Wandelen in Pays des Collines

Wandelen in Pays des Collines

De provincie Henegouwen en meer bepaald Wallonie Picarde of Picardisch Wallonië dus,  heeft er een troef bij. Sinds kort kan je de prachtige regio waartoe het Pays des Collines behoort, verkennen met behulp van een wandelknooppuntennetwerk. Liefst 350 kilometer aan wandelroutes wachten op je om het Pays des Collines in al zijn schoonheid en finesses beter te leren kennen.

Nieuw wandelknooppuntennetwerk 

Het Huis van Toerisme van Wallonie Picarde en IDETA, een agentschap voor territoriale ontwikkeling in Picardisch Wallonië, sloegen de handen in mekaar en mogen fier zijn op het resultaat: een gloednieuw wandelknooppuntennetwerk met 350 kilometer wandelroutes, alle bewegwijzerd door het goed ingeburgerde systeem van paaltjes met knooppunten. Ca. 100 km wandelwegen gecombineerd met 30 km Voies Vertes (groene wegen) en neem er de talloze wonderlijke landweggetjes bij. Een ideale combinatie die de wandelaar de kans biedt om de schitterende natuur, de gezellige stadjes en stille dorpen van het Pays de Collines en ruimer Picardisch Wallonië nog op een andere manier beter leren kennen. Parkeer de wagen, trek je wandelschoenen aan en trek het altijd betoverende charmante landschap in van Picardisch Wallonië.

Bovendien sluit het netwerk naadloos aan met de wandelknooppunten van de Vlaamse Ardennen en ook met die van de Leiestreek. Zo kan je desgewenst wandelend de taalgrens over.

Wandelknooppuntenkaart

De paaltjes met de knooppunten maken het je dus lekker makkelijk om naar eigen keuze een traject te volgen. Alleen kan je best je dagje in Picardisch Wallonië een beetje vooraf plannen. Dat kan perfect met behulp van de wandelknooppuntenkaart ‘La Wallonie picarde à pied’. Op deze kaart (viertalig!) vind je behalve de 350 km bewegwijzerde routes in detail ook nog eens de toeristische bezienswaardigheden bondig voorgesteld. Ook de al langer bestaande vijf artistieke routes van het Pays des Collines worden op de kaart voorgesteld.

Je kan de wandelknooppuntenkaart ‘La Wallonie picarde à pied’ verkrijgen aan 7 euro in de toeristische informatiekantoren van het Pays des Collines of  bestellen via www.wapishop.be Ga naar Wapi à pied.

Natuurpark Pays des Collines

Het Pays des Collines, net over de taalgrens met Vlaanderen, ten zuiden van Ronse. Hier bevind je je in Picardisch Wallonië. Misschien reed je er al eens met de wagen door. Of je deed er al een verkenning op de fiets. Telkens zal je aangenaam verrast geweest zijn door die fantastische natuur. Een bijzonder mooi kleurenpallet bezaaid met glooiende akkers en weiden, grote stukken bos en tussen al die natuur en lekker heuvelende wegen (Pays des Collines, land van de heuvels weet je) een paar stille dorpjes met heerlijk klinkende namen. Wie hoorde nog niet van het heksendorp Ellezelles waar ook het Maison du Pays des Collines zich bevindt? Flobecq (Vloesberg) trekt al langer de natuurliefhebber naar zich toe en vergeet ook Mont-de-l’Enclus niet of Frasnes-Lez-Anvaing.

Honger en dorst

Je hebt de natuur en je wandelt en dan krijg je natuurlijk honger en dorst. Je hoeft je eigen knapzak niet mee te nemen al zijn er fantastische picknickplekjes onderweg. Waarom niet een extra smaakmaker erbij ? Je weet toch dat in Picardisch Wallonië er een massa (jawel, want bijna 100) ambachtelijke bieren worden gebrouwen? In de restaurants en herbergen geniet je van lekker eten.

Historisch erfgoed

Na de natuur kan je uiteraard ook uitzakken in de omliggende steden. Er is de bekende toerististische trekpleister zoals het historische Doornik (Tournai) met zijn rijk erfgoed en Ath, stad van de reuzen. 

Foto: © visitwapi - Coralie Cardon

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info