Bezoek de Sint-Janskerk in Utrecht

Loop rond de Sint-Janskerk en bewonder de bezienswaardigheden

De Sint-Janskerk in Utrecht dateert uit de 11de eeuw en is samen met de Sint-Pieterskerk gebouwd. Origineel dus romaans maar door de talloze verbouwingen vertoont ze veel gotische trekjes. Ze heeft wel een bewogen geschiedenis achter de rug. Sedert eind 16de eeuw is de Sint-Janskerk een hervormde kerk (protestants) en werd ze zelfs gebruikt als bibliotheek en kazerne. Lees meer

Onopvallend zit Willibrordus op zijn paard met een kerk in de hand
  • Lastminutes en promoties in Utrecht

    Lastminutes en promoties in Utrecht

    Keuze uit meer dan 60 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Utrecht, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de duizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
    va. € 60 - Boek nu
  • Ontdek het standbeeld van de H. Willibrordus
  • Ook Anne Frank is hier vereeuwigd
  • In de kerk kan je een feestje bouwen
  • Bewonder het prachtige wapenschild
  • Sta versteld bij het portaal van de Statenkamer
Gratis reisgids downloaden

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk in Utrecht dateert uit de 11de eeuw en is samen met de Sint-Pieterskerk gebouwd. Origineel dus romaans maar door de talloze verbouwingen vertoont ze veel gotische trekjes. Ze heeft wel een bewogen geschiedenis achter de rug. Sedert eind 16de eeuw is het een hervormde kerk (protestants) en werd het zelfs gebruikt als bibliotheek en kazerne. Ze is al een paar keer gered van de sloop, is al een toren kwijt en kan nu ook gebruikt worden voor concerten, feestjes en andere evenementen. Kijk op www.kerkenkijken.nl  of en wanneer de kerk geopend is en ook voor heel veel extra informatie over deze kerk.

Voor de kerk staat een klein beeldje van Anne Frank. Links van de kerk boven de deur van een klein gebouw is er een prachtig wapenschild te zien. Hier was de hoofdwacht gehuisvest van de Staten van Utrecht. Ga nu naar de overkant van dit plein en dan zie je een prachtig portaal. Daar was vroeger de Statenkamer. In de late middeleeuwen zetelden hier edelen, geestelijken en bewindslieden van de stad en omliggende regio's. Zij beslisten over de belastingen en alles wat met het bestuur van een regio of stad te maken heeft. Het spreekt vanzelf dat alleen invloedrijke personen deel uitmaakten van deze vergadering. Ze kenden hun hoogtepunt in de 15de eeuw. Vanaf de eerste helft van de 16de eeuw werd hun macht beperkt tot ze vervangen werden door een andere bestuursvorm. 

Opvallend is het grote standbeeld van Franciscus Cornelis Donders. Hij was een hoogleraar die heel wat vooruitgang geboekt heeft in de ooggeneeskunde. De locatie van dit standbeeld is niet toevallig, je bevindt zich tussen gebouwen van de universiteit. Stap nu even verder tot bij het kruispunt met centraal een driehoekig pleintje. Daar zie je de Heilige Willibrordus gezeten op een paard met een kerk in zijn hand. Hij reisde veel om de volkeren te bekeren tot het christendom en heeft zich tenslotte in Utrecht gevestigd rond 715. Hij werd uiteindelijk begraven in de abdij van Echternach in het Groothertogdom Luxemburg. Maar in de Dom werden er steeds een aantal relieken van hem, zoals een stukje bot, bewaard.

Reviews en beoordelingen Sint-Janskerk

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sint-Janskerk? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info