Saksen: Dresden speelt haar troeven uit

Kom genieten van de smaken, het groen en shoppen in Dresden

Na de zware bombardementen door de Amerikanen en de Britten in de nacht van 13 op 14 februari 1945 lag het trotse Dresden er grotendeels verwoest bij. Vele tientallen jaren van restauratie waren nodig om de stad haar eerdere glorie terug te geven. Het stadsgedeelte Neustadt, dat grotendeels uit de 18de eeuw dateert, werd gelukkig in belangrijke mate ontzien in 1945 en vormt nu het bruisende centrum. Waar je de mooiste bezienswaardigheden vindt, lees je op een andere pagina. Hier prijzen we Dresden aan als shoppingstad en groene stad.  Lees meer

  •  
  • Proef de smaken uit Saksen in Dresden
  • Geniet een eindje op de Saksische wijnroute
  • Shoppen doe je in de Neustadt 
  • Ontdek het groene Dresden
  • Geniet van kunst en cultuur op oevers Elbe
  • Vaar mee met de stoomboot op de Elbe
Ontdek hotelpromoties

Genieten van de lokale keuken

Op de spijskaarten kan je kiezen uit stevige, hartige Saksische schotel, maar je vindt er ook gerechten uit het nabije Bohemen. Proef eens “Dresdener Sauerbraten (gemarineerd gebraden rundvlees), Sächsige Kartoffelsuppe (de lokale variant van aardappelsoep, hier met Bockwurst) of Eierschecke (een strogeel gebakje). Zeker te vermelden onder de plaatselijke dranken is het Radeburger bier, gebrouwen een eindje buiten de stad, of wijnen uit de wijngaarden in de omgeving. Vooral de wijnen uit Meissen (Kapittelberg, Dompostberg) zijn zeer geliefd. Niet alleen is dit wijnbouwgebied het kleinste van Duitsland, het is ook een van de meest noordelijke van Europa. Je hoeft niet alleen voor de wijn naar Meissen te trekken, er is ook het “Meisser porselein” dat de stad befaamd maakte. Na de Chinezen waren het de inwoners van Meissen die het porselein opnieuw uitvonden. Bovendien is de oude binnenstad een aangenaam oord. Voor liefhebbers van wijnkelders en landschappen met wijngaarden is 55 km lange “Saksische wijnroute” beslist een aanrader.

Het meest gekende product uit de lokale keuken zijn de “Dresdener Christstollen”,een kerstgebak dat je al vanaf de herfst ziet verschijnen. Niet alleen zijn deze Kerststollen erg lekker, ze zijn ook zeer calorierijk. Bij de ingrediënten noteerde ik onder meer veel boter en suiker, rozijnen en rum, melk en amandelen.

Neustadt

Shoppen

Al in het begin van de 15de eeuw was er belangrijke stedelijke activiteit op de plaats waar zich nu het stadskwartier “Neustadt” bevindt. Na een felle brand in 1685 moest de buurt opnieuw opgebouwd worden en sindsdien werd systematisch de naam Neustadt gebruikt. Het meest barokke gedeelte van deze stadswijk situeert zich rond de Königstrasse, maar voor shopping moet je eerder in de Haupstrasse zijn. Toch vind je in de Königstrasse ook winkeltjes en restaurantjes enigszins verborgen in binnentuinen en –pleintjes. In de onmiddellijke omgeving ligt de “Neustädler Markt”, waar de “Goldener Reiter” staat, een verguld ruiterstandbeeld van August de Sterke, een vorst uit de 18de eeuw, vol koninklijke eigendunk poserend in Romeinse uitrusting. 

Voor nog veel meer shopping, horeca en cultuur trek je best naar de “Äussere Neustadt”, de buurt van de Königsbrücker Strasse en de Lutherplatz. Om de mooiste shoppingervaring te beleven moet je misschien wel naar de “Neustädter Markthalle”. Deze dateren van 1899, maar werden in 2000 heropend na uitvoerige restauratie. 

Wandelen langs de oever van de Elbe

De mooiste wandelingen kan je maken op oever van de Elbe in Neustadt. Daar liggen onder meer de tuinen van het “Japanse Paleis” en enkele stadsparken. Wat verder weg van het stadscentrum is het aangenaam slenteren op de lichtjes hellende rivieroever, ook verder dan Neustadt. Opmerkelijk over welke afstand de oever met groen bedekt is, ook aan de overzijde trouwens. Een andere manier om van het landschap omheen de Elbe te genieten is per stoomboot. Die brengt je voorbij prachtige kastelen en aangename landschapen naar een regio die bekend staat als “Saksisch Zwitserland” en gelegen is in de richting van de Tsjechische grens, in het bijzonder mooie nationaal park “Elbsandsteingebirge”. 

Nog meer natuur, maar dan gemodelleerd door mensenhanden, is er te vinden in de tuinen van Grosssedlitz, zowat 15 km buiten de stad. Deze barokke tuinen uit het begin van de 18de eeuw vallen op door hun talrijke sculpturen. Van de oorspronkelijke 360 bleven er nog 52 behouden. Tijdens de zomermaanden worden er concerten georganiseerd in de tuinen. Ga je voor pure natuur dan is een wandeling op de “Dresdner Heide”, ten noorden van de stad, een mogelijke optie.

Reviews en beoordelingen Dresden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dresden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info