Tongeren: opening Teseum en Kroningsfeesten

Tongeren: opening Teseum en Kroningsfeesten

In Tongeren kan je sinds kort op de erfgoedsite van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het klooster naar het nieuwe museum Teseum. Zowat alles wat Tongeren aan kerkschatten heeft verzameld, kan je nu in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte gaan bewonderen en kreeg dus de naam Teseum mee. Vroeger kon je al tal van deze religieuze voorwerpen in de basiliek bekijken.

Teseum, nieuwe huisvesting voor kerkschatten van Tongeren

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren is altijd al een blikvanger geweest. Het is één van de mooiste gotische kerkgebouwen van het land. De kerk is als een museum met de prachtige schilderijen en beeldhouwwerken. Met het Teseum krijg je er nu dus een extra bezienswaardigheid bij. Via de vroegere kapittelzaal van het kloostercomplex kom je het nieuwe museum binnen. De kerkschatten worden tentoongesteld op de bovenste verdieping die je via een romaanse toren kan bereiken. Zowat alle denkbare objecten die met religie te maken hebben, kregen een plaatsje in Teseum. Kelken, monstransen, kerkgewaden, koorboeken, manuscripten, … kortom, een bijzonder uitgebreide en rijke verzameling. 

Om het overzichtelijk te houden, heeft men geopteerd om met verschillende thema’s te werken. Zo start je met het prille begin van het christendom in Tongeren in de Romeinse tijden, toen nog Civitas Tongrorum. Pronkstuk van de schatkamer is een waardevolle collectie van reliekhouders. Verder kan je in een afdeling bijleren over wat een kapittel is en wie nu die kanunniken eigenlijk waren. Er is een thema rond de (kerk)muziek die in de middeleeuwen werd gespeeld en je verneemt heel wat details over de Tongerse Kroningsfeesten

Nog meer in 2018

Door de uitleg bij de objecten krijg je een beter zicht op het gebruik en de betekenis van de kerkschatten. De rode draad doorheen de collectie is de aanwezigheid van relieken. Een reliek is een voorwerp van een heilige of effectief een stukje bot of ander lichaamsdeeltje.  

Aansluitend kan je ook een passage meepikken in de Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw en de mooie kloostertuin. De kloostergang is trouwens het enige overblijfsel van het vroegere kloosterdomein. Tegen de wanden zie je grafplaten van kanunniken. Aan een andere zijde van de kloostergang bevinden zich gotische kapellen uit de 14de en 15de eeuw. 
We geven nog mee dat in 2018 de erfgoedsite van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek nóg andere schatten zal prijsgeven. Dan zullen restanten van een aantal kerken en Romeinse bouwwerken die nu nog onder de vloertegels van de basiliek verborgen zitten, worden blootgelegd. 

Praktisch

Teseum, Museumkwartier 2 (Vrijthof), 3700 Tongeren.
Van dinsdag tot vrijdag: 10.00 – 17.00 u. In het weekend en op feestdagen van 10.00 – 18.00 u. Op maandag gesloten. Meer info op www.teseum.be 
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Audiogids beschikbaar.
Download onze stadswandeling in Tongeren.

Kroningsfeesten van Tongeren 

Om de zeven jaar vinden in Tongeren de Kroningsfeesten plaats. Dit is een religieuze ommegang waarbij de relieken die in de Schatkamer vroeger en nu dus in het Teseum uitgestald staan aan het grote publiek worden getoond. In 2016 is het de 18de editie. De processie trekt door de Tongerse straten op zondag 3 en zondag 10 juli 2016 om 15.00 u en op dinsdag 5 en vrijdag 8 juli 2016 om 19.00 u. Elke avond van de ommegang wordt afgesloten met een Kroningsavondspel op het podium voor de OLV-Basiliek. Daarin wordt het leven van de H. Maria getoond uitmondend in een apotheose wanneer het polychrome beeld van O-L-Vrouw Oorzaak-Onzer-Blijdschap uit de basiliek gedragen wordt onder gezang van de duizenden aanwezigen. Ruim 10% van de Tongerse bevolking neemt deel aan de ommegang. De straten zijn dan sierlijk verlicht en bebloemd. Meer info op www.kroningsfeesten.be 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info