Vendée, 8 tips waarom er heen?

Vendée, 8 tips waarom er heen?

De Vendée? ‘Bretagne ligt ten noorden en Bordeaux ten zuiden en met de kust aan de ene zijde zal er wel één en ander te zien zijn.’ Als je kennis over het departement de Vendée niet verder reikt, dan is het misschien hoog tijd om die regio beter te leren kennen. De Vendée staat immers voor ongerepte schoonheid, zijn eilandjes, zijn mooie stranden en populaire badplaatsen, zijn ongekende uitzonderlijke fauna en flora ten westen en trek je het binnenland in, dan zijn daar de charmante dorpjes en het heuvelend landschap. Wist je trouwens dat de start van de Ronde van Frankrijk 2018 in de Vendée plaatsvindt? Al voor de 6de keer. Je zal dus vanuit je zetel zeker beelden zien in juli 2018 van de Vendée. Misschien raak je dan nog méér overtuigd. In 8 tips lees je hier waarom wij vinden dat je naar de Vendée moet om er enkele vrije dagen door te brengen.

Tip 1: Adembenemende natuur

Prachtige panorama’s met de zee op de achtergrond. Je kijkt je ogen uit op wonderen van de natuur: grillige op ruïnes lijkende rotsformaties, wild schuimend water dat uit het ‘Duivelsgat’ opspat, de Corniche Vendéenne. Dat laatste is een aaneenrijging van natuurfenomenen die jaar na jaar nog van uitzicht veranderen door de kracht van wind en water. Eerst wat kennis vergaren over strand, duinen, bos en de oceaan en daarna met een Ipad een wandeling maken en zélf naar de natuur anders gaan kijken. Dat doe je in het Biotopia bezoekerscentrum in Notre Dame de Monts.

Tip 2: Wat een kustlijn!

Wandel of fiets de kustlijn af tussen St-Hilaire-de-Riez tot Île de Noirmoutier. Een waaw-gevoel zal je daarbij constant begeleiden. Nu liggen er in de baai moerasgebieden en grote weiden met tussenin kanaaltjes. Vroeger lagen hier nog eilandjes. Onderweg kan je ook nog wat meer kennis opdoen over een ‘bourrine’ of een ‘salorge’. Of je klimt naar een uitzichtpunt bij een waterreservoir. In dorpjes kan je wat mondvoorraad opslaan en dan gaan picknicken met een fantastisch uitzicht. Klinkt toch super?

Tip 3: Eilandengevoel

De natuur heeft gelukkig niet alle eilandjes voor de kust van de Vendée opgezwolgen. Ga Île de Noirmoutier eens bezoeken. Ok, je hebt gelijk. Sinds er een brug is met het vasteland kan je niet meer spreken van een écht eiland. Maak er een wandeling langs kreken omringd door bos, ga er zeeleeuwen spotten, bezoek er een kasteel, leer er meer over zoutpannen, er liggen verschillende fietsroutes op het eilandje, de zon schijnt er méér dan je zou denken, enz. Trouwens, van fietsen gesproken. De Ronde van Frankrijk bezoekt Noirmoutier in 2018 bij de start van het wielerspektakel. Je leest er meer over in onze extra tip.

Île d’Yeu ligt op minder dan 20 kilometer van de kustlijn. Niet groot, amper 23 km², maar wat een schoonheid tref je er! Geen wonder dat toerisme het hoofdaandeel is qua inkomsten. Plage de la Grande Conche, Côte Sauvage,  … klinkende namen voor adembenemende kusten met fijn zand, kliffen, kreken, een eenzame kapel, een ‘bevende’ rotsblok en zoveel meer.

Tip 4: terug naar de middeleeuwen

De Vendée ligt werkelijk bezaaid met kastelen, met pareltjes van cultureel erfgoed, met ‘petit cité de caractère’ zoals dat zo mooi klinkt in de Franse taal. In Apremont overheerst een burcht uit de 16de eeuw boven een heuvel het landschap en de vallei. Wandelen in dit middeleeuwse stadje is een verademing. In Saint-Sulpice-le-Verdon vind je Logis de la Chabotterie dat het midden houdt tussen een kasteel en een hoeve (‘logis’). Je kan er twee tentoonstellingen bezichtigen, een over de boerenopstand, beter bekend als de Vendée-oorlogen en een andere leidt je langs een parcours van historische kamers met muziek, tekst op de oren. Daarna wat uitwandelen in de tuinen. Tijdens het hele jaar animaties en evenementen op het programma, kijk op http://chabotterie.vendee.fr

Vouvant is een dorp met een middeleeuws verleden. Je vindt er nog sporen van bij een poort, de pont Romain, een wasplaats, een kruidentuin. In de omgeving kan je heerlijk genieten van het woud van Mervant.

Tip 5: Vendée vroeger en nu

Wil je je verdiepen in de geschiedenis van de Vendée, dan is het l’Historial de La Vendée jouw bestemming nabij Les Lucs-sur-Boulogne. Je leert er over de 7000 jarige geschiedenis, boeiend gebracht langs een interactief parcours. Daar krijg je een uitgebreide voorstelling van de   Vendée oorlogen die zich afspeelden eind 18de eeuw tussen les Blancs en les Bleus.

Tip 6: Hoofdstad voor en na

Fontenay-le-Comte is altijd de hoofdstad geweest van de Vendée tot de periode van de Franse revolutie. Hoofdstad of niet, het is er nog altijd aangenaam flaneren in de oude stadskern. Enkele bezienswaardigheden zijn de Fontaine des Quatre-Tias, de Place Belliard, het Parc Baron. Op ‘n boogscheut van de oude stad ligt het renaissance kasteel Terre-Neuve uit de 16de eeuw. 

La Roche-sur-Yon nam de titel van hoofdstad over wat men te danken heeft aan Napoleon. Hij maakte er een militair centrum van. Als eerbetoon vind je op de Place de la République een ruiterstandbeeld van de keizer. Op de Place de la Vieille Horloge kan je enkele oude huizen zien. De kerk Saint-Louis heeft een imposant trompe d’oeil. Veel toeristen bezoeken de Haras de la Vendée, een paardenstoeterij. Tijdens het ganse jaar kan je er genieten van shows met paarden. Raadpleeg de website  http://haras.vendee.fr

Tip 7: Met bestemming zon

Om te genieten van strand en de zee kan je zomaar ergens langs de Atlantische Zee een plekje zoeken maar dé badstad van de Vendée is Les Sables-d’Olonne waar prachtige stranden liggen. De kuststrook is er breed en 4 kilometer lang. Het strand van Les Sables wordt in de zomermaanden werkelijk druk bevolkt, maar waarom niet een andere rustigere periode uitkiezen? Trouwens, om even de drukte op het strand te mijden, kan je naar het oude stadsgedeelte waar je in de wijk La Chaume mooie huizen vindt. Een prachtig uitzicht bekom je van op de vuurtoren Tour d’Arundel. Unieke schelpen zijn te bezichtigen in Musée du Coquillage. En wat kennis over folklore, wat hedendaagse kunst zie je in de Abbaye de Ste-Croix. Verveling in Les Sables-d’Olonne bestaat dus niet.

Tip 8: Puy du Fou

Puy du Fou is een recreatiepark ter hoogte van Les Epesses op goed 60 km rijden van La Roche-sur-Yon. Je krijgt er vanaf april tot begin november (ook geopend eind november tot 23 december) grote en kleine spektakels geserveerd in schitterende grootschalige decors. Hier worden acts en gebeurtenissen uit het verleden gespeeld waardoor je nu tussen de Romeinen loopt en een uur later Vikingen op je weg vindt. Er zijn ‘s avonds lichtshows, Je kan er naar een dierenpark, wandelen over diverse aangelegde wandelparcours, enz. Kijk snel naar www.puydufou.com

EXTRA TIP: Tourstart 2018 in de Vendée

De rittenwedstrijd de Tour de France start op 7 juli 2018 in het departement Vendée en dat al voor de zesde maal. Het laatst gebeurde dat in 2011. De Tour slaat voor twee dagen zijn kamp op in de Vendée. De openingsrit start op het eiland Noirmoutier, trekt langs Saint-Gilles-Croix-de-Vie en Les Sables-d’Olonne om te eindigen in Fontenay-le-Comte. Daags nadien zondag 8 juli trekt het peloton zich op gang vanuit Mouilleron-Saint-Germain, een piepklein dorp ten noorden van Vouvant. Het dorpje mag als startplaats dienen om twee van zijn inwoners te eren (regeringsleider Georges Clemenceau tijdens de Eerste Wereldoorlog en Jean de Lattre de Tassigny, bevelhebber van het Franse leger in 1945) maar ook omdat het veel geld veil had uiteraard om de Tourstart binnen te halen. De finish ligt in La Roche-sur-Yon, hoofdstad van de Vendée.

De eerste etappe op het eiland Île de Noirmoutier gaat dit keer niet over de beruchte Passage du Gois, een ‘zeeweg’ van 4,5 kilometer die twee keer dagelijks overstroomt door het spel van eb en vloed. In 1999 kwamen daarbij een grote groep ten val omdat de ‘dijk’ er nog te glibberig bij lag. Dat zal dus nu niet gebeuren. De Tourkaravaan wordt over de brug gestuurd die het eiland met het vasteland verbindt.

De Tourstart biedt een unieke gelegenheid om twee vliegen in één klap te slaan: én de beleving van de start van de Ronde van Frankrijk én de kans om tegelijk het departement Vendée beter te leren kennen. Lees hier meer over het hotelaanbod

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info