Checklist voor wintervakantie met de auto

Checklist voor wintervakantie met de auto

We hebben al enkele dagen en nachten gekregen waarop de toestand van de wegen er winters bijlag. Chauffeurs die winterbanden lieten monteren zullen dan zeker méér grip hebben gevoeld. Maar wat als je met de wagen op wintersport vertrekt? Zijn winterbanden verplicht? En wat moet er absoluut zeker nog mee bij de bagage? Lees hier beknopt waar je best aan denkt vooraleer je vertrekt richting de sneeuwlandschappen.

Winterbanden

Winterbanden zorgen voor een véél betere grip. Ideaal dus op winterse wegen, maar wist je dat je flink kan beboet worden als je zonder winterbanden rijdt in landen waar het verplicht is? Niet alleen is er de boete. Veroorzaak je schade als gevolg van geen winterbanden op te hebben, dan word jij aansprakelijk gesteld. Klik hier voor de situatie in Duitsland.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen moeten áltijd opgelegd worden als er veel sneeuw op de wegen ligt. In veel wintersportgebieden zijn ze dan ook verplicht. Als je een blauw verkeersbord ziet met sneeuwkettingen erop, dan zorg je er maar best voor dat je de kettingen in de auto liggen hebt en ze als de bliksem monteert.

Verbanddoos 

In veel Europese landen is het verplicht om een verbanddoos in de wagen te hebben. Berg ze niet ergens onderin diep in de koffer maar op een altijd bereikbare plek.

Gevarendriehoek en veiligheidshesje

Bij pech of erger, een ongeval, dien je altijd de gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. Zo maak je er de andere weggebruikers attent op dat je daar niet voor je plezier staat en verhoog je je eigen veiligheid. Doe je dit niet en je wordt aangehouden, zwaait er een hoge boete. Trek ook het veiligheidshesje aan om je eigen zichtbaarheid te verhogen.

Alcoholtester 

Bij een controle in Frankrijk moet je een ongebruikte alcoholtesters kunnen voorleggen. Maar weet, sinds 2013 kan je (officieel althans) hiervoor niet meer beboet worden.

Vignet op de voorruit

Ga je op wintersport naar Oostenrijk of Zwitserland, dan heb je een vignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden. Die moet je kleven op je voorruit. Vooraf kan je het online aanschaffen of aan de grens kopen.

Verzekeringen

Een autoverzekering, die heb je sowieso. Ook gedacht aan een reisverzekering? Neem dan wel eentje met wintersportdekking. Zo ben je beschermd tegen o.a. ongeval, ziekenhuisopname, diefstal, vervroegde terugkeer, …

Lees meer tips op Pricewise.
Copyright kaart: Pricewise, foto: Fotolia.com

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

 • Met Thalys Sneeuw op wintersport

  Met Thalys Sneeuw op wintersport

  va. € 59 -

  Opstapplaatsen in Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Van eind december tot einde maart, brengen Thalys Sneeuwtreinen je elke zaterdag naar de mooiste skigebieden van de Franse Alpen/ Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plagne, Landry of Bourg-Saint-Maurice !
 • Wintersport chalet

  Wintersport chalet

  va. € 275 -

  Chalets en appartementen voor 2 tot 50 personen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Ook mogelijkheid met skipas, wellness en catering.
 • Sunweb wintersport

  Sunweb wintersport

  va. € 244 -

  Bij Sunweb.be: gratis sneeuwgarantie, begeleide gezinsvakanties en voor 85% gegarandeerd de goedkoopste wintersportvakantie, gebruik de prijzenvergelijker. Ook Mini Ski en midweek met luxe bus of eigen vervoer.
 • Neckermann wintersport-20%

  Neckermann wintersport

  va. € 217 -

  Heb je een hotel bij Neckermann gekozen, dan zie je aan de icoontjes welke Ski Service je kan bijboeken: skimateriaal, skipas of skilessen. Deze Ski Services maken je skivakantie nog voordeliger. Geniet ook van hun promoties die kunnen gaan tot 30% korting op je skivakantie.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info