Gouda, van kaas tot curiosa

Gouda, van kaas tot curiosa

Gouda breidt uit, niet qua oppervlakte maar vanaf deze zomer kan je er als bezoeker mee genieten van een extra toeristische attractie. Elke week van 6 juni tot 12 september 2018, vindt voortaan op woensdagen op het marktplein van Gouda een antiek- en curiosamarkt plaats. Met ook al de overbekende kaasmarkt op donderdag lijkt ons dit een gedroomde gelegenheid om er meteen een leuke meerdaagse van te maken. Aan bezienswaardigheden immers geen gebrek in Gouda, één van de meest gezellige steden in Zuid-Holland.

Nieuw! Antiek- en curiosamarkt

Vanaf begin juni tot half september krijgt het historische marktplein van Gouda een ander uitzicht tijdens ‘Gouds Montmartre’. Wie Gouda al eens bezocht, of je kent het van beelden, weet dat die markt op donderdagochtend een beetje geel kleurt omdat die dan volgestouwd ligt met de kaasbollen. Die moeten vanaf deze zomer op woensdagen plaatsmaken voor marktstalletjes waar je allerlei antieke hebbedingetjes en curiosa zal vinden. Het is een uitbreiding van de talrijke winkeltjes in de buurt van het marktplein met brocante en andere snuisterijen. Het wordt meteen de grootste openlucht antiek- en curiosamarkt die je kan vinden in Nederland. 
Gouds Montmartre, Antiek- en curiosamarkt: elke woensdag, van 6 juni tot en met 12 september 2018 op de historische Markt.

Kaasmarktdonderdag

Van uit de middeleeuwen tot in 1987 was het nog puur uit ambachtelijke noodzaak. Sindsdien bestaat de Gouda Kaasmarkt nog als toeristische attractie. Eentje die steevast op donderdagvoormiddag vanaf april tot eind augustus een groot aantal kijklustigen naar het plein tussen de Kaaswaag en het stadhuis brengt. Je ziet dan de kaasboeren nog in hun traditionele outfit, de ‘kaasmeisjes’, maar vooral de rijen lang uitgestalde kaasbollen. 
Gouda Kaasmarkt: elke donderdagvoormiddag van 10.00 tot 12u30, nog tot 30 augustus 2018 (behalve op Hemelvaartsdag 10 mei) op de historische Markt.

Wat nog in Gouda?

Gouda biedt nog véél meer dan kaas. Wandelen in de historische binnenstad met zijn middeleeuwse steegjes en die typische Hollandse huizen voelt erg gezellig aan. Onderweg vind je die leuke winkeltjes, historische gebouwen, musea met boeiende thema’s. Je kan genieten van een Goudse stroopwafel, een streekbiertje. Gouda is tevens bekend voor zijn aardewerk, de pijpen, ...

300 te zien!

Je hoeft ze niet allemaal te tellen, maar het zijn er inderdaad 300, het aantal monumenten die je in Gouda kan vinden. De Sint-Janskerk, groot door haar lengte, heeft binnenin óók een bijzondere bezienswaardigheid met de ‘Goudse Glazen’, gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw. Het stadhuis is een prachtvoorbeeld van gotische architectuur (halfweg 15de eeuw). Het interieur toont wandtapijten onder meer.

Over de geschiedenis van de stad, over het Gouds keramiek (Gouds Plateel) verneem je alles in het Museum Gouda. Wat je in het ‘Kaas- en Ambachtenmuseum’ in de Goudse Waag aangeboden krijgt, laat zich makkelijk raden: de geschiedenis van het kaasgebeuren in Gouda. Je vindt er ook het VVV Gouda. In het Verzetsmuseum Zuid-Holland komen tal van thema’s aan bod die toen in tijden van oorlog met de voeten werden getreden en dat vandaag nog altijd doen. In ‘De Vergulde Kaars’ leert men je hoe je zelf kaarsen kan maken. Méér ambachten krijg je gedemonstreerd in de ‘Pottenbakkerij-Pijpenmakerij Adrie Moerings’. Je wil graag Gouda ontdekken vanop het water? Een rondvaart over de grachten laat je Gouda ánders zien (vanaf april tot half oktober).

Een beetje beweging zoek je in Gouda? Doe dan mee aan een fietstochtje. Via knooppunten kan je kiezen uit drie routes, met of zonder gids. De KoeKaasRoute is er zo eentje of de Boerenkaasroute. Je merkt het, zelfs fietsend hoef je niks te missen van de kaas die Gouda zo bekend maakte. Voor meer info kan je terecht op de website van Gouda, kijk onder Fietsroutes.

Veel meer over Gouda lees je op deze website: www.welkomingouda.nl

Foto: Shutterstock.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info