Andere bezienswaardigheden Hasselt: verborgen schatten

De basiliek, kathedraal, Japanse Tuin en meer

Ontdek alle bezienswaardigheden in Hasselt met onze wandeling door de stad. Vele kerkschatten kan je gaan bewonderen in de St.-Quintinuskathedraal. Waarom blijft Virga Jesse zo populair? En wie was toch het Heilig Paterke? Beetje moe na zoveel culturele kennisoverdracht? Zoek dan de kalmte en rust op van de Japanse tuin aan de rand van Hasselt. Elk seizoen getooid in een prachtig kleurenpallet. Lees meer

Een dagje Hasseltse bezienswaardigheden in één wandeling
  • Lastminutes en promoties in Hasselt

    Lastminutes en promoties in Hasselt

    Keuze uit meer dan 25 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Hasselt, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de duizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
    va. € 45 - Boek nu
  • Alle bezienswaardigheden in één wandeling
  • Ontdek de kerkschatten van Hasselt 
  • Virga Jesse blijft populair 
  • Maak kennis met het Heilig Paterke
  • Geniet van de kleuren in Japanse tuin
Gratis reisgids downloaden

Het refugiehuis van Herkenrode in het centrum van Hasselt was het ‘Stadspaleis’ en veilig onderkomen van de zusters van de abdij van Herkenrode. Dit was het eerste stenen gebouw van Hasselt en werd opgetrokken halfweg de 16de eeuw. Er was ook een tiendenschuur waar ze de 'belastingen' bewaarden. Landbouwers moesten een tiende van hun opbrengst als belasting betalen en dat werd dan hier ondergebracht. Na de Franse Revolutie werd het gebouw gebruikt als kazerne en daarom staat er nu een beeldje van een soldaat bij het gebouw. Het refugiehuis kreeg nog verschillende functies. Nu zijn er twee rechtbanken in ondergebracht.

De Sint-Quintinuskathedraal kreeg haar huidige uitzicht in de 15de en 16de eeuw, maar de oorsprong ligt ergens in het midden van de 13de eeuw. Onder de kunstwerken dienen zeker vermeld: het koorgestoelte uit 1549, een koorlezenaar uit 1536, heiligenbeelden vanaf de 15de eeuw, tal van kunstwerken vanaf de 16de eeuw. De belangrijkste kerkschat is de oudste torenmonstrans ter wereld (uit 1286), maar die wordt tentoongesteld in Het Stadsmus.

De Virga Jessebasiliek dateert uit 1729; ze wordt vooral bezocht omwille van het miraculeuze beeld van de Virga Jesse uit 1345. Je moet het op het pleintje stellen met een bronzen beeldje van de Langeman, een werk van de befaamde Hasseltse kunstenaar Robert Vandereycken, want de échte Langeman is moeilijker te vinden. Die komt enkel om de zeven jaar naar buiten én bij Blijde Inkomsten. Deze historische reus (15de eeuw) in volle wapenuitrusting deelt dan erwtensoep uit op dit pleintje; een traditie die mogelijk steunt op het feit dat er vroeger behoorlijk wat erwtenteelt was rond Hasselt.

In een populariteitspoll zou zelfs een bekend hedendaagse politicus het moeten afleggen tegen Valentinus Paquay (1828-1905), zalig verklaard in 2003 en beter gekend als het Heilig Paterke. Hij kan bezocht worden links vooraan in de Minderbroederkerk. Er is eveneens een klein museum over zijn levensverhaal. Hij heeft zelfs een website: www.heiligpaterke.com

Japanse tuin

Je bent op zoek naar een rustige groene zone? Dan is dit de locatie bij uitstek in hartje Hasselt. Alhoewel de tuin langs de ringweg ligt heb je weinig last van het geluid. Met zijn 25.000 m² is het de grootste Japanse tuin van Europa en is al meer dan 25 jaar oud (1992). 
De talrijke watervallen en het vele groen duwen het autogeluid weg. En dat is ook de bedoeling, in een Japanse tuin is het geluid van water heel belangrijk. Net zoals stenen belangrijker zijn dan het aanwezige groen. Groen vergaat, stenen blijven. De stenen van deze tuin komen uit het Ötztal (Oostenrijk), meer dan 3000 ton.

Een Japanse tuin zit vol symboliek. Een paar voorbeelden. Het pad naar het woonhuis ligt er niet comfortabel bij, dat heeft een bedoeling want zo moet je zich concentreren op je voeten en moet je alle andere gedachten bannen. 
Het meest heilige deel is de grote waterval. Het pad maakt daar dikwijls een hoek van 90 graden. Ook dat heeft een bedoeling. Omdat slechte goden hun voeten niet kunnen opheffen en geen hoeken van 90 graden kunnen nemen is het voor hen niet mogelijk om bij dit heilige deel te komen.

Het landschap in een Japanse tuin is licht glooiend, ook hier. De hellingen zijn kunstmatig aangelegd want in een Japanse tuin mag je er nooit dwars doorheen zien. Het moet bestaan uit aparte delen.
De bomen die er origineel stonden werden behouden want er zou een god in kunnen wonen. Eentje ging er dood tijdens de werken. Er werd een nieuwe naast gepland want als de dode boom omvalt dan kan de god verhuizen naar de nieuwe boom.

In de tuin staat een theehuis en een ceremoniehuis. Dat laatste kan je bezoeken. Beiden zijn opgebouwd uit originele materialen met aandacht voor gewoontes en symbolen. 
De vredesbel werd geplaatst in 2016 naar aanleiding van 150 jaar vriendschap tussen België en Japan.

Praktisch Japanse tuin
Website: www.visithasselt.be
Adres: Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt
Gps-coördinaten: 
N 050°56’07.1”    E 005°21’27.0”

Geopend van 1 april t/m 31 oktober (sluitingsdag: maandag)

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Andere? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info