basiliek van Italië

De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan is voor de katholieken een zeer heilige plaats. Het is dan ook niet gek dat het Vaticaan vandaag de dag een heus pelgrimsoord voor gelovigen is. Deze werkplek van de paus is de belangrijkste kerk van Italië. De basiliek is bovendien een zeer belangrijke toeristische trekpleister in Rome.

Vaticaanstad, publiek voor Paus Franciscus

2. Sint-Pietersbasiliek: De binnenkant

Wanneer je de Sint-Pietersbasiliek bekijkt valt het direct op dat het gebouw gevormd is als een Latijns kruis. Het gebouw heeft een lengte van 220 meter en een breedte van 150 meter. De kerk doet zijn titel als 'grootste kerk van Italië' dus zeker eer aan: er kunnen wel 60.000 bezoekers in! Centraal in de basiliek is de grote koepel. Deze is maar liefst 136,6 meter hoog. Om daar bovenin te komen moet je 551 traptreden bewandelen.

Onze tip: Je kunt jouw entreebewijs met gegarandeerde toegang nu online boeken en je kunt bij aankomst direct naar binnen.

2.1 Porto Sancta

De Sint-Pieter deuren zijn heilig en worden in het Italiaans Porto Sancta genoemd . Oorspronkelijk werden deze deuren door de paus gebruikt om pelgrims op te roepen. Iedere 25 jaar werden de deuren eenmaal geopend. Een gelovige die dan door deze open deuren liep stond symbool voor het 'passeren in de aanwezigheid van God'. In 2015 liet Paus Francis deze traditie opheffen. Bisschoppen over de wereld lieten vanaf dat moment heilige deuren vervaardigen voor hun eigen basiliek.

2.2 Michelangelo’s Pieta

Binnenin de Sint-Pietersbasiliek staan een groot aantal beelden. Wie ze telt zal ontdekken dat het er wel 395 zijn! Liefhebbers van de kunst van Michelangelo kunnen er ook Pieta bewonderen, één van zijn meest bekende werken. Pieta is een beeldhouwwerk van Maria met haar geliefde zoon, dat Michelangelo uit marmer heeft gehouwen. Extra bijzonder is het dat dit beeld door de kunstenaar is gesigneerd. Daarmee is het uniek, want het is het enige beeld dat Michelangelo ooit signeerde. In 1972 werd het beeld door een met grof geweld aangevallen. Sindsdien staat het beeld in de basiliek veilig achter glas.

2.3 Cathedra Petri

De Cathedra Petri is een beeld van Sint-Pieter op een troon. Voor veel katholieke gelovigen is dit beeld erg heilig. Het is dan ook niet gek dat veel gelovigen Sint Peters’ voeten kussen of het beeld aanraken. Zo hopen zij gezegend te worden met een leven vol geluk en voorspoed.

2.4 Bernini’s Baldacchino

Bernini ontwierp voor de Sint-Pietersbasiliek een indrukwekkende overkapping; de Baldacchino . Om deze barokke overkapping te maken is brons gebruikt dat afkomstig is uit het dak van het Pantheon. De bijzondere baldakijn moest geplaatst worden boven de graftombe van de heilige Sint Pieter. De Baldacchino heeft een lengte van 20 meter. Onder de baldakijn vind je het grote altaar.

Baldacchino

2.5 Graftombes

Onder de kerk bevinden zich de graftombes. Er zijn tombes van verschillende koningen, koninginnen, pausen en kardinalen. Van de 100 tombes zijn er 91 van voormalige pauzen. Om het gedeelte met de tombes te betreden kun je de toegangsdeur gebruiken die je vindt bij de Sint-Andrew pilaar.

Bij de tombes onder de basiliek tref je ook een crypte. Hierin liggen overblijfselen en relieken van Sint Peter. Een bijzondere plaats die sinds 1979 te bezoeken is. De toenmalige paus, Paus John Paul II, heeft toen besloten dat de crypte toegankelijk moest worden voor publiek. Ook zijn eigen tombe is vandaag te bekijken.

2.6 Michelangelo’s indrukwekkende koepel

De graftombe van de heilige Sint Peter ligt precies onder de bijzondere koepel van de basiliek. Het prachtige plafond is ontworpen en geschilderd door niemand minder dan Michelangelo. Vier pilaren dragen de koepel. Aan de voet van iedere pilaar is een beeld te vinden van een belangrijke heilige: Sint Andrew, Sint Helena, Sint Longinus en Sint Veronica.

Koepel Sint-Pietersbasiliek

 

3. Sint-Pietersbasiliek openingstijden

  • De basiliek is iedere dag geopend.
  • Openingstijden in de winterperiode (oktober-maart): van 07:00 uur - 18:00 uur.
  • Openingstijden in de zomerperiode (april-september): van 07:00 uur - 19:00 uur.
  • Voor de koepel gelden andere openingstijden. Deze is in de zomer geopend van 08:00 uur - 18:00 uur en in de winter van 08:00 - 17:00 uur.

4. Sint Pietersbasiliek tickets bestellen

De Sint-Pietersbasiliek bezoeken is gratis. Om de koepel van de basiliek te betreden moet je wél betalen. Je kunt een toegangskaartje kopen om met de trap omhoog te gaan, of iets meer betalen zodat je met de lift naar de koepel kunt. Om alles uit je bezoek aan de basiliek te halen raden we je de huur van een audiogids aan. Een rondleiding met audiogids duurt ongeveer een uur en is verkrijgbaar in veel verschillende talen (waaronder Frans en Engels).

Onze tip: Je kunt jouw entreekaartjes met gegarandeerde toegang nu onlineboeken en je kunt bij aankomst direct naar binnen.

5. Zo vermijd je lange wachtrijen

5.1 Snelle toegang tot de basiliek

Bij een populaire bezienswaardigheid als de Sint-Pietersbasiliek horen vaak lange wachtrijen. Voor toegang tot de kerk moet je soms wel drie uur wachten! Daar heeft natuurlijk niemand zin in. Om te voorkomen dat je lange tijd in de rij moet wachten kun je de basiliek daarom beter ’s ochtends vroeg (voor 10:00 uur ) of wat later in de middag (na 15:00 uur) bezoeken. Er zijn ook speciale entreetickets verkrijgbaar waarmee je voorrang hebt op alle niet-betalende bezoekers. Heb je een tour met begeleiding geboekt? Ook dan heb je geluk en mag je sneller naar binnen dan anderen.

Tip: Je bezoekt Rome niet iedere dag en tijd verspillen in de rij is zonde! Reserveer een rondleiding met begeleiding of bestel een toegangsticket met gegarandeerde entree om snel naar binnen te kunnen.

5.2 De beste dagen om de basiliek te bezoeken

Hoewel de Sint-Pietersbasiliek iedere dag geopend is, zijn bepaalde dagen drukker dan andere. Wanneer je graag de paus wil zien, kun je de basiliek op woensdag of zondag bezoeken. De Paus houdt op woensdag meestal eenaudiëntie. Op zondag geeft hij een toespraak. Het is dan wel flink drukker in en om de basiliek! Voor een wat rustiger bezoek (zonder Paus) kun je deze dagen beter vermijden en de kerk bezoeken op één van de overige dagen.

5.3 Boek een slimme combinatie

Ben je van plan om op dezelfde dag het Vaticaans Museum in Rome te bezoeken? Doet dat dan voordat je naar de basiliek gaat. Vanuit de Sixtijnse kapel kun je het museum verlaten en helemaal teruglopen. Maar er is aan je rechterhand ook een deur die je vanuit de Sixtijnse kapel rechtstreeks bij de Sint-Pietersbasiliek brengt . Staat er bewaking? Dan mogen individuele bezoekers de doorgang helaas niet gebruiken. Tijdens een tour met begeleiding weet je wél zeker dat je door deze deur naar de basiliek kunt.

Mijn tip: Boek een stadspas Rome voor toegang tot veel verschillende bezienswaardigheden. Hiermee kun je o.a. naar het Vaticaans museum, de Sint-Pietersbasiliek, de Galleria Borghese en het Colosseum. Boek online jouw stadspas Rome om geld te besparen en wachtrijen te vermijden!

Wachtrij Vaticaans Museum

6. Routebeschrijving

6.1 Te voet

De Sint-Pietersbasiliek is vanuit het centrum goed bereikbaar. In slechts 25 minuten loop je van het Pantheon naar het Vaticaan. Ligt je vertrekpunt dicht bij het Colosseum, dan het een wandeling van zo’n 3 kwartier . Meer info? Check onze reisgids Rome.

6.2 Openbaar vervoer

Ook met het openbaar vervoer is de Sint-Pietersbasiliek goed bereikbaar. Opstappen kan op Piazza del Popolo bij de Flaminio halte, de Termini halte of stap bij de Trevi fontein op bij deBarberini halte . Vanaf daar reis reis je met oranje lijn A naar Ottaviano. Ga vervolgens in de richting van Via Ottaviano en loop in minder dan 10 minuten naar het Vaticaan.

6.3 Auto

Autorijden in Rome is geen pretje. We hebben het hier over één van meest drukke steden in Europa, met eveneens heel druk verkeer. Ben je een echte held op de weg en wil je tóch met de auto naar de Sint-Pietersbasiliek? Rijd dan naar Piazza di Santa Maria Alle Fornaci 26. Hier kun je parkeren in Garage San Pietro. Vanaf daar loop je in 15 minuten naar de Sint-Pietersbasiliek

7. Praktische info

  • Zorg dat je bij een bezoek aan het Vaticaan rekening houdt met de dresscode en bedek knieën en schouders. Neem voor je schouders eventueel een sjaal mee.
  • Het dragen van hoeden is niet toegestaan.
  • Paraplus, selfiesticks, grote tassen en tripods moet je bij binnenkomst achterlaten bij de garderobe.
  • Het nuttigen van zelf meegenomen eten en drinken is verboden.
  • Je zult flink wat stappen zetten (helemaal als je met de trap de koepel beklimt). Zorg dus voor stevig schoeisel, waar je lang mee kunt lopen.
  • Claustrofobisch of bang voor grote hoogtes? Sla een bezoekje aan de koepel dan liever over.
  • TIP: Boek je entreebewijs online. Je hoeft dan ter plekke niet in de wachtrij te staan en dat kan je werkelijk een paar uur tijd besparen!  

8. Video: Zo zien de koepel en het uitzicht er uit

Zie je er tegenop om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen? Dat geeft niets! Via dit filmpje kun je meekijken met iemand die de 551 traptreden beklimt. Ook het indrukwekkende uitzicht over Rome vanuit de koepel komt goed in beeld. Leuk als voorbereiding voor je bezoek of om achteraf aan vrienden en familie te laten zien!

9. Gratis stadswandeling Rome downloaden

Ga op ontdekkingstocht door Rome met onze gratis stadswandeling Rome. Hiermee kun je op je gemakje de stad verkennen! Wil je meer? Schaf onze reisgids Rome aan.

De drie stadswandelingen in deze gids brengen je langs vele bijzondere plekjes en bezienswaardigheden in Rome (maar liefst 81 toeristische trekpleisters!). Met onze reisgids Rome ga je goed voorbereid op pad en zie je gegarandeerd alle hoogtepunten van de Italiaanse hoofdstad.

Reviews en beoordelingen Sint-Pietersbasiliek

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Sint-Pietersbasiliek? Plaats je beoordeling

Ann Schellaert31 juli 2017

goeie uitleg , makkelijk te volgen

Laura7 februari 2017

Een heel interessante uitleg!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info