Bezienswaardigheden Salzburg

De barokke kathedraal domineert de omgeving

Begin je verkenning van Salzburg bij het beeld van haar meest beroemde zoon, Wolfgang Amadeus Mozart, op de Mozartplatz.

De barokke Dom domineert de omgeving sinds de eerste helft van de 16de eeuw. In het interieur speelt marmer een hoofdrol. De doopvont waar Mozart gedoopt werd is in romaanse stijl. Neem je tijd om de mooie schilderijen en beelden te bewonderen. Specifiek voor het orgel van deze kathedraal schreef Mozart als hoforganist diverse werken.Het Salzburger Glockenspiel is een klokkenspel gegoten op het einde van de 17de eeuw in Antwerpen. In 1702 kreeg het spel met 35 klokken een vaste stek in Salzburg. Sindsdien luidt het nog dagelijks. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Dom 
 • Museum Neue Residenz
 • Kajetanerkirche
 • Festung Hohensalzburg
 • Sankt-Peter Friedhof
 • Pferdeschwemme
Gratis reisgids downloaden

Het Salzburg Museum Neue Residenz (www.salzburgmuseum.at) toont de geschiedenis van de stad en heeft daarbij veel aandacht voor de artistieke aspecten. Je leert er onder meer dat Mozart niet de enige hoogvlieger was, Paracelsus bijvoorbeeld was er ook eentje.

Waar nu de Kajetanerkirche staat, stond er in de 12de eeuw al een kerk, toen toegewijd aan de H. Anna. Later werd hier het zogenaamde Raplbad opgericht, een badhuis waar Paracelsus op de hem eigen wijze de geneeskunde beoefende. In de 17de eeuw kwam op deze plaats een seminarie, later aangevuld met de huidige kerk, die gewijd werd aan de heiligen Cajetanus en Maximilianus. Oostenrijkse en Italiaanse barokkunstenaars mochten hun creativiteit tonen bij de aankleding van het interieur.

Vooraleer de Sankt Erhardkirche gebouwd werd op het einde de 17de eeuw was er op deze locatie een hospitaal voorbehouden aan mensen verbonden met de Dom. Ook in deze kerk viert de barokstijl hoogtij, met veel aandacht voor het leven van de patroonheilige.

Zoals de naam al aangeeft is de Stifftkirche Nonnberg de abdijkerk van het  Nonnberg klooster. De oorsprong van het klooster gaat terug tot het jaar 714 en het is daarmee het oudste vrouwenklooster in de Duitstalige landen. De kerk, in laatgotische stijl dateert van het einde van de 15de eeuw.  Onder het koor zijn romaanse muurschilderingen uit de 12de eeuw; overblijfselen van een oudere kerk op deze plaats.

Een bezienswaardigheid die al uit de verte ziet is de Festung Hohensalzburg. De grondvesten ervan werden gelegd 1077, toen de aartsbisschop van Salzburg een veilige plaats zocht tegen de bedreigingen van de hogere adel uit het zuiden van het huidige Duitsland. Geleidelijk aan groeide het optrekje uit tot de permanente verblijfsplaats voor de Salzburger aartsbisschoppen, die er verbleven tot het einde van de 15de eeuw.

Aan de voet van de Mönchberg werd eeuwen geleden het Sankt-Peter Friedhof aangelegd. Vaak wordt het kerkhof gewoon Peterfriedhof genoemd. Vooral vooraanstaande stadsbewoners vonden een laatste rustplaats op dit bijzondere kerkhof. In de rotswanden van de berg zijn catacomben uitgehouwen waarin overledenen uit de vroegchristelijke tijd op de eeuwigheid wachtten.

De Stifftkirche Sankt Peter was oorspronkelijk een romaanse basiliek, maar in de 17de en 18de eeuw werd ze stevig gemoderniseerd en voorzien van een nieuwe koepel. Binnen heb je bij het fraaie smeedijzeren hekken een prima overzicht van de combinatie van romaanse en barokke kunst. Bewonder ook de muurschilderingen op het gewelf, die het leven van de patroonheilige uitbeelden.

In 1223 werd de toenmalige romaanse Franziskanerkirche ingewijd. Ondanks verbouwingen en restauraties in de loop der jaren behield de fraaie kerk toch nog wat van haar oorspronkelijke karakter. Let ook op de stervormige nerven in het koor.

Pferdeschwemme is een mooi woord voor paardendrinkfontein. In 1695 liet een aartsbisschop deze drenkplaats bouwen voor zijn paarden, die toen vlakbij verbleven op de plaats waar nu het Festspielhaus staat. De beeldengroep (de Paardentemmer) en de fresco’s hebben allemaal betrekking op paarden. De tunnel links onder de Mönchberg dateert al van 1767.

Reviews en beoordelingen Bezienswaardigheden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Salzburg? Plaats je beoordeling

Jacquemyn Annie17 mei 2018

Informatie over de verschillende monumenten is goed. Het zou handig zijn mocht er een uitgestippelde wandeling opgenomen wordt in de gids. Ook zou het praktisch zijn om mogelijke parkings te vermelden. Bij voorbeeld recht tegenover de ingang van de Mirabelgarten is er een ondergrondse parking die 24 op 24 geopend is.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info