Winterbanden in Duitsland: verplicht gebruik

Ook M+S banden vallen onder deze regeling

In 2010 werd in Duitsland een wet gestemd die definitief de regeling rond winterbanden in een wetgevende regeling giet. Deze wet is dus ook van toepassing voor toeristen die Duitsland bezoeken, al was het maar tot Aken. De boete kan oplopen tot 100 euro of meer voor wie niet met gepaste banden rijdt en de hinder die dat veroorzaakt. Toch belangrijk om weten is dat 'winterbanden' een ruime omschrijving kreeg en M+S ook onder deze regeling vallen.

Wanneer is deze wet van toepassing?

De wet geldt bij gladheid door sneeuw, sneeuwpap (smeltende sneeuw), gladde wegen of gladijs. Er is dus geen periode voorzien in de wet. Dus van zodra de mogelijkheid bestaat van gladde wegen. Dan moet elk motorvoertuigen uitgerust zijn met banden waarvan het loopvlakpatroon, de rubbersamenstelling of de structuur is ontworpen voor deze winterse omstandigheden (winterbanden). Een vertaling van de weersomstandigheden geeft de volgende situaties waarin deze wet van toepassing is: sneeuw, hagel, ijsregen, sneeuwstormen of aanvriezende mist of regen. Of het nu vriest of niet maakt niets uit. De wetgever heeft dus geen periode op de wet geplaatst zoals in andere landen wel het geval is. Wie in oktober in de bergen van Beieren vertoeft zal al best uitgerust zijn met 'winterbanden'.

In de originele tekst is dit het volgende: "Bei Schneeglätte, Schneematsch, Reifglätte oder Glatteis darf ein Kraftfahrzeug nur mit Reifen gefahren werden, deren Laufflächenprofil, Laufflächenmischung oder Aufbau für die genannten winterlichen Straßenverhältnisse ausgelegt sind (Winterreifen)."

  • Is de wet altijd van toepassing?
  • Wat zijn nu precies winterbanden?
  • Wat zijn de uitzonderingen?
  • Verschil tussen M+S en winterbanden?
  • Zijn sneeuwkettingen toegelaten?

Wat zijn nu 'winterbanden'?

De nieuwe wettekst omschrijft duidelijk wat winterbanden zijn. Dit zijn alle banden waarvan het design is ontworpen om betere rij- en tractievermogen te hebben op sneeuw dan zomerbanden. De wet stipuleert dat de volgende banden aan die eisen voldoen: banden met het kenmerk M+S of het symbool dragen van een sneeuwvlokje of all-weather en all-season banden.

Zijn er uitzonderingen?

Voor personenwagens zijn er geen uitzonderingen, zelfs een 4x4, terreinwagen of SUV moeten beantwoorden aan die vereiste. Dat is ook het geval voor leasingvoertuigen en huurwagens. Opgepast winterbanden moeten op alle assen geïnstalleerd worden, dus niet alleen op de trekas.

Wat is het verschil tussen M+S en winterbanden?

M + S-banden (Mud and Snow) kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar ze presteren in sneeuw minder goed dan echte winterbanden. Winterbanden verslijten iets meer op warme dagen, maar minder op koude dagen. Winterbanden blijven hun nut behouden zo lang ze een profieldiepte van 4 mm hebben.

Zijn sneeuwkettingen toegelaten?

Sneeuwkettingen zijn verplicht van zodra het verkeersbord met de afbeelding van een sneeuwketting is geplaatst. Deze moeten steeds op de trekas zijn aangebracht. Sneeuwkettingen zijn ook toegelaten op wegen waar dat bord niet is geplaatst, tenminste als er voldoende ijzel of sneeuw ligt. De maximum aanbevolen snelheid is 30 km/u met kettingen, maximum is 50 km/u toegelaten in Duitsland maar dan loop je veel risico op koetswerkschade en kapotte kettingen. Aanbevolen is bij risico op veel sneeuw om een shop bij te hebben.

Alle wetteksten op het Duitse verkeersportaal: www.verkehrsportal.de

Reviews en beoordelingen Winterbanden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Winterbanden? Plaats je beoordeling

MUSSLY8 januari 2016

vind ik persoonlijk zeer goed als de temp onder de 7 graden is

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info