Sachsen-Anwalt: Bundesland dat je moet gezien hebben

Kom het Unesco Werelderfgoed ontdekken van Sachen-Anhalt

Het bescheiden Bundesland Sachsen-Anhalt pronkt niet minder dan 4 maal op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Geen enkel ander Duits Bundesland scoort evengoed of beter. In Quedlinburg is de stad zelf de voornaamste bezienswaardigheid: ze bevat maar liefst 1300 gebouwen uitgevoerd in vakwerk.  Lees meer

  •  
  • Maak kennis met de koningsstad Quedlinburg 
  • Treedt in de voetsporen van Luther
  • Kiezen uit ruim aanbod Romaanse monumenten
  • Genieten van het mooie landschap
  • Ontdek nog meer Unesco Werelderfgoed
Ontdek hotelpromoties

Liefhebbers van Romaanse bouwkunst zullen zeker ook de kerk toegewijd aan St. Servatius willen bewonderen, met haar Domschat. Waarover je zeker moet beschikken als je de duizend jaar oude voormalige koningsstad Quedlinburg aandoet is voldoende tijd om de talloze monumenten te bewonderen.

Het landschap in de buurt van Dessau en Wörlitz werd oorspronkelijk wel door de Elbe gekneed, maar toch is het de nalatenschap van vorst Leopold III Friedrich Franz (1740-1817) onder de vorm van parklandschappen die het meeste indruk maakt. Van hem kan je alvast zeggen dat hij een vorst was die tenminste een deel van de belastingsgelden die hij binnenrijfde goed besteedde. In Dessau staat ook het vermaarde Bauhaus, door Gropius gebouwd in 1919 als hogeschool voor bouw en vormgeving, eveneens erkend als werelderfgoed. 

Romaanse architectuur

De “Strasse der Romanik” is een toeristische autoroute langs goed geconserveerde overblijfselen van de Duitse Middeleeuwen. Onderweg liggen er tal van burchten, kerken en kloosters uit de bloeiperiode van de Romaanse stijl, die zowat duizend jaar geleden begon. De route voert niet alleen langs stenen overblijfselen, onderweg zijn er ook regelmatig historische festival en markten: middeleeuwse muziek in oude kerken, riddertornooien op de binnenkoer van een trotse burcht, aanschuiven aan rijkelijk gevulde tafels, een bezoek aan een middeleeuwse kloostertuin, … 

De Romaanse architectuur is zodanig sterk aanwezig in Sachsen-Anhalt dat je keuzes moet maken: er wachten niet minder dan 72 Romaanse monumenten en 60 Romaanse sites. Als je een selectie wil, dit zijn alvast enkele hoogtepunten van Romaanse architectuur: de dom van Maagdenburg, de Stiffskirche van Quedlinburg, de dom van Halberstadt, de Neuenburg in Querfurt en de dom van Neumburg. De wagen is bijlange niet het enige vervoermiddel om terug in de tijd te duiken, het kan ook per paard of pony, met de fiets of met de boot.

In het spoor van Luther

Sachsen-Anhalt is het land van Luther: in Eisleben werd hij geboren en overleed hij (1483-1546). Eisleben is opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed. In Mansfeld groeide hij op en in de antieke universiteitsstad Wittenberg begon hij zijn openbaar leven toen hij zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk timmerde (1517). Tussendoor was hij ook nog actief in Maagdenburg, Halle en diverse andere plaatsen. Er zijn diverse mogelijkheden om de voetsporen van Luther te volgen. Je kan alle Luthersteden bezoeken of je kan je beperken tot lokale activiteiten zoals een stadswandeling of tafelen zoals in Luthers’ tijd, 500 jaar geleden. 

Meer info:
www.sachsen-anhalt-tourismus.de 
www.wege-zu-luther.de

Reviews en beoordelingen Werelderfgoed

Heb je zelf tips of opmerkingen over Werelderfgoed? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info