Sachsen-Anhalt: gastronomie en wijn

Ontdek de culinaire troeven van Sachsen-Anhalt

In Sachsen-Anhalt zal je heel wat mogelijkheden aangeboden krijgen om de innerlijke mens te versterken. Lokale specialiteiten laten je proeven van de heerlijke gastronomie van Sachsen-Anhalt zoals Zeitzer Milbenkäse en Eremitenschinken maar ook de plaatselijk geteelde asperge is er een typische lekkernij. Het wijngebied van Saale-Unstrut levert bijzonder lekkere wijnen op. Misschien een idee om even de benen te strekken op wegen tussen wijngaarden, kastelen en leuke plekjes?  Lees meer

  •  
  • Maak kennis met gastronomie van Sachsen-Anhalt
  • Proef er de lokale delicatessen: kaas, ham, ...
  • Bewonder de vakwerkhuizen in Altmark regio
  • Genieten van traditiebieren en asperges
  • Ontdek het wijngebied Saale-Unstrut te voet, per fiets of
    met de kano
Ontdek hotelpromoties

Wijnregio Saale-Unstrut

Een uitstekend gebied om kennis te maken met de gastronomie van deze deelstaat is de wijnregio Saale-Unstrut, de wijn is er immers al voorhanden. Samen met de wijn krijg je regelmatig de plaatselijke kaas aangeboden: de “Zeitzer Milbenkäse”, maar een plakje “Eremitenschinken” , een lokale ham, is evenmin te versmaden in combinatie met de eigen godendrank. In Bad Lauchtstädt kan je nog smullen zoals Goethe: eerst pompoensoep en dan een gebakken haantje. 

Asperges en bier

Ben je een liefhebber van aspergegerechten dan zal de regio Altmark je zeker aanspreken. De lichte, zandige bodem is er uitstekend geschikt voor deze groente. Salzwedel, een plaatsje met veel vakwerk huizen zal je allicht ook bevallen omwille van zijn eeuwenoude “boomkoek”. Gardelegen in de Altmark kan eveneens prat gaan op zijn huizen in vakwerk, maar heeft daarnaast nog een biertje waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16de eeuw. Het is slechts één van de vele lokale bieren op de menukaarten. Vraag eens naar het “Bier- und Hopfenpfad” in de Altmark, dat uiteenlopende aanbiedingen heeft voor bierliefhebbers

Wijn in Saale-Unstrut

Saale-Unstrut, het gebied in de omgeving van deze beide rivieren wordt beschouwd als een van de mooiste wijngebieden van Duitsland. Een poëtische ziel kwam ooit voor de dag met de omschrijving “Toscanië van het noorden”. Oordeel zelf of hij bij het rechte eind had. Een document uit het jaar 998 bevestigt dat er toen reeds aan wijnbouw werd gedaan. Het telen van druiven en de productie van wijn werd er geïntroduceerd door Benedictijnen en Cisterciënzers. Bijna 700 hectare zijn beplant met wijnstokken, van zowat 30 verschillende druivenrassen. 

Typische druivenrassen voor deze regio zijn Weissburgunder, Silvaner en Müller-Thurgau. In hoofdzaak (80%) worden er witte wijnen geproduceerd. Tussen de wijngaarden lopen een drietal wijnroutes: de Saale-Unstrut route (60 km), de Zeitz route (20 km) en de Mansfeldsee route (20 km). Onderweg, tussen de wijngaarden wachten tal van kasteeltjes om ontdekt te worden. De routes voeren je ook langs aangename plaatsjes waar wijn maken en proeven activiteiten zijn die veel zorg en aandacht vragen. 

Vanzelfsprekend is ook de bezoeker welkom om de plaatselijke fruitige wijnen te degusteren. De omgeving kan te voet en per fiets verkend worden, maar ook met de kano kan je tussen de met wijnstokken begroeide hellingen varen. Fietsers zullen zeker de Hasselbach & Biberbach Radwanderweg (55 km) op prijs stellen en onderweg genieten van enkele wijntjes.

Meer weten?
www.saale-unstrut-tourismus.de

Reviews en beoordelingen Gastronomie en wijn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Gastronomie en wijn? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info