Vendée: St-Hilaire-de-Riez tot Île de Noirmoutier

Veel afwisseling in de natuur

Langs de kustlijn vanaf St-Hilaire-de-Riez tot Île de Noirmoutier kan je flink wat beleven. Deze strook is de perfecte plaats voor één of meerdere uitstappen. Het gebied wordt ook het Marais Breton-Vendéen genoemd. Vroeger lagen hier kleine eilandjes in een baai, maar die slibde langzaam dicht. Lees meer

Ontdek de indrukwekkende natuur van St-Hilaire-de-Riez en maak er prachtige wandelingen.
  • Bezoek de 80 meter hoge watertoren
  • Geniet van schitterende panorama’s
  • Maak een fietstocht in de natuur
  • Ga via het wandelpad naar Pey de la Blet
Gratis reisgids downloaden

 De gronden veranderden geleidelijk in moeras (marais, Fr) en in weiden. Er werden overal tussenin kanaaltjes aangelegd. Dit maakt Marais Breton-Vendéen tot een zeer interessante plek en een van de bezienswaardigheden in deze omgeving. 

 St-Hilaire-de-Riez

Je verblijfplaats biedt al meteen een eerste bezienswaardigheid. De kerk heeft een renaissance klokkentoren en het interieur is in barokke stijl. Je vindt er drie polychrome stenen retabels uit de 17e eeuw. Het inwonersaantal van St-Hilaire-de-Rez wordt geschat op ongeveer 10 000. Tijdens de zomer mag je dit echter met 10 vermenigvuldigen. Kijk voor meer info op: www.sainthilairederiez.fr

St-Gilles-Croix-de-Vie

Deze stad heet weliswaar St-Gilles-Croix-de-Vie, maar er zijn wel degelijk twee aparte stadsdelen. Er is enerzijds St-Gilles, de badplaats met een drukke bezetting tijdens de zomermaanden, voornamelijk op de stranden van La Garenne en Boisvinet.  En daarnaast is er Croix-de-Vie, waar een vissershaven ligt (sardien- en tonijnvangst). Tussenin ligt de monding van de rivier de Vie. Hier staat ook de enige overblijvende conservenfabriek van de Vendée, gevestigd waar de lokaal geviste sardienen worden ingeblikt. En je kan de watertoren bezoeken, met een lift ga je naar 80 m hoogte, waar een glazen rotonde je laat genieten van schitterende panorama’s.

Ecomusée de la Bourinne du Bois-Juquaud

Een vroegere woning, goed beschut achter een bomenrij, waar nu een streekmuseum is ingericht over landbouw en veeteelt van de regio. Ook wordt er uitleg gegeven over de bouwtechniek van een ‘bourinne’, een moeraswoning, meestal van leem.

Musée Milcendeau-Jean Yole

Het "Musée Milcendeau-Jean Yole" is gewijd aan twee vooraanstaande mannen uit het dorpje Soullans, tussen St-Hilaire-de-Riez en de stad Challans. Er worden werken getoond van Charles Milcendeau, een kunstschilder die zich voornamelijk liet inspireren door de moerassen. Een ander gedeelte van het museum belicht het werk en carrière van Jean Yole, pseudoniem voor Léopold Robert. Hij was schrijver, arts en politicus.

TIP: Misschien vind je het wel een leuk idee om tussendoor een fietstochtje te maken, nauwelijks 12 km, over kleine paadjes langs moerassen. De tocht eindigt bij het eerdergenoemde museum.

Kulmino

Dit is een waterreservoir in Notre-Dame-de-Monts, waar je met een lift tot op een groot terras kan komen, 70 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht is er weids en bijzonder divers. Moeras in het oosten in de richting van Challans, de baai van Bourgneuf naar het noorden, de brugverbinding met Noirmoutier in het westen en de bossen op de helling van Monts in zuidelijke richting. Een interactieve tentoonstelling laat je zien welke invloed het water heeft op de natuur en het leven van de bewoners. Info: www.kulmino.fr

Pey de la Blet

Het hoogste punt van wat ooit het eiland Monts was. Een wandelpad leid je naar de top. Geniet er van het uitzicht op de oceaan en op het moerasgebied van Forêt des Pays de Monts.

Ecomusée du Marais Breton-Vendéen (Le Daviaud)

Wens je meer te weten te komen over de soms wat vreemde bouwwerken in de moerassen, dan kan je hier terecht. Op een wandelparcours wordt getoond wat een ‘salorge’ is, een ‘bourrine’ enz. Een uitkijkpost biedt zicht op de talloze kanaaltjes en het moeras. Meer info: www.ecomusee-ledaviaud.com

Fromentine

Een badplaats tussen zee en bos. Vanuit hier vertrekken excursies per boot naar het Île d’Yeu en het Île de Noirmoutier.

Reviews en beoordelingen Kustlijn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vendée: St-Hilaire-de-Riez tot Île de Noirmoutier? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info